De start van oktober begint met twee singles en één EP, waarbij de muzikale stijlen nogal sterk uiteenlopen zoals pop, vintage rock met een exotisch smaakje en soul. Eerder dit jaar heeft Melle van zich laten horen door met zijn uitgebrachte EP ‘When Th Night Is Full Of Spies’, maar inmiddels is Melle alweer bezig met nieuw materiaal. Voor de cosmopolitische band Komodo breken er eveneens drukke tijden aan, want met hun nieuwe single zijn ze op weg naar meer nieuw werk wat moet gaan uitmonden in een EP of album. Allen de datum staat nog niet vast. Voor JELISA geldt dat wel. Haar EP ‘Season Of Vulnerability’ is alweer een week uit, maar is te mooi om te laten lopen.

Melle

Productief jaar met EP en liveoptedens

Eerder dit jaar heeft hij nog een akoestische set gespeeld bij Alternative FM (zie hoofdfoto). Dat is gevolgd met de release van zijn EP When The Night Is Full Of Spies in Bitterzoet Amsterdam. Het is een behoorlijk productief jaar geweest voor Melle, maar inmiddels is hij alweer bezig. De voormalige deelnemer aan de Rob Acda Award heeft aan belangstelling weinig te klagen met onder meer liveoptredens op NPO Radio 2. Dat laatste doet hij dan weer met een band. Voor de nieuwe single The Reflection heeft hij weinig nodig.

Tijd voor een nieuwe single

‘Herinneringen aan vrienden, familie of geliefden die je niet meer ziet’

Enkele weken terug heeft Melle nog Carry On uitgebracht, maar nu vindt hij dat het tijd is om de volgende single van zijn komende EP uit te gaan brengen. Wie naar de nieuwe single luistert hoort een geluid van nostalgie in terug. Een sterke folk invloed met de rustige zangstem van Melle maken de song tot een tastbare herinnering aan het verleden.

,,The Reflection is een lied over herinneringen. Herinneringen aan vrienden, familie of geliefden die je niet meer ziet. Of aan je jonge, onbezonnen zelf die steeds verder weg drijft, maar nooit helemaal verdwijnt”, zegt Melle over zijn nieuwe single. Helemaal alleen van zijn hand is de single niet. ,,Ik schreef het met Oliver Bentley, die in het ene jaar dat hij in Nederland woonde, een hele goede vriend van me werd. Helaas is hij nu terug in Zweden en zien we elkaar bijna niet meer, maar zo is dit lied ook een mooie herinnering aan die vriendschap”, vertelt Melle over The Reflection.

Komodo

Werken aan nieuw materiaal

Hun vorige album Barbarians is nog eigenlijk krap een half jaar oud, maar de band werkt alweer aan nieuw materiaal. Dat allemaal tussen de optreden tijdens festivals door besluit de band zich tussen deze optredens door zich terug te trekken in Durbuy. Voor de aardrijkskundigen onderen ons, ligt dat in de Belgische Ardennen. Een geliefde plek voor muzikanten want de Haagse band The Bohemes heeft dat ook gedaan en die omgeving schijnt voor de nodige productiviteit te zorgen. Ook Komodo heeft aan landelijke belangstelling niets te klagen want hun single Easy Prey waar de Jethro Tull achtige dwarsfluit in doorklinkt, is vaak te horen geweest op NPO Radio 2.

Datum onbekend

Wel een nieuwe single

De datum voor het nieuwe materiaal wat moet leiden tot een nieuwe EP of album is nog onbekend, maar Komodo heeft wel een nieuwe single met als titel User. Een single die totaal anders klinkt als bijvoorbeeld Easy Prey. Op de nieuwe single klinkt heel subtiel een banjo waarmee Komodo weer eens uit een ander vaatje tapt en de single een country twist geeft. De bass bepaalt het tempo, maar de banjo doet halverwege het nummer vrolijk mee. Op de single User behandelt Komodo een thema. Het gaat over dat iemand wel iets gebruikt. Dat kan iedereen wel zijn. Maar gaat het nummer nou over drank, drugs, of toch over vrienden? Wat maakt het eigenlijk uit wanneer je staat te dansen in een indie-disco, mee zingt op een zomerfestival of headbangend achter het stuur zit tijdens een road trip.

JELISA

Kwetsbaar

In juni heeft JELISA nog aandacht gekregen voor de single Perspective. Daarvoor heeft ze de singles Sometimes en Leave Me Be uitgebracht. Al deze singles zijn inmiddels bij elkaar gebracht op de EP Season of Vulnerability. De titel is al veelzeggend, want JELISA stelt zich kwetsbaar op. Het is een EP met veel invloeden waarbij het geheel prettig in het gehoor ligt door de zangstem van JELISA. Je blijft luisteren naar wat ze te vertellen heeft. De mijmeringen klinken door op Can’t Seem To Figure It Out wat lijkt op een ontdekkingstocht in een bepaalde situatie. In Keep Trying lijkt D’Angelo wel over de schouder van JELISA mee te kijken. Dat zit hem vooral in het ritme, maar de boodschap erin is geruststellend omdat het mag bij proberen.

De wereld op pauze

‘Het is een dialoog tussen mij en mijn gedachten in dat seizoen van mijn leven’

,,Season of Vulnerability is geschreven in de tijd dat de wereld eigenlijk even op pauze werd gezet en ik nog meer werd geconfronteerd met mijn gedachtes en emoties. In deze periode had ik tegelijkertijd echt de tijd om de studio in te gaan en te creëren. Het is een dialoog tussen mij en mijn gedachten in dat seizoen van mijn leven. De EP gaat over overthinking, onbegrip naar mezelf en de wereld, verwarring, ontwikkeling, perfectionisme, ambitie en toch ook acceptatie. Dit heb ik vertaald naar muziek in mijn eigen sound: Neo- Soul, Jazz, Alternatieve R&B en Indie met een vleugje funk”, zegt JELISA over de EP. Het heeft een speciale betekenis voor haar. ,,Het maken van de EP voelde voor mij heel therapeutisch. Door kwetsbaar te durven zijn hoop ik dat andere van mijn generatie zich in de muziek herkennen en zich hierdoor minder alleen voelen”, vertelt ze over het maken van Season of Vulnerability.