De releases voor dit weekend zijn zoveel dat het even in twee delen gaat, waarvan de eerste op deze vrijdag en waar het vervolg een dag later komt. De releases op deze vrijdag liggen eigenlijk in elkaar verlengde want het is songwritermateriaal van uiteenlopende aard. Sven Ross maakt songs met invloed van Ben Howard, Sam Saxton brengt country en NIEN maakt muziek waarin ze persoonlijk een inkijk geeft in haar eigen gedachtewereld. Sven Ross heeft eerder dit jaar nog de EP ‘Filled With Gold’ uitgebracht, maar is inmiddels weer op weg naar een volgende EP. Sam Saxton is eveneens bezig om een album uit te gaan brengen. NIEN brengt vandaag haar EP ‘Hold On’ uit.

Sven Ross

Door het land met de Popronde

Sven Ross beleeft een drukke maar ook wel een leuke periode. Hij is één van de muzikanten die in de Popronde is opgenomen. Dat heeft hem al op verschillende plaatsen gebracht en tussendoor brengt hij alweer nieuw materiaal uit.

Eerder heeft hij de single Easy uitgebracht en nu doet hij het met een liefdesliedje. Die song heet Between You And Me. Beide singles zijn begin volgend jaar terug te vinden op de EP Now That I’m With You die Sven uit gaat brengen. In Between You And Me zit misschien haast wel een tikkeltje jazz, want de piano die erin te horen is, doet je misschien denken aan Norah Jones. In de song speelt Sven met de figuurlijke en letterlijke interpretatie van de titel, waarmee hij zijn tekstuele en melodische verfijndheid tentoonstelt. ,,Natuurlijk zit er op bepaalde momenten binnen een relatie letterlijk niets tussen twee personen in, maar een combinatie van die fysieke en gezonde, volwassen communicatie is wat voor mij een goede relatie maakt", vertelt Sven over deze nieuwe single.

Sam Saxton

Met hart en ziel voor de muziek

Ooit heeft Sam Saxton een sportleven gekend en dat heeft ze op vrij hoog niveau gedaan. Al in deze periode maakt ze ook muziek. Op het moment dat ze voor de keuze is komen te staan, heeft ze gekozen voor de muziek.

Een lovend verhaal heeft ze nog gekregen van het Noordhollands Dagblad over haar optreden in de Bullekerk van Zaandam. Dat doet ze samen met Bas Kors en Bram Slinger. Inderdaad de zoon van Harry Slinger die eveneens aanwezig is bij het optreden. Slinger sr heeft genoten van het optreden en zegt dat hij er geduchte concurrenten erbij heeft, als Sam gaat doorbreken, want dan moeten er keuzes worden gemaakt. Bas en Bram willen graag met Sam blijven spelen, terwijl ze daarnaast onderdeel zijn van Drukwerk.

Glas- en kraakhelder

Ilse de Lange als voorbeeld

Sam heeft eerder haar voorliefde uitgesproken voor songwriter Joni Mitchell. Tijdens een radio optreden heeft ze Both Sides Now laten horen. Toch is dat niet de enige muzikante waar ze door is beïnvloed. Het is een lijstje met onder meer Emmylou Harris, Tracy Chapman en zelfs Tom Petty. Amerikaanse muziek, wat geen verbazing wekt, want haar vader is een Amerikaan. Na het luisteren van World Of Hurts van Ilse de Lange, realiseert Sam dat het mogelijk is om deze vorm van muziek in Nederland te maken. Een mooie bijkomstigheid is dat manager Menno Timmerman in het verleden met de Almelose heeft gewerkt. Op de nieuwe single Take A Ride laat Sam haar glas- en kraakheldere stem opnieuw horen. De single is het titelnummer van het album dat komend jaar zal gaan verschijnen. ,,Ultieme vrijheid is voor mij een plek waar men onbevooroordeeld is, er geen druk is en er geen neiging tot vergelijken bestaat. Daar verlang ik naar; ik kan daar zelf mee beginnen. 'Will you take a ride with me?’”, zegt Sam over de nieuwe single.

NIEN

EP ‘Hold On’ heeft een eigen verhaal

Eerder heeft NIEN de single Friday uitgebracht met daar haar herinnering aan haar grootmoeder. De single is hartveroverend, omdat NIEN zich daar kwetsbaar durft op te stellen met de gedachte erachter. Na Friday komt ze met Choices en inmiddels is daar haar debuut EP Hold On.

Hold On is meer een verdere verdieping over de thema’s die ze al op de twee uitgebrachte singles aanroert. ,,Een verhaal over heling; zelf geschreven, gemixt, gepromoot. Alles zelf”, zegt NIEN. Dat kost haar de nodige energie, maar dat heeft ze er graag voor over. ,,Anderhalf jaar lang werkte ik om eigen liedjes uit te brengen. Niet om "bekend" te worden, maar om hen te bereiken die er troost/herkenning/comfort door kunnen vinden. Maak ik één iemands dag, dan ben ik zielsgelukkig”, vertelt NIEN over haar motieven als het gaat om muziek maken. Het gaat volgens de muzikante om meer dan alleen dat. ,,Ook mijn sociale media is veelzijdig qua content: ik deel ‘behind the scenes’ van muziekproductie en songwriting-challenges, maar ook dagelijkse trends en andere kunst uitingen dan muziek”, vertelt NIEN. Net als de twee eerder uitgebrachte singles van NIEN is de EP er één die je hart veroverd, omdat het kan gaan over elk mens die worstelt met de nodige problemen en waar muziek troost kan bij bieden.