In de rubriek 'Even inchecken' checken we in bij de leukste Noord-Hollandse acts van dit moment! Gewoon, omdat we graag op de hoogte blijven van waar zij zich mee bezighouden. Met als kern: waar kom je vandaan, wat vind je belangrijk en waar ga je heen? Deze editie checken we in met Shine, ook bekend als Shahine El-Hamus (22).

Shahine ken je misschien van zijn niet onverdienstelijke acteerwerk: zo won hij een Gouden Kalf voor zijn hoofdrol in 'De Belofte van Pisa'. In december vorig jaar dropte hij als rapper Shine - Shahine zonder 'ha' - zijn eerste EP, 'Mens Van Wie'.

Shahine, hoe zou jij jouw muziek omschrijven?
"Toch wel als hiphop in zijn puurste vorm. Het is rauw en eerlijk, maar ook muzikaal en melodieus. Wat het eerlijkste moment op de plaat is? De titeltrack. Als er dingen spelen in mijn leven, schrijf ik die op in mijn notities. In dit lied worden al die overpeinzingen gecombineerd; ik heb ze aaneengeregen tot ze één geheel vormden. Zo werden ze een soort mantra van pure, donkere gedachtes. De hele EP is trouwens best donker. Dat kwam ook doordat we hem opnamen tijdens de eerste lockdown."

Waar haal jij je inspiraties vandaan?
"Ik denk dat iedereen die muziek of andere kunst maakt ongeveer hetzelfde zou zeggen: uit het leven. Elke dag kan iets anders me inspireren. Als ik naar de bakker loop en onderweg een dakloze tegenkom, als ik een goed gesprek met mijn moeder voer, als ik een album van Nina Simone opzet… het komt vaak vanzelf."

Wat is het meest urgente onderwerp waarover wij het als mens zouden moeten hebben?
"Moeilijke vraag, man! Ik denk veel na over de grote dingen, maar rap er niet zozeer over; ik weet niet of ik al op dat punt ben. Ik kan me heel druk maken over wat er gaande is in Palestina, maar om er een heel nummer over te schrijven… misschien is dat nog te lastig, in mijn prille muziekcarrière."

"Ik kan soms te veel nadenken over dingen waarover ik geen macht heb"

Op welke manier komen jouw inspiraties en de onderwerpen waarmee jij je bezighoudt terug in je muziek? 
"Soms is je eigen shit ook urgent. Moet je daarover praten. De dingen die om me heen gebeuren slaan vaak terug op mij. Dat gaat hand in hand: rappen over hoe ik dingen bekijk, mijn leven, zegt iets over de maatschappij waarin ik dat leven leid. Ik heb het in mijn nummers graag over de Nieuwmarktbuurt in Amsterdam, waar ik ben opgegroeid, maar ook over vrienden, relaties en familie. Ik merk trouwens een groot verschil tussen geïnspireerd zijn en zoeken naar inspiratie. Als ik weinig tijd heb om te schrijven, bijvoorbeeld door filmopnames, hoef ik bijvoorbeeld vaak de minste moeite te doen. Dan moet er iets uit, komt het vanzelf."

In hoeverre ben je bezig met zelfreflectie? Kun je iets met ons delen wat je geleerd hebt over jezelf het afgelopen jaar?
"Ik ben me ervan bewust geworden dat ik soms te veel na kan denken over dingen waarover ik geen macht heb. Ik kan daar heel erg over stressen, maar het lukt me nu beter me er soms bij neer te leggen - soms moet je iets loslaten wanneer je het niet kan veranderen."

Wat zijn jouw goede voornemens voor 2022? 
Lacht: "Zoals elk jaar: stoppen met roken. Maar verder vind ik het heel belangrijk mezelf te blijven ontwikkelen. Daarom ben ik in januari begonnen op de toneelschool in Amsterdam. Dat vinden mensen soms gek na mijn Gouden Kalf, maar voor mij is het dat niet. Ik merkte dat veel van mijn rollen op elkaar lijken of dichtbij mezelf liggen. Ik wil het acteren tot in de puntjes beheersen. Voor rappen geldt datzelfde: als je wil groeien in je muziek, moet je je craft blijven ontwikkelen."

Wat kunnen we op muzikaal gebied van je verwachten de komende tijd? 
"Ik ben met twee nieuwe dingen bezig op muziekgebied: met dezelfde producer van 'Mens Van Wie' werk ik aan een opvolger en ik wil graag een andere plaat opnemen met meerdere producers. Of dat mijn eerste album wordt? Nee, ik ga nu uit van één EP en één mixtape. Wanneer ze uitkomen weet ik niet, maar we zitten in elk geval niet stil."

Wil je verder nog iets delen met onze lezers?
"
Toch nog even over die zelfontwikkeling: dat vind ik enorm belangrijk, ik geniet er ook oprecht van weer naar school te gaan terwijl ik school vroeger nooit kon waarderen. Nu weet ik waarvoor ik het doe, ben ik samen met mijn medestudenten gefocust op één doel. Daardoor ben ik veel meer gedreven dan vroeger. Maar ondanks dat ik iedereen zou aanraden zichzelf te ontplooien op de gebieden waar je goed in wilt worden of wilt blijven, wil ik er ook bij zeggen dat dat niet betekent dat je nooit lui mag zijn. Ik ben echt niet elke seconde van de dag met werk bezig."

Shines EP 'Mens Van Wie' luister je hier. Hem volgen op Instagram? Dat kan hier. Onderaan dit artikel vind je de videoclip voor 'Capital S', dat ook op 'Mens Van Wie' staat.