De maand september is bijna voorbij, maar eerst zijn er nog een drietal releases van verschillende muzikale stromingen. Van Nederlandstalige hip hop, tot indy die eindigt in puike ‘no-nonsense’ rock van een jonge muzikante uit Amsterdam die met pop-rock de harten van velen wil winnen. Maatschappelijk, maar ook de liefde blijft een belangrijk thema in dit alles. Met vooral dat laatste kleurt de wereld alleen maar mooier en dat is zeker in de muziek terug te vinden.

Middenweg

Debuutalbum van Zaans tweetal

Middenweg is een Zaans hiphop duo, bestaande uit Marvin Adam en Lucas de Gier. Ze hebben het in 2021 opgericht en zijn samen hard, ongefilterd en toch gezellig. Ze brengen observaties over de moderne maatschappij, diepe zelfreflectie en abstracte humor op snijdende elektronische Hiphop beats. Vandaag komen zij met hun debuutalbum Vrede, Land & Cultuur.

De single Betalen! (zie videoclip), die ook op het album Vrede, Land & Cultuur voorkomt, heeft het tweetal al eerder gereleased. In deze track komen ze op voor alle freelancers in creatieve sector en laten ze weten dat het tijd is om te betalen voor kunst. Afgelopen woensdag hebben ze van dit nummer ook hun eerste videoclip uitgebracht. Ook in het nummer De Stad gaat het over kunst en cultuur en de gevolgen van de bezuinigingen hierop.

Woke cultuur

Verschillende onderwerpen die passen in een dynamische maatschappij

Woke cultuur, polarisatie in de samenleving, bezuinigingen in kunst & cultuur en mentale gezondheid. Dit zijn onderwerpen die veel voorbij komen. De tracks Woke Privilege, Check Je Geschiedenis en Frisse Lucht bestaan uit gevatte lyrics over deze topics. Het album telt in totaal 16 tracks waarin je wordt meegenomen naar de gedachtes van het Zaanse duo die vergeleken kunnen worden met Rico & Sticks, Stikstof en Run The Jewels. Bij sommige tracks kan je achterover leunen in je stoel en even goed naar de lyrics luisteren, terwijl je bij andere opspringt en mee schreeuwt met hun opzwepende teksten: ‘Ik heb niks meer en ik ga crashen’.

Zaterdag 1 Oktober geeft Middenweg hun release party in Club Eve in Zaandam waar ze gaan optreden. Het voorprogramma zijn Moverman (Spoken Word artiest) en ST.van (Hiphopartiest). De entree is gratis.

Tekst: Britt Burgers

Kafka

Met de snelheid van het licht

Het tweetal Kafka blijft productief. Na het uitbrengen van Out Of Tune dat vorig jaar is uitgebracht en de twee losse singles Vikings en Bye Bye Boomerang meldt het tweetal Dafne Holtland en Frank van Kasteren zich opnieuw met de nieuwe single Speed Of Light. Speed Of Light is een Indian Summer Song over de magie van verliefd worden. ,,Het gevoel dat je droomt, je weer jong bent en alles om je heen vervaagt. Je verliest jezelf en het besef van tijd in een eerste kus en een dans, die altijd een beetje bij je zal blijven. Stijg op en vlieg mee met de snelheid van het licht”, zegt het tweetal over de nieuwe single.

Blauwdruk tweede studioalbum ligt er al

Gaat over alles en vooral over het niets

Met het uitbrengen van de popsong Speed Of Light luidt Kafka de aankondiging in voor de opvolger van Out Of Tune. Het tweede studio album dat ze gaan opnemen krijgt als ttitel Blueprint mee en gaat eigenlijk over alles en vooral over het niets. Want volgens Dafne en Frank er is geen betere tijd om een album te maken over dromen en het verlangen naar liefde, dan in een tijd van eenzaamheid en isolement. Een album over dromers, lovers en stoïcijnse mannen, poppenspelers, Vikings, geldwolven, motormuizen, toekomstvoorspellers en het meisje met ‘All Stars’ en ‘Smokey Eye’. Een paar van die onderwerpen zijn al terug te horen in de voorgaande twee singles die eerder dit jaar zijn uitgracht.

Tekst: Jaap Koper

Anoray

'No-nonsense' pop-rock uit de hoofdstad

Hard To Win is alweer de derde single van de Amsterdamse Anoray die in twee jaar tijd. Het begint met All The Memories in 2020 gevolgd door In This Room uit 2021. Anoray brengt poprock en wel in de toegankelijke versie. Pakkend en stevig en eigenlijk best ‘no-nonsense’. Ze is vroeg aan haar muziek begonnen door op zestienjarige leeftijd met een band te beginnen. Daar heeft ze haar schrijfvaardigheden verder ontwikkeld door songs te maken die beginnen op een akoestische gitaar. Op 23-jarige leeftijd is zij solo gegaan en daaruit ontstaat Anoray, waar zij zich laat inspireren door bands als Foo Fighters, Arctic Monkeys, LP en Heart. Zij besluit de pop-rock richting op te gaan. Door rocknummers met pakkende melodieën te schrijven, samen met een songwriter, instrumentalist en producer Julius Miller, wil Anoray zichzelf inspireren om een community te creëren die zich thuis voelt bij haar muziek. Het resultaat zijn twee singles.

Moeilijk om te winnen

'Liefde net als een spel is waarin je goede beslissingen kunt maken maar ook waar mindere'

Hard To Win is de nieuwe single waarmee Anoray op weg is om dat doel te bereiken. ,,Het nummer Hard To Win gaat erover dat liefde net als een spel is waarin je goede beslissingen kunt maken, maar ook waar mindere. En net als met een spel kan je winnen of verliezen. Bij het meisje uit dit verhaal is het voor haar moeilijk om te winnen (Hard To Win), omdat zij het graag wilt maar nog niet klaar is voor de liefde. Ze probeert heel erg maar zonder succes. Maar uiteindelijk op het eind is iedereen klaar voor liefde en zij dus ook", zegt Anoray over de nieuwe single.

Tekst: Jaap Koper