In september 2012 verschijnt het debuutalbum ‘The Girl You Love’ van Fabiana Dammers waar met veel aandacht aan is gewerkt. Het bewijs levert Fabiana zelf als zij als eerste het hoofdoptreden mag doen tijdens de Summer Park Sessions in haar eigen gemeente Velsen. De songs op het album staan precies tien jaar na het uitbrengen van haar debuutalbum nog steeds recht overeind waar de weersomstandigheden geen invloed op hebben. Ook niet als er wat hemelwater naar beneden komt, blijven de mensen zitten.

Hoofdfoto: Maikel Beers. Overige foto's: Sanel Kadic.

Goed verstopt

Startsein culturele activiteiten

Op het landgoed Velserbeek en best goed verstopt, zijn de Summer Park Sessions gehouden die het startsein vormen voor de culturele activiteiten in Velsen. Het verklaart de aanwezigheid van wethouder Sander Smeets. De wethouder zegt bij de opening van de drie dagen cultuur in zijn plaats dat hij ook heel graag cultuur in zijn portefeuille wil hebben bij zijn aantreden als wethouder. Daar vertelt Smeets dat de Schouwburg van Velsen de nodige veranderingen en verbeteringen gaat krijgen. De Summer Park Band trapt de avond af met verschillende bestaande songs die ze opnieuw hebben bewerkt. In de band speelt Daan van Putten die ooit met zijn band !,,!GangsteR!,,! een gooi heeft gedaan naar de Rob Acda Award in 2009/2010.

Tien jaar ‘The Girl You Love’

Songs van debuutalbum staan als een huis

Fabiana Dammers verzorgt het hoofdoptreden en op het podium straalt de zangeres uit Velsen. Naast haar staat Robert Koomen die ook al te zien is geweest tijdens de optredens rond het album The Girl You Love. De draad wordt moeiteloos opgepakt en het optreden heeft een intiem karakter, wat past in het decor van het landgoed. Onder meer Can’t Say No, Nobody Knows, het supergevoelige Blinded (zie videoclip), Roundabout Town en als laatste Today komen voorbij tijdens het optreden van de songwriter uit IJmuiden. Fabiana vertelt bij elke song het verhaal achter het liedje. De afsluiting met Today is passend in het tijdsbeeld, want je hart volgen en het nu doen is waar het echt over gaat.

Nieuw materiaal

In zowel de Engelse als Italiaanse taal

Het zijn niet alleen bestaande nummers die Fabiana laat horen. De kenners van haar muziek weten dat ze naast haar Engelstalig repertoire ook Italiaanse songs heeft gemaakt. Regelmatig treedt Fabiana op waar ze met haar zuivere stem deze songs laat horen. Tu is één van die songs die ze heeft gemaakt waarbij de persoon die hierin wordt genoemd van zoveel waarde is. Daar laat Fabiana horen wat ze met haar zuivere stem allemaal in zich heeft en hoe mooi de Italiaanse taal kan klinken. Hetzelfde geldt voor Yosemite Falls, waar Fabiana een herinnering heeft aan een waterval tijdens haar rondreis in de Verenigde Staten. Het water valt uit de hemel en metaforisch kan het bijna niet zijn van dit liedje dat overal in je lijf voelbaar en tastbaar is. Allemaal liedjes om van te blijven houden, gemaakt door The Girl You Love.

Hoofdzakelijk Engelstalige songs

Italiaanse wortels

Het schrijven in zowel de Engelse als Italiaanse taal is wat bij Fabiana opvalt. De vraag is waarom ze dat doet. ,,Wat betreft mijn songwriting schijf ik hoofdzakelijk Engelstalige songs omdat ik dat een hele fijne taal vind om me in uit te drukken en het is enorm universeel zodat een groter publiek, ook mijn fans in het buitenland, het goed kunnen volgen. Het Italiaans is ook een hele fijne taal om in te zingen, heel melodieus, en omdat ik Italiaanse roots heb, ligt dat ook nauw aan mijn hart en voelt het heel natuurlijk. De afwisseling tussen talen vind ik het fijnste. Ik heb in het verleden bijvoorbeeld ook in het Nederlands geschreven en in het Frans gezongen, maar de focus ligt voor mij momenteel op het Engels en het Italiaans”, vertelt Fabiana.

Thuispubliek

‘Voelt als thuiskomen’

Voor Fabiana is optreden in haar eigen woonplaats altijd iets waar ze graag naar uitkijkt. ,,Ik vind het altijd fantastisch om op te treden in Velsen omdat dat de plek is waar ik geboren en getogen ben, en waar de passie voor muziek ontstaan is. Zo had ik mijn eerste optreden als klein meisje in Stadsschouwburg Velsen en mijn eerste optreden als singer-songwriter in het toenmalige Witte Theater. Ook zong ik als tiener bij de Velsense musicalgroep De Jonge Stem, welke ook op Summer Park Sessions een optreden gegeven heeft. Een feest van herkenning! Ik vind het daarnaast super om bij te kunnen dragen aan culturele initiatieven in mijn eigen gemeente, omdat er wat mij betreft altijd meer van mag zijn en juist verbinding vind ik één van de belangrijkste dingen waar cultuur zo aan bijdraagt. Het is tot slot ook fijn dat je je naasten uit je hometown dicht bij huis kunt uitnodigen. Meestal speel ik namelijk ver in het land, ook fantastisch, maar dit voelt als thuiskomen”, zegt de zangeres over haar optreden in Velserbeek.

Tienjarig jubileum debuutalbum

‘Troubadour Vibe’

Tijdens haar optreden speelt Fabiana samen met bassist Robert Koomen die ze al geruime tijd kent. ,,De meeste optredens als singer-songwriter doe ik solo. Ik vind dat heel fijn, omdat ik dan helemaal in mijn ‘bubbel’ kan zitten en dan heb je echt de ‘troubadour’ vibe. Voor Summer Park Sessions wilde ik wat meer uitpakken vanwege het 10-jarig jubileum van mijn debuutalbum, welke ik hier nog even extra in het zonnetje wilde zetten. Met bassist Robert heb ik vaker opgetreden, zo is hij met me mee geweest op theatertour, zowel als duo als met een grotere bandbezetting. Je kunt dan de liedjes nog wat meer aankleden en verrijken, en het is gezelliger! Robert is een geweldige bassist en zijn stem mengt perfect met mijn stem in de samenzang, we hebben een fantastische muzikale chemie”, zegt Fabiana.