De decembermaand begint goed met twee Nederlandstalige werken. Daarnaast zijn er ook weer oude bekenden terug van weggeweest. Holysloot meldt zich weer met een nieuwe single en brengen daarmee een hele EP uit. Voor het Nederlandstalig werk zijn Elaine en Voyou (Maxime Oostenbrink). Elaine maakt uiteenlopende liedjes bij Voyou is het zelf Nederlandstalige dance. Als toetje hebben de mannen van Gumbo Kings en het tweetal Dafne Holtland en Frank van Kasteren met Kafka zich in de laatste maand gemeld. De meteorologische winter mag dan wel zijn begonnen, maar de muziek is vlot en ritmisch.

Elaine

Tussen kleinkunst en luisterbare liedjes

Voor Elaine is 2022 begonnen met de single Verstaanbaar, gevolgd door het ademloze Duinen. In september heeft ze Vergezicht uitgebracht en inmiddels heeft Elaine de vierde single Regen uitgebracht.

Naast haar werk als stemactrice en activiteiten in de kleinkunst is Elaine bezig met het schrijven van eigen muziek. Afgelopen zomer heeft ze Duinen uitgebracht waar ze beschrijft wat het landschap met haar doet. Op de nieuwe single Regen is dat niet anders. Ze gebruikt het wel als een metafoor. ,,Het liedje is voor mij symbolisch”, zegt Elaine. Het heeft te maken met identiteit, omdat je soms niet weet wie je bent en wat je wil. Kortom het gevoel voor richting is helemaal weg. Het is het beeld van het landschap met grijze luchten en vochtigheid waar alles wat vager eruit ziet. Dat is waar Regen voor staat. Het begin is nogal rustig, maar daarna komt de song op gaan en heeft het veel vaart, met moderne samples en droge beats.

Holysloot

Single sluitstuk van EP

Al eerder heeft Holysloot de aandacht gekregen, maar het drietal heeft na de drie singles met Uncolored dit allemaal onder te brengen.

Op de nieuwe single Uncolored is de stem van Laura Schouten te horen. Alle songs passen bij elkaar van zowel het titelnummer als het eerder uitgebrachte materiaal. Een indy band met een elektro laag. Het is het handelsmerk van Holysloot. De muziek heeft vaart, is niet hard en is ook dromerig te noemen. Het maakt Holysloot eigenzinnig. Jos Neering en Timo Mes zijn in ieder geval de twee mannen die de band dragen, maar eerder heeft Daan Nugter ook meegedaan op Wandering. Voor Jos en Timo een oude bekende want het tweetal heeft eerder met Daan samengewerkt in Jagd.

Voyou

Dromen en illusies

Voyou (Maxime Oosenbrink) is een muziekproducer, maar maakt zelf ook materiaal door middel van Nederlandstalige muziek. Zelf heeft hij inmiddels al wat achter zijn naam staan. Dat werk is al eerder dit jaar uitgebracht.

Als producer heeft Voyou met Ashanti het nummer Thuishaven gemaakt, terwijl hij samen ook met haar Dit Is Hoe Het Is heeft opgenomen. De stijl is dansbaar en dat is op zijn verse single Dromen & Illusies wederom het geval. Het lied is direct, maar Voyou slaagt in de eigen taal dance ook in de polder hip te maken. Snel, uptempo en bovenal dansbaar. Het is alsof de wereld snel aan je voorbij trekt als je naar Dromen & Illusies luistert. Overigens kun je er amper bij stil zitten.

Gumbo Kings

Universele liefdesverhaal in stevige bluessong

De Amsterdams en Haarlemse bluesband Gumbo Kings hebben eerder dit jaar al het Patronaat weten om te toveren in een bluescafé. Dat allemaal bij de release van In The Dark waar het dampende spel van de band de zaal in is geslingerd. Na dit alles brengen ze verrassend een nieuwe single uit.

,,We hebben zojuist een gloednieuwe single gedropt op alle streamingdiensten: ’I Wonder’ is eindelijk hier! Voor het eerst gaat het verhaal over een homoliefde, dus het voelt goed voor zanger Boy Vielvoye om dit nieuwe lied voor jullie allemaal te zingen!”, zegt de band via de sociale media. Gumbo Kings stellen dat het liefdesverhaal universeel is. Het kan zijn dat heel wat mensen zich waarschijnlijk iets kunnen herinneren in deze liefdesaffaire die verkeerd is gegaan. ,,Je bent bedrogen en weet dat het beste is om te vertrekken met je waardigheid intact. In plaats daarvan val je op je knieën en smeek je je ontrouwe minnaar om je niet te verlaten. Het is geen mooie foto, maar dat is wat liefde je zal laten doen”, zeggen de bandleden over I Wonder. In ieder geval is het een stevig bluesnummer.

Kafka

Een song voor een kleine wereldburger

Als muzikanten vader of moeder worden dat iets in de creativiteit. Kafka is bepaald niet de eerste die dat overkomt. Na hun albumrelease Out Of Tune van vorig jaar hebben Dafne Holtland en Frank van Kasteren ook in 2022 materiaal uitgebracht.

Als er een kleine op komst is, doet het iets met de mens. ,,Dreamer is een lied dat we schreven toen we ons eerste kindje verwachtten. We schreven het voor hem, maar stiekem ook voor onszelf, om richting te geven aan de opwinding en de angst voor iets dat je leven volledig gaat veranderen. Nu blijkt hij natuurlijk helemaal niet eng te zijn, hij is super lief en schattig”, zegt het tweetal over hun kindje. Hoe kijkt de kleine wereldburger straks terug als pappa en mamma een liedje over hem hebben gemaakt? Nu is het spot on en volgens Kafka is hij inderdaad een Dreamer.