Bij de albumreleaseshow van ‘Evolver’ heeft Lowaddicts twee werelden bij elkaar laten komen. Een viertal dames met strijkinstrumenten zorgen voor de klassieke inbreng en Lowaddicts doet het moderne gedeelte. Het past allemaal waarbij Dillan Sondervan even voor orkestleider heeft moeten spelen en bovendien op een bepaald moment zelf de klarinet bespeelt. De support op de avond is gedaan door Elvira die al eerder is opgevallen bij de tweede voorronde van de Rob Acda Award en later nog de finale heeft gehaald.

Foto's: Maikel Beers

Elvira verzorgt de support bij de albumreleaseshow van Lowaddicts

Elvira

Op weg naar debuut EP

Elvira doet de support bij de albumrelease van Lowaddicts in de kleine zaal van het Patronaat. Het instrumentarium van haar is beperkt want het meeste van dit alles zit in instrumentale apparaten en computers die slechts met een paar vingertoppen kunnen worden bediend. Glasheldere stem, maar haar muzikale arrangementen en composities doen bij vlagen aan de stijl van de IJslandse zangeres Björk denken. Het werk wat Elvira maakt, ligt in het verlengde van Lowaddicts en wekt bij het aanwezige publiek niet echt de nodige verbazing.

,,Ze hebben mij gevraagd”, is het antwoord van Elvira over haar aanwezigheid als support bij de albumreleaseshow van Lowaddicts. Tijdens de Rob Acda Award is Elvira bezig om haar materiaal bij elkaar te brengen voor haar debuut EP. De Haarlemse is er mee bezig. ,,Ik ben begonnen aan een nieuwe richting op het conservatorium in Haarlem, maar het is nu de tijd om die uit te gaan brengen”, vertelt de finaliste van de laatste editie bij de Rob Acda Award.

Een song waarbij Maaike van der Weide als 'leading vocaliste' het voortouw neemt

Hoofdmaaltijd

‘Jezelf goed genoeg voelen’

Hoofdmaaltijd bij de albumreleaseshow is Lowaddicts zelf met Evolver. Voor het album uit zijn er nog enkele singles uitgebracht met Tessa Lamers die sinds 2020 bij Lowaddicts is gekomen. Het is goed te merken op het nieuwe album waarbij Lowaddicts best belangrijke thema’s aanhalen in de inhoud van hun songs zoals het titelnummer Evolver van het album. ,,Met deze track openen we de cocon waar we lang in hebben gezeten, na corona, maar vooral ook na de bubbel tijdens het maken van de plaat en single Evolver. Evolver is ontstaan uit de onzekerheid, het verlangen om jezelf goed genoeg te vinden voor de ander. Soms raak je jezelf en elkaar daarin even kwijt. We vechten dan, vallen en staan weer op, in de wetenschap dat we altijd zullen blijven groeien en altijd de weg naar elkaar terug blijven vinden. Een geruststellende gedachte”, zegt de band al eerder over het titelnummer.

Intens samenspel met het strijkkwartet

Richting

Onder dompelen

Lowaddicts is meer naar de dance gegaan en dan nog het dance waarbij je je helemaal onder kunt dompelen. Voor de mensen die langer de muziek volgen, lijkt deze stijl voort te zijn gekomen uit pioniers als Patrick Cowley en Jean Michel Jarre. Eerstgenoemde is dit jaar precies veertig jaar geleden overleden en de ander is de eerste Westerse musicus die ooit een concert in China heeft mogen geven, waarbij de liveregistratie ook veertig jaar geleden is uitgebracht op het vinyl. Met dat in het achterhoofd, is stilzitten een optie, maar door de drums kom je vanzelf in beweging. Bovendien klinken de drumgeluiden niet hard, waardoor ook de andere kanten van de elektronica tot hun recht komen. Het is prettig voor de oren, want zowel de zang als de strijkinstrumenten die in het tweede gedeelte van het optreden zitten, zijn goed te horen. De meeste zang wordt gedaan door Maaike van der Weide en Tessa Lamers.

Het strijkkwartet in de aanslag

Strijkkwartet

Veel strijkers op composities van ‘Evolver’

Haast klassiek wordt het met Skogkatt waarbij Dillan Sondervan de klarinet bespeelt. Daar is de link met de illustere Jean Michel Jarre wel te maken, omdat de Fransman met het orkest van Sjanghai Fishing Junks At Sunset tijdens zijn concert live heeft laten horen. In het Patronaat gebeurt het veertig jaar later nog eens in het klein, maar het doet er wel sterk aan denken. ,,Het idee met het spelen met een strijkerskwartet kwam omdat wij veel strijkers in de producties van het album hebben gecomponeerd. Stella, één van de strijkers heeft live bij ons thuis partijen ingespeeld en toen hadden wij zoiets van ‘Hoe tof zou dit zijn als we dit live met strijkers kunnen doen?!’ Stella heeft toen haar connecties met het CREA orkest ingezet en toen is de bal gaan rollen. We hebben de partijen uitgeschreven en toen stonden wij daar ineens met een heel strijkkwartet”, zegt Lowaddicts over deze toevoeging tijdens het optreden.

Dillan Sondervan op de klarinet tijdens Skogkatt

Hoogtepunten

Pulserende drums

Een ander instrumentaal hoogtepunt is Outburst van het album. De vocale nummers Set Me Free, All The Dreams You Took de eerder uitgebrachte single Circles en het titelnummer Evolver waarmee de releaseshow wordt beëindigd, zijn songs die mee slepen. Tel daarbij de pulserende drums bij het verhaal erbij op en het plaatje is compleet. Een albumrelease zoals deze van Lowaddicts kan niet zo maar in het Patronaat als je bijvoorbeeld een strijkkwartet inzet. Dankzij de programmeursregeling bij NH-Pop heeft Lowaddicts deze uit kunnen voeren.