Voor de eerste vrijdag van november is al iets van de decembermaand te merken als het gaat om cadeaus. Meestal zijn het drie releases, alleen vandaag zijn het maar liefst bier nieuwe singles, waarvan er twee in de Nederlandse taal zijn. Ze komen van Fleebag, NIENKE en Lorem Ipsum. Drie singles van uiteenlopende aard, maar daar is het dan ook de eerste vrijdag van november voor.

Fleebag

De hitte als metafoor gebruikt in een relatie

Eerder dit jaar heeft Fleebag hun gelijknamige debuut EP Fleebag gepresenteerd en hebben ze in het  voorjaar nog meegedaan aan de Rob Acda Award, maar de band uit Beverwijk heeft toch niet stilgezeten.

Inmiddels is er weer een nieuwe single. ,,Het nummer heet Heat Wave en is het eerste nummer dat we als band samen geschreven hebben. Tijdens het opnemen van onze debuut EP kwam dit nummer ook aan de beurt, maar kwamen we erachter dat we toch nog niet tevreden waren over het nummer dus hebben we 'm even op de plank gezet en zijn er tijdens de hitte van de afgelopen (vandaar de titel Heat Wave) zomer opnieuw aan gaan zitten. Nadat we tevreden waren over het nummer hebben we het opgenomen en daar is dit resultaat uit gekomen”, vertelt Dan van Batum over het maken van de single.

Inhoudelijk heeft Fleebag er ook voor gezeten. ,,Het gaat over het soms niet kunnen veranderen van lastige situaties in relaties. Aan een hittegolf kan je eigenlijk vrij weinig doen behalve er proberen door te komen. Dit nummer beschrijft een hittegolf in een relatie”, zegt Dan.

NIENKE

Indringende nieuwe single

Nu NIENKE haar eigen weg is ingeslagen, komen er singles uit die je behoorlijk naar de keel grijpen. Dat komt omdat ze vrij direct het thema pakt over haar eigen strijd, waar het gaat over mentale gezondheid en het vinden van de schoonheid in de donkere kant van het leven.

Dat laat ze wederom horen op haar nieuwe single Blijven Rennen. Muzikaal steekt het zo goed in elkaar dat je in de zachte beat de hartslag terug kunt horen. Het is de metafoor die NIENKE muzikaal gebruikt. Je hebt het beeld erbij dat jezelf voortdurend op de vlucht bent. Uiteindelijk zit er de persoonlijke worsteling van NIENKE er zelf in, wat de single een enorme vaart geeft.

Net als de voorgaande singles Regen en Woorden heeft Blijven Rennen de dromerigheid en schuurt het aast weer tegen de ambient aan, hoewel de melancholie sterk overheerst.

Lorem Ipsum

Omgaan met het dagelijks leven

Als één band zich wijsheden eigen maakt, is dat Lorem Ipsum wel. Opnieuw overtreft de Volendamse band zichzelf met hun nieuwe single Lessons in Living.

Zoals inmiddels bekend hebben de bandleden een voorliefde voor de newwave en postpunk van illustere Engelse bands uit het eind van eind jaren zeventig en begin jaren tachtig. De nieuwe single komt muzikaal voor een deel uit de koker van gitarist Peter Steur.

Met de singles Sanguli en nu Lessons In Living ontvouwt zich het verhaal van de tweede EP. ,,Lessons In Living is een nummer over de problemen in het dagelijks leven van een jongvolwassenen zoals wij van Lorem Ipsum dat beleven. Muzikaal gezien is het liedje vooral geinspireerd door bands als Siouxsie and The Banshees, Bully en PJ Harvey. De track is professioneel opgenomen in de studio van onze mede muzikant en vriend Blanko afgelopen zomer. Het nummer is de tweede single van onze volgende EP Bitter Garnish die in januari uit zal komen”, vertelt Michelle Tuyp van de band.

Het kan wel zijn dat Siouxsie and The Banshees een invloed heeft, maar de stem van Michelle op deze single laat Mariska Veres van het illustere Haagse Shocking Blue weer een beetje doen herleven. Wat zal Robbie van Leeuwen hiervan zeggen?