Op 7 juni waren er weer nieuwe acts te bewonderen bij Melkweg RADAR. Nieuwe muziek van veelbelovende muzikanten krijgen hier een kans om een opstap te maken naar een groter publiek. Deze keer stonden Wytiki en Shana op het podium.

Shana

Alsof we bij een repetitie aanwezig zijn, grapt ze zelf wanneer ze na drie pogingen vraagt of het publiek haar nog even wilt excuseren zodat haar computer opnieuw kan opstarten. Ondanks dat het niet helemaal volgens plan gaat, kan het publiek niet wachten om het volledige nummer “Big Fish” te horen. Shana heeft ons laten proeven van de eerste tonen van haar muziek en het enthousiasme is gewekt.

Ze begint opnieuw en deze keer gaat goed. De beats worden gestart en ze begint met het loopen van de gitaar. Een jazzy sound wordt ingezet en een lieve, warme stem zingt over een grote vis. Vanavond geeft ze ons een voorproefje van haar EP “Big Fish” die in september uitkomt. 

Na het eerste nummer groeit haar stem in felheid en wordt Shana’s geluid ineens veel harder. Het blijkt een dynamische show te worden, want het derde nummer is een rustig muziekparadijsje, waarin de gitaar melodie wordt gekopieerd in de zanglijn. Het lieve element van het eerste nummer is daar weer in terug te vinden. Shana eindigt met een dance nummer waarin de beat perfect wordt gedropt, en ze haar live zang combineert met een positie achter de synths. Shana’s krullen bewegen wild mee, terwijl het publiek nog wat braaf meedanst. Het optreden belooft veel voor haar EP.

Wytiki

“Hou op met me”, zegt ze vol trots wanneer er veel gejuich uit de zaal klinkt. Het publiek krijgt nu al het labeltje “beste publiek”, dat belooft wat voor komende shows.

Vanavond staat Wytiki voor het eerst op het podium als solo artiest. Wytiki, ook wel Wieteke Wijte, kunnen we kennen van Eefje de Visser, waar zij op de achtergrond musiceerde. Vanavond is haar debuut in de Melkweg om haar eigen werk live te laten horen. Ze staat op het podium met een band bestaande uit drums, bas, keys en viool. De elektronische sounds en haar krachtige zang zetten de gevoelige teksten om in veel energie. Ze weet met haar performance deze energie over te dragen aan het publiek, dat net als Wytiki zelf heerlijk meebeweegt op de muziek.

Wanneer het nummer “Starting without you” wordt ingezet, klinkt er vanuit het publiek opnieuw veel enthousiasme. De synths zijn erg catchy wat het een pakkend nummer maakt. “Keihard geslacht jij!”: klinkt vanuit het publiek tijdens het applaus. “Slachten” blijkt Wytiki’s term wanneer ze iets even helemaal kapot gaat maken (“maar wel op een goede manier” voegt ze er snel aan toe). Een geweldige live performance die zich nu klaar kan stomen voor een groter publiek.