De Popronde gaat door Nederland, waarbij het ook een muzikale stad als Haarlem aandoet. Er zijn zelfs bands die een kleine link hebben met de provinciehoofdstad van Noord-Holland, zoals Bonna Nikki. De band heeft eerder dit jaar nog meegedaan aan de Rob Acda Award in het Patronaat. Tijdens de Popronde Haarlem staat Bonna Nikki enkele honderden meters af van het Patronaat en doet een optreden in de Flapcan wat aan de andere kant van de Leidsevaart zit. Voordat Bonna Nikki de opwachting maakt, geeft het energieke viertal van Ivyvox uit Den Haag een dampend optreden. Er is nog meer zoals een optreden van Tygo Ulta bovenin De DAKKAS.

Foto's: Shiro Jansen

Drummer Menno van Ivyvox

Ivyvox

Meezingen van de songs

Om bij het begin te beginnen, hebben de organisatoren van de Popronde Haarlem zoals gebruikelijk De Flapcan in de muzikale ronde door de stad meegenomen. Daar staat niet zomaar een band, want de drie dames van Ivyvox en de drummende heer van de band zijn behoorlijk op weg om de nodige bekendheid te vergaren. Daar heeft de Haagse band zelf wel het één en ander voor gedaan, want tijdens een eerder optreden in samenwerking met Pinguin radio op het Q&A Festival in de Q Factory van Amsterdam, heeft Ivyvox de achterban gemobiliseerd om naar het prestigieuze Eurosonic Noorderslag in Groningen te gaan. Ivyvox merkt het ook want tijdens de Popronde Den Bosch staan er mensen mee te zingen met de songs van de Haagse band.

Bandjescultuur

Energie en power

Dat Den Haag een bandjescultuur blijkt wel weer, want Ivyvox is één van die bands. Tijdens het optreden zit er behoorlijk veel vaart in de songs, zoals Tonight en met de laatste single Sweet Sixteen. Den Haag is legendarisch als het gaat om de talrijke beatbands die in de jaren zestig zijn opgedoken, maar Ivyvox zit meer in het alternative rock gedeelte. Allemaal met een positieve uitstraling op het podium, maar het zit hem eveneens in de songs. Frontvrouw Bianca gelooft daar stellig in. ,,Ik kan niet tegen negativiteit”, zegt ze. Het is alleen maar energie en vooral veel power wat het viertal tijdens hun optreden laat zien en vooral horen.

Bonna Nikki

Oude bekende

Dat iets snel kan gaan, daar weet Samuel Prins van Bonna Nikki alles van. In de eerste voorronde van de Rob Acda Award heeft hij al laten zien dat er wel degelijk iets in zijn wereldse muziek zit. Iets wat met zijn achtergrond te maken heeft. Opnieuw laat Bonna Nikki die warme klanken horen tijdens hun optreden. Dat de band meedoet aan de Popronde hoeft niet echt de nodige verbazing te wekken. Het optreden zit na die van Ivyvox waarmee in De Flapcan zowaar even een behoorlijke wisseling van muziekstijl plaatsvindt, maar Bonna Nikki weet het publiek voor zich te winnen, omdat er een bepaalde vorm van rust inzit.

Olaf Kroon met Jelle Schoneveld

Tygo Ulta

Indy op het dak

De DAKKAS in Haarlem is een restaurant bovenop een parkeergarage aan de rand van het Haarlemse centrum. Vlakbij De DAKKAS zit jongerencentrum Flinty’s die eveneens in de Popronde zijn meegenomen, waardoor de nodige wisselwerkingen ontstaan. Eerder op de avond zorgt CHARLOT voor veel publieke belangstelling, maar voor de Amsterdamse band Tygo Ulta geldt precies hetzelfde. Hoofdpeilers zijn Jelle Schoneveld en Olaf Kroon. De elektronica is hun handelsmerk, waarmee ze zowel uptempo songs als een heel aangenaam en rustig geluid kunnen laten horen. Dit komt vooral uit de koker van Jelle die bedreven is op de toetsen, maar wie goed verder kijkt, weet dat hij meer dan dat doet. Grenzen bestaan voor Jelle en Olaf niet die op deze avond. Iets wat ze duidelijk laten horen, want ze krijgen op deze avond gezelschap van bassist Teun van de Maarel. De invloed is duidelijk merkbaar en versterkt de muzikale opvatting van Jelle en Olaf.

Frontman Olaf Kroon