Tiigre is een half Italiaans, half Nederlands bandje dat opgezet is in Amsterdam. Hun stijl is bijtijds vergelijkbaar met die van Big Thief of een iets ruwere Daughter in majeur akkoorden. Sean Gascoigne zijn main inspiration is improvisatie; hij probeert eigenlijk zo min mogelijk controle te hebben en kijkt waar dat hem naartoe leidt. Maar als je er toch een stempel op wil drukken dan is het Beck meets The Pixies meets Daniel Johnston.

Sean Gascoigne

Absurdistische humor

Sean Gascoigne trapte de vrijdagavond met gelijknamige, begeleidende band af in de Nieuwe Anita. Sean heeft dan ook alle nummers van de indierock groep geschreven en is de frontman. De trend die algauw opvalt in de muziek en teksten is dat, waar Sean nog zo grappig en luchtig doet wanneer hij praat, hij zodra de drummer heeft afgetikt laat zien wat er schuilgaat achter zijn absurdistische humor. Ondanks dat die humor dan niet compleet verdwijnt - “if you treat me like a dog, I will act like one” - zijn sommige thema’s namelijk erg persoonlijk.

Goudeerlijke zwaarmoedigheid

'It is difficult if you feel nothing yourself, but you feel everyone else’s pain'

Zo zingt hij in een ander nummer “it is difficult if you feel nothing yourself, but you feel everyone else’s pain”, waarin hij ook schrijft over hoe hij een psycholoog wilt zien. Op dit nummer volgt weer een droge grap. Een goudeerlijke zwaarmoedigheid -of je kan het zien als het gewoonweg aankaarten van een belangrijk onderwerp- wordt afgewisseld met lichtvoetigheid, en hiermee biedt de band een balans die tevens terug te horen is in de dynamiek van de nummers zelf. De bandleden zijn namelijk feilloos op elkaar afgestemd en laten subtiele breaks volgen op wat Sean zelf “raggen” noemt. 

Break-up song

'Take my heart and throw it on the floor and step on it, like you do'

Na wat raggen hier en daar betreed Lewin plotseling het podium. Een paar liefdevolle blikken later -uitgewisseld tussen de zangeres en zanger- is het vrij duidelijk dat er iets speelt tussen de twee (lees: extra entertainment!). Lewin laat plots een mooi en krachtig stemgeluid horen in een ogenschijnlijk lief liefdeslied in samenzang van haar en Sean. Het onderwerp is echter eigenlijk iets minder gezellig. Het is namelijk een break-up song, wat het volgens Sean grappig maakt om het met zijn huidige vriendin te zingen, zoals hij later toelicht. De tekst luidt: “Take my heart and throw it on the floor and step on it, like you do.” Het nummer gaat dan ook redelijk snel over in wat harder - wederom - raggen. Wederom komt de mix van kwetsbaar, humoristisch en daarmee luchtig naar voren, wat de band uniek maakt. Daarbij wordt met het nummer over mentale gezondheid een opening geboden om over dit onderwerp te praten, wat nooit misstaat. 

Tiigre

Loepzuiver stemgeluid

Dan stapt Tiigre het intieme podium van de Nieuwe Anita op. Het loepzuivere en, op een fijne manier, doordringende stemgeluid van zangeres Marta trekt binnen de kortste keren de mensen aan en terug de zaal in. De band bestaat uit een strakke en groovy drummer, een gitarist, bassist en dus frontwoman Marta die er soms zomaar, zonder te verroeren noch te overdrijven, een flinke uithaal uitgooit. De drummer draagt een zonnebril. Soms doen drummers dat uit nervositeit, maar deze deed dit allicht uit een soort onverschilligheid. Zo van, “ik klaar dit klusje wel even”. 

Langgerekte zinnen en zanglijnen

Uitgesproken feministisch

Marta zingt langgerekte zinnen en zanglijnen, maar komt soms plotseling met een knal tot stilstand. Zo ook bij het lied No dat ze uitgesproken feministisch noemt, om eraan toe te voegen dat ze hoopt dat er feministen in de zaal zijn. Blijkbaar is dat het geval, want men juicht toe hoe Marta plotseling loeihard en schel “NO!” krijst. Niet per se representatief voor de rest van de set, maar precies daarom extra sterk. 

Advies tot verdriet

'If there is anytime you would like to feel sad tonight, this would be the moment'

Voordat er vervolgens een wat meer “sad” nummer wordt ingezet, geeft de zangeres een disclaimer en de volgende tip: “If there is anytime you would like to feel sad tonight, this would be the moment”. Eigenlijk is het best fijn om geadviseerd te worden wanneer je een bepaalde emotie mag voelen; het is in ieder geval niet misplaatst dat er over het publiek inderdaad een soort alomtegenwoordige meer mellow vibe komt te hangen. Enigszins jammer is wel dat er een kacheltje-lamme bezoeker recht voor het podium experimentele moderne danskunsten opvoert. Óf eigenlijk juist wel grappig en nog meer contrasterend. Laat contrasten nou net zijn waar de band wel van houdt, naar eigen zeggen.