De tweede vrijdag van de laatste zomermaand brengt melodramatische muziek, maar ook geluiden van dream en indy. Het is de vrijdag van het nieuwe materiaal die PYN, CHARLOT en KOLBAK aan de muziekliefhebbers laten horen. Kortom muziek van mensen die hun muziek maken met hoofdletters. Daar is alle reden toe, omdat PYN landelijk aandacht heeft weten te trekken met haar materiaal en waar CHARLOT de support bij een aantal optredens heeft mogen verzorgen bij Froukje en waar en geroutineerde band als KOLBAK nog steeds moeiteloos sympathieke indypop weten te maken.

Hoofdfoto: Lotte Dale

PYN

Vrolijk maar melodramatisch dans popnummer

Het laatste wapenfeit van PYN is nog niet eens zo gek lang geleden. In juli heeft ze Desire uitgebracht, maar inmiddels is de muzikante met een dansbare vibe weer met een opvolger. De single heeft de veelzeggende titel Karma.

Op haar eigen website vertelt PYN al iets over haar nieuwe materiaal wat er aan zit te komen en waar Karma een onderdeel van is. ,,Mijn nieuwe project Beat Drama gaat over de dunne lijn in het leven tussen dansen en huilen. De intensiteit, de energie, het verdriet, de onzekerheid: alle verschillende lagen van liefde worden weerspiegeld in de liedjes - en uiteindelijk op de dansvloer", zegt PYN over het nieuwe materiaal. Van Beat Drama is het de bedoeling dat deze in het eerste kwartaal van 2023 gaat verschijnen.

Karma is een vrolijk, maar toch melodramatisch dance popnummer over de zoektocht naar consequenties van acties in het verleden en dromen van de toekomst. De song is mede geschreven door Oscar de Jong die bekend is van Kraak & Smaak. Karma wordt opgevolgd door remixen van Vhyce en PYN.

CHARLOT

Schilderachtige nieuwe single van Haarlemse songwriter

Ooit heeft CHARLOT zich laten zien bij de Rob Acda Award in het jaar waar het nooit tot een finale is gekomen. Of dat erg is, is een vraag die onbeantwoord blijft. Inmiddels heeft CHARLOT toch weer het nodige gedaan in het afgelopen jaar met optredens in het Zwolse Hedon en in het Utrechtse Tivoli Vredenburg, waarbij ze onder meer de support heeft mogen verzorgen van Froukje.

Na de EP Darker Than The Moon die afgelopen jaar is uitgebracht, werkt Lotte Mulder die schuilgaat achter CHARLOT verder aan nieuw materiaal. Dat resulteert weer in de nieuwe single Perfume waar het over adoratie en de geur van een relatie lijkt te gaan. Iets wat de kracht is van CHARLOT om met haar verhalen die ze vertelt behoorlijk eng zijn en tegelijkertijd bijzonder. Het is de ironie van het contrast of eigenlijk schilderen met geluid en woorden, waar Perfume weer het bewijs van is.

KOLBAK

Op weg naar presentatie van het album To The Teeth

Het drietal van KOLBAK maakt al lange tijd muziek. De band is het geesteskind van Harold Pflug en start in 2007. Op dat moment is Harold al twaalf jaar bezig in de muziek, met Redbrick VCR. In de beginperiode is het vooral meer een band rondom Harold zelf. Hij schrijft en neemt nummers op met twee leidende principes in het achterhoofd. Daar werkt hij met twee uitgangspunten. Het eerste is om grenzeloos te gaan experimenteren tussen stijlen. Het tweede uitgangspunt is de mogelijkheid om de nummers met of zonder band uit te voeren, waarbij Harold wel let op het behoud van flexibiliteit bij de songs. Die werkwijze heeft geleid tot verschillende demo-albums. Dat zijn de albums Sea en Twist And Turns.

Mix van invloeden

Vanaf 2017 twee vaste bandleden erbij

Vanaf 2017 werkt Harold met twee vaste bandleden. Ronald van der Vaart is de bass gitarist van de band en Martin Voigt zit achter de drums. De muziek die KOLBAK maakt, heeft kenmerken van bands als onder meer REM, The The en XTC. De band uit Uithoorn brengt in aanloop naar hun album To The Teeth de nodige singles uit. Eind juli is Off Day al uitgebracht en nu is de tweede single al aan de beurt met als titel Up For Air. ,, Wij hebben een album opgenomen, geproduceerd door Jan Schenk (Claw Boys Claw, Lucky Fonz III, Moss) en mede gerealiseerd door de Popkanjers regeling van NH-Pop”, zegt Harold Pflug van de band.