Op 8 oktober speelt de Amsterdamse art-punk en noiserock band Labasheeda samen met de Franse band Don Aman in de OCCII om 20:00. In voorbereiding op deze avond praten we met Saskia, de vocalist, violist en gitarist van Labasheeda. We spreken af in Vereniging Zaal 100, het Podium voor Ongehoord Geluid in Amsterdam waar Saskia repeteert met Labasheeda en vioolles geeft. Daar voeren we een mooi gesprek over verbinden, ervaringen opdoen en samen muziek maken.

Internationaal muziek uitwisselen

We openen het gesprek met de vraag, hoe de verbinding tussen Labasheeda en Don Aman is ontstaan. Saskia antwoordt dat ze vaak contact houdt en shows organiseert met internationale bands. Hier horen gelijk een aantal spannende anekdotes bij: onder andere, over een afgelegen optreden, midden in de bergen in Tsjechië. Zo wordt het meteen duidelijk dat de bandleden van Labasheeda, tijdens het touren door verschillende landen, al veel hebben gezien en meegemaakt. 

“Wij vinden het touren heel leuk. Als je in een ander land speelt en kunt zien hoe het daar gaat, dan is zo’n reis toch anders dan een vakantie. We komen oude vrienden tegen en we ontmoeten ook nieuwe mensen. Zo doen we allerlei ervaringen op. Het is heel leuk om bands opnieuw tegen te komen en te horen hoe ze hun muziek verder ontwikkeld hebben.”

Saskia van der Giessen

Daar voegt Saskia nog aan toe dat de bevriende bands elkaar graag helpen met het organiseren van concerten in hun thuisland. Zo is het ook gegaan met Don Aman. 

 “We kennen Don Aman van een aantal shows in het oosten van Frankrijk en we hebben altijd contact gehouden. We vinden hun muziek heel bijzonder en daarom brengen we ze graag naar het publiek in Nederland. Don Aman gaat weer een show voor ons in Dijon organiseren, zo is het dus een soort uitwisseling.”

Saskia van der Giessen
Een verbinden platenlabel

Saskia, een natuurlijke verbinder, houdt zich ook bezig met een eigen platenlabel, genaamd Presto Change Records. Ze legt uit dat de band, in eerste instantie, een platenlabel oprichtte om hun eigen platen uit te brengen. Vervolgens zijn ze, door het touren en spelen, veel bands tegengekomen die ze leuk vonden en waarmee ze een netwerk hebben opgebouwd. Zo, vat Saskia samen, is het platenlabel een soort uitwisselingsplatform geworden. 

Viool spelen in een art-punk en noise rock band

Saskia is in de eerste plaats violist en in Labasheeda speelt ze, naast gitaar en zang, dan ook echt viool. Ze vertelt, terwijl ze de instrumenten uitbeeldt, dat de gitaarriffs in het begin een soort viool loopjes waren. Inmiddels zijn er ook nummers die andersom ontstaan zijn. Saskia voegt toe dat het leuk is om op verschillende instrumenten te zoeken, omdat je zo op nieuwe ideeën komt. 

Het concert in de OCCII

In de samenwerkingen met andere bands is Labasheeda vooral op zoek naar een programma dat klopt. Op de vraag, wat dat betekent, antwoordt Saskia dat Don Aman meer ingetogen is dan Labasheeda en dat ze elkaar heel mooi aanvullen. Zo weten de twee bands zeker dat er een goede sfeer ontstaat en dat het een leuke avond wordt.

Over het optreden van Labasheeda zelf laat Saskia weten dat ze veel wisselen van instrumenten en proberen om hun sets af te wisselen, zodat de show heel dynamisch is. Ook zullen er een aantal nieuwe nummers worden gespeeld. De muziek van de twee bands samen brengt een warme en persoonlijke sfeer en er wordt ingezet op een gezellige avond voor muziekliefhebbers. Als afsluiter deelt Saskia dat ze hoopt op een hele leuke avond, met veel mensen in de zaal. Hoe die er precies uit gaat zien, kan je nooit weten. Want, in Saskia's woorden: Elk optreden is een momentopname!

Voorproefje? Bekijk hier onder de spectaculair geanimeerde music video False Flag