Vrijdag 2 december was het weer tijd voor Markt Kabaal in Amsterdam. Markt Centraal verzamelt regelmatig de lekkerste bands voor dit evenement; “beginnend of gearriveerd, van reggae via punk tot hiphop, uit Amsterdam en soms van elders.” Deze keer focussen we op de driekoppige band JATOCH. Bariton saxofonist Aviv Noam, drummer Ilia Rayskin en trompettist Lourens van der Zwaag staan klaar op het podium om ons weg te blazen.

JATOCH belooft precies wat je krijgt

1 beat, 1 bass-line, 1 melody-line

1 beat, 1 bass-line, 1 melody-line. Dat is wat de Amsterdamse band JATOCH belooft en het is ook precies wat je krijgt. Of nou ja, wel een beetje meer, toch? Geïnspireerd door bands als Too Many Zooz en Brass Rave Unit, brengen de mannen van JATOCH een hoop plezier en ook nog eens vernieuwende muziek om goed naar te luisteren. Je krijgt opzwepende beats, harmonische melodieën, professioneel spel en spannende solo’s. Daarnaast word je aangewakkerd door enthousiaste kreten en krijg je zo’n gevoel van: ik wil hupsen en een beetje wild springen. 

Met z’n drieën een band beginnen

Lekker spelen is makkelijker gezegd, dan gedaan

Hoe doe je dat, met z’n drieën een band beginnen? Het antwoord is simpel: je neemt drie goede muzikanten, die drie vette instrumenten bespelen en dan ga je gewoon heel lekker spelen. Dat is natuurlijk wel makkelijker gezegd dan gedaan. Toch komt JATOCH, terwijl ze pas sinds begin 2022 bestaan, al een heel eind. Misschien zal je iets van hun repertoire of stijl herkennen, als je deze zomer de eveneens Amsterdamse brassband Valvetronic op een festival tegen bent gekomen. JATOCH is hier namelijk een soort kleine delegatie van, al heeft het wel een andere opzet en visie. Waar het bij Valvetronic gaat om veel en vrolijk, iets dat heel goed werkt, lijkt het hier te draaien om compact, gefocust en experimenteel. Het is allebei heel leuk.

JATOCH weet publiek voor zich te winnen

Veelzijdige sound wordt langzaam opgebouwd

Op deze avond speelt de band in een zaaltje dat eigenlijk iets te klein en te donker is voor hun type muziek, maar toch weten ze het publiek aan het dansen te krijgen. De veelzijdige sound wordt langzaam opgebouwd en al snel beginnen de toeschouwers te wiebelen, warm gehouden door een afwisselende set met steeds iets nieuws. Hoe de nummers die we horen heten, weten we niet. Ze worden vooralsnog aangekaart met “daadaadaa” of “da-dadada” en het werkt prima. Het publiek wordt regelmatig actief betrokken bij het spel en al gauw staan we met z’n allen: “Amsterdam, laat je horen: oeh oeh”.

Muziek van JATOCH ingenieus in elkaar is gezet

Overal neer te zetten voor een gezellige sfeer

Het valt op dat de muziek van JATOCH ingenieus in elkaar is gezet. Er is nog wel speelruimte voor verbreding. Niet zo zeer van het aantal bandleden of van de arrangementen, maar eerder van de omvang van het totale geluid. Als toeschouwer wil je omarmd worden door de muziek en nu blijft het spektakel enigzins bij het podium hangen. Maar hé, dan ga je daar toch gewoon staan? Daarbij is het een hele kunst om met z’n drieën de hoeken van de zaal te bereiken en het is duidelijk dat deze muzikanten daartoe in staat zijn. Het is nog slechts een kwestie van uitproberen en uitzoeken wat het beste werkt. We zijn heel benieuwd naar hoe dat verder zal verlopen! 

JATOCH is nu in ieder geval al overal neer te zetten voor een gezellige sfeer, een uitdagende luisterervaring en bovenal een lekker dansje. Aan solo’s zal het een show in ieder geval nooit ontbreken en aan enthousiasme ook niet. Wat wil je nog meer? 

Bekijk hieronder JATOCH in actie:

Benieuwd? Volg JATOCH op Instagram. 

Bekijk ook eens de andere evenementen van Markt Centraal, waar regelmatige meerdere toffe bands op één avond te bewonderen zijn!