De zomer komt er aan en dat is goed te merken aan de nieuwe muziek die afkomstig is uit de provincie Noord-Holland. Bij de zomer horen cocktails en die serveren onder meer muziekredacteur Eline Vaarzon Morel en hoofdredacteur Karlijn Raaijmakers in deze bijdrage. Zo is er de zomerse EP-release Remember Summer van Noa Lauryn & Benjamin Fro, nieuw materiaal van Camille Antoni en de nieuwe singles van Flora Sophi en Kafka.

Noa Lauryn & Benjamin Fro

Zin om zomerse herinneringen te maken

Een biertje doen op het terras, dansen op een festival of bbq’en in het park: Benjamin Fro en Noa Lauryn vinden dat het tijd is voor een soundtrack toegewijd aan aankomende zomer. Het nummer Summer in Amsterdam vult sinds mei al onze oren, maar de twee hebben zeker niet stilgezeten, want het is blijkbaar hoogst tijd voor een EP: Remember Summer.

De samenwerking tussen Benjamin Fro en Noa Lauryn heeft zijn oorsprong gevonden na de release van Noa Lauryn’s single Clouds, waar Benjamin Fro ook op te horen is. Hierdoor bloeit er een muzikale band op tussen deze twee en klikt het zowel op het podium als in de studio. Rond die tijd liggen ook de diepe wortels van deze nieuwe EP.

Het nummer Summer in Amsterdam is een ode aan de zorgeloze zomerdagen in hartje Amsterdam. De single is een goed voorproefje voor wat wij vandaag eindelijk mogen proeven. Strakke drums, groovy baslijnen en veel harmonieën zorgen voor dat heerlijke, zomerse gevoel. Met invloeden als Silk Sonic, Ms. Lauryn Hill en The Roots zorgen Benjamin Fro en Noa Lauryn ervoor dat je je heupen los wil gooien en even niet terug wil kijken naar de winter. En dat is niet alles! Bij deze zomerse EP hoort natuurlijk ook een zomerse tour. De twee gaan op reis langs strandtenten en festivals in binnen- en buitenland.

De dansbare ode is een ode voor iedereen, dus als je een dansje durft te wagen in het stralende zonnetje is Remember Summer iets voor jou: de EP is vanaf vandaag hier te beluisteren.

Tekst: Eline Vaarzon Morel

Klik hier voor de EP Remember Summer

Camille Antoni

Beats en meer

Na de eerdere singles L.U.N.A., Comments, en Expose is het vandaag tijd voor de mixtape waar Camille Antoni mee debuteert, met de toepasselijke naam It’s Like a Collage. Een collage is het zeker. De plaat van de Amsterdamse producer voelt als een fotoalbum.

Elke track is een ander moment dat in de muziek vereeuwigd is, waarbij je op het ene moment lekker wegdroomt in je bed bij de ik-staar-uit-het-raam-terwijl-het-regent track Lullaby, en het andere moment je hoofd wel mee moet bewegen bij Four Seasons. Een fijn album als je je even tough wil voelen, maar toch kwetsbaar. Dat kan ook niet anders, met dit scala aan stijlen en features. Inspiratie komt dan ook uit alle hoeken, van Iggy Pop tot Tyler, The Creator. De favoriet van dit album toch wel echt Zebra, waar Camille Antoni samen met Tomas Ferdinand en Digitzz in Anderson. Paak-stijl een ongedwongen chill track brengt. Een welkome mix aan instrumenten, lekkere vocals en een sterk refrein dat zich goed leent voor de nachtelijke autorit.

Ondanks alle afwisseling voelt het toch als een geheel, door de strakke stijl van productie en de laag van hiphop en R&B die er als sausje overheen is gegoten. Er zit één lijn in, de hand van een maker, die alles heeft overzien. En die kan zelfs de niet-hiphop fans naar binnen halen.

Tekst: Karlijn Raaijmakers

Klik hier voor de mixtape It’s Like A Collage

Flora Sophi

Gefragmenteerde jazzy breakbeats

Al eerder hebben we aandacht besteed aan muzikante Flora Sophi, die vanaf 2016 drie jaar in Berlijn heeft gezeten. De singles Skin Shout en The Salt And The Sand verschillen sterk van elkaar en dat is met deze nieuwe single My Body eveneens het geval. Die ervaring klinkt door in het werk wat Flora al eerder heeft uitgebracht, met onder meer de eerste single If/When. Flora gebruikt synthesizers op een subtiele manier zoals ze dat nu weer doet op haar nieuwe single.

De vierde single My Body combineert volgens haar pakkende, FKA Twigs-achtige zangkoren met zachte synthesizers en intieme zang. Minimalistische elektronische beats die doen denken aan vroege Maggie Rogers wisselt ze af met gefragmenteerde jazzy breakbeats. Deze nieuwe single verkent het concept van thuis en creëert tegelijkertijd een gevoel van verplaatsing; een constant spanningsspel tussen licht en donker.

Tekst: Jaap Koper

Klik hier voor de single My Body

Kafka

Combinatie van metaforen en bijna country op nieuwe single

Inmiddels timmert Kafka behoorlijk aan de weg en hebben ze aandacht van verschillende landelijke mediaplatformen op zowel het internet als bijvoorbeeld de radio. Op hun debuutalbum Out Of Tune laten Dafne Holtland en Frank van Kasteren al horen dat ze verschillende stijlen beheersen. Met de  single Bye Bye Boomerang gaat het tweetal onverminderd door. Daar is nog een sixty geluid in te horen, maar dat is op de nieuwe single Vikings wel anders.

Een flashback in dynamische weersomstandigheden. Regen en wind zijn de metaforen die Kafka gebruikt. Allemaal op een repeterende basslijn waar de hele single min of meer staat als een huis. De blazers op Vikings zorgen bijna voor een brassband achtig gevoel. Met de metaforen regen en wind is het gewoon afrekenen met bijna alle vervelende dingen die we meemaken. Een positief klinkende song.

Tekst: Jaap Koper

Klik hier voor onder meer de single Vikings