Afgelopen week is het nogal snikheet geweest. Dat is niet te merken geweest als het om de productiviteit gaat, want het heeft weer geresulteerd in nieuw materiaal van onder meer SKINC, Von Veh en Panda Noir. Daar waar SKINC de nodige elektronica in hun Nederlandstalige hiphop laten horen, doet Von Veh het met een onvervalste recht toe recht aan rock en is Panda Noir met de laatste single voor hun eerste EP 'Failed Being Wise' meer van indy. Die nieuwe single overigens die behoorlijk dansbaar klinkt.

SKINC

Elektronische liefdesverklaring tijdens quarantaine

Na de release van SKINC’s debuut EP in maart, onder naam Vieze Zolen, volgen nieuwe singles in een sneltrein vaart. De 4 jongens van het hiphop collectief, bestaand uit Casper, Jelle, Tristan en Quinn, vonden elkaar op de studie Electronic Music Production in Amsterdam-Zuid. Vandaag staat de nieuwste single van het Amsterdamse rap/hiphop collectief op het programma; Paracatemol is een zomerse track met het sentiment van een liveoptreden door de productie van de drums. Het nummer, geproduceerd terwijl de vier leden in thuisquarantaine zaten, is een wat wanhopige liefdesverklaring aan een dame met een ‘helende’ werking (zie: de ironische titel) in de hoop op wederkerigheid.

SKINC benoemt acts als De Jeugd en Goldband, met name hun energieke optredens, als inspiratie voor Paracatemol en andere singles. Toch proberen de leden met een vernieuwende sound te komen, waar zij elk een duidelijk afgebakende rol in hebben. Zo bedacht Jelle, al spaghetti kokend, het hese refrein van de single. Na de verses van Quinn en Tristan en een bezoekje aan de home-studio, onder het genot van de inmiddels koude spaghetti, staat Paracetamol nog geen 3 uur later als een huis.

Opvallend

Van huis uit producers

Opvallend is het feit dat de vier leden van SKINC van origine producers zijn; “de mannen achter de knoppen”, zegt Jelle. Paracetamol voelt ‘af’ en op de juiste plekken wat rauw en funky. Naast hun rol in de productie, heeft SKINC alles in eigen beheer; van mixen en masteren tot artwork. Volgens Jelle mogen we deze winter “rauwere, snellere tunes van ze verwachten, bedoeld om de tent mee af te breken”. Voor nu is Paracetamol een perfecte meezinger om de zomer mee door te komen.

Tekst: Harmke Koning

Von Veh

Derde EP 'Undecided' van Amsterdamse rockgezelschap in de maak met nieuwe single

Von Veh uit Amsterdam hebben al twee EP’s op hun naam staan. Het begint allemaal met No Tremessos (2018) en Rubbing Makes It Worse (2021). Inmiddels is de band bezig om een derde EP met als titel Undecided af te gaan leveren en daar hoort uiteraard een nieuwe single bij. De Amsterdamse band haalt plezier in hun avonden dat ze met elkaar bezig zijn en vaak onstaan daar ook nieuwe dingen. Het meeste schrijft Mariska Lie A Ling al op, waarbij de muziek later ontstaat.

De nieuwe single Turmoil! Turmoil! ... gaat over onrust door roerige tijden, niet kunnen optreden door corona, aan de zijlijn staan bij iemand met een depressie. Het komt allemaal aan bod op het album. Pittige thema’s maar daar is volgens frontvrouw Mariska wel reden toe. ,,Ja het zijn soms zware tijden maar door het tekstueel van me af te schrijven kreeg het een plekje. Dat de band dit zó goed weet om te zetten naar muziek en benadrukt waar de pijn zit, of juist het geluk of de boosheid is echt onbeschrijfelijk" vertelt ze hierover. De band heeft het zelf meegemaakt met de release van hun tweede EP met de daarbij geplande optredens in die periode. Het is ook wat de band het liefst doet. Spelen in een dampende zaal.

Goed voorbeeld

Waargebeurde songs met een hoog 'recht toe, recht' aan gehalte

Openly Remember van de vorige EP is daar volgens Mariska een goed voorbeeld van. ,,Het is het meest gestreamde nummer van Von Veh, en staat tevens in meer dan 98 playlists op Spotify waaronder in die van Never Mind The Hype, IndieXL, Metal130DB, en Free40”, zegt de frontvrouw van Von Veh. Verder zegt Mariska dat de band doorgaat op die koers. ,,Waargebeurde songs, waarbij we alle 5 onze muzikale grenzen opzoeken en elkaar blijven uitdagen. Dit zonder onze kenmerkende stijl geweld aan te doen", vertelt Mariska.

Dat Openly Remember het meest gestreamde nummer is, moet haast wel te maken met de intensiteit van het nummer. In dat nummer beschrijft Mariska de weg die haar neef aflegt in het proces van het overlijden van zijn geliefde. Vooral omdat haar neef op jonge leeftijd weduwnaar is geworden, maakt het verhaal nog intenser. Het is bijna de gebruikelijke weg van de songs die Von Veh laat horen. Het is recht toe, recht aan en recht voor zijn raap.

Tekst: Jaap Koper

Panda Noir

Swingende Indysingle op weg naar EP 'Failed Being Wise'

Alle voorgaande singles die Panda Noir tot dusver heeft uitgebracht hebben een verbinding met elkaar. You Want To, Black en Drunk gaan allemaal over door schade en schande wijs worden en daar is de titel van hun debuut EP de perfecte bewoording van. Volgens frontvrouw Esmé Gabeler is Drunk een voorbeeld dat je na een avond stevig doorzakken met iemand op pad gaat, terwijl je eiegnlijk niet wil en uiteindelijk toch in die situatie beland. Panda Noir beschrijft in de aanstaande EP Failed Being Wise de problemen waar millenials mee te maken hebben en mee te maken krijgen. Dat is weer terug te horen in Black.

Met de drie eerder uitgebrachte singles, laat de band wel zien verschillende stijlen aan te kunnen van de stevige eerste single en het rustige Black, is Drunk weer een single die daar weer tussen in zit. Iets wat ze zelf ook zeggen doordat hun muziek iets heeft van Arctic Monkeys en het mysterieuze van Phoebe Bridges of the Black Keys die Lennon Stella ontmoeten. Met hun muziek slepen ze je door hun dromen en gedachten. Ze maken indie, met invloeden van rock, grunge en pop. Verwacht rauwe energie en zowel donker als heldere, lichte nummers.

Light Me Up is de laatste single op weg naar de EP en heeft een bom aan energie bij zich, waar stilzitten bijna onmogelijk is. Volgens Panda Noir is het een nummer over achter elkaar aan rennen, maar ook verstoppen. Om elkaar heen draaien, maar je ook volledige focussen op één iemand.

Tekst: Jaap Koper