Zondag 3 juli opende heel Hilversum haar deuren en tuinhekken om cultuur toe te laten in de stad. Gluren bij de Buren geeft kunstenaars een podium: de woonkamers, tuinen en zelfs bejaardentehuizen in Hilversum verwelkomen de artiesten. In een kleine setting vertolken de kunstenaars hun eigen kunst en nemen zij je mee op een avontuur door hun eigen verhalen. Wij gingen op pad, en kwamen de volgende acts tegen:

Mirjam Tideman

"Ik vind FVD’ers stom en schouderbladen geil."

“Welkom door deze rondvaart door mijn hoofd. Kijkt u uit voor hoogvliegende gedachten.” Klinkt er uit de mond van Mirjam Tideman, die zichzelf verfraaid heeft met een zwembril. “We zijn klaar voor deze neuromaritieme rondleiding.” Mirjam Tideman schrijft eerlijke teksten over hedendaagse onderwerpen, die wij allemaal wel eens mee hebben gemaakt. “Ik heb dus echt zo’n hekel aan zwemmen... Ken je dat je het leuk wil hebben en dat je alleen maar bezig bent met hoe je eruitziet?” Waarna ze een nummer zingt over onzekerheden die loskomen in het zwembad. De combinatie tussen muziek en kleinkunst laat je ontroeren, maar ook soms hard lachen. De liedjes over onzekerheid spelen een grote rol, wat plaats maakt voor een verrassend contrast tussen haar eigen onzekerheid en de bijna verwonderlijke zekerheid op het podium. Tideman begeleidt zichzelf op piano, met een enkel nummer op gitaar. De nummers zitten vol mooie piano-voicings en volgen inhoudelijk de neuromaritieme rondleiding. “Ik hoop dat u genoten heeft van mijn hoofd.”

Jan Bijker

"Mens van jezelf al mooi, gooi toch weg al die zooi!"

Een aantal stappen verder worden we welkom geheten door Liv Inn, een bejaardentehuis midden in Hilversum. In een hoekje op de eerste verdieping bevindt zich een klein theatertje, waarin Jan Bijker al bezig is met het verwoorden van zijn uitbundige verhalen. We vallen binnen in een vrolijke setting: “U voelt ‘m al aankomen!” Waarna het gehele publiek meezingt met het nummer Vallen. Bijker zorgt ervoor dat elk nummer zich tot een meezinger transformeert, en dit is bijzonder om te zien. De grappige interacties tussen Jan Bijker en zijn muzikale partner Frits Metz zorgen voor een verfrissende show, gekruid door een snufje kleinkunst. Met een nummer over materialisme laat hij het hele publiek nog eens meezingen, jong en oud: “Mens van jezelf al mooi, gooi toch weg al die zooi.” En zo is het.

The Radiance

"Willen jullie Oasis of gaan we door naar de volgende artiest?"

Eenmaal aangekomen in Hifi-Klubben, zien we een redelijk grote muziekinstallatie staan. Afgezien van de wat kleinere opkomst, klinken toch al de eerste noten van de band. De vierkoppige band The Radiance speelt covers op haar eigen manier. Ondanks de kleine setting komt er toch een bak geluid vanaf. De vocals van lead-zanger Emiel de Mol zijn clean en krachtig en de akoestische gitaarlijnen van gitarist Iwan de Laet worden mooi op smaak gebracht door de nodige pedalen. De Mol lijkt zich soms te transformeren in een flamingo op het podium: hij brengt zijn vocalen vaak tot leven op één been. We hadden graag wat eigen werk gezien, en ook de iPad mag van ons het pand verlaten, maar desalniettemin hebben we toffe covers gezien.