Ze heeft nog geen materiaal als ze aan haar optreden begint tijdens de tweede voorronde van de Rob Acda Award, maar nadat Elvira haar optreden heeft gedaan, is er voor de jury weinig twijfel. Op overtuigende wijze wijst de jury haar aan als winnares van de voorronde die op 1 april is gehouden in het Patronaat.

Foto's: Marcus van Dam

Pedro Croes maakt een knipoog naar Bruce Springsteen

The Cruz opent tweede voorronde

Ervaring aan Waterlandpopprijs helt band niet

The Cruz mag de avond van de tweede voorronde openen. Aan het begin van elke voorronde loten de deelnemers wie er begint en wie er eindigt. Aan The Cruz is bijna niets te merken. De band heeft al een eerdere ervaring met een muziekcompetitie. De heren zijn deelnemers geweest aan de Waterlandpopprijs van het afgelopen jaar, maar de winst is naar Jacob D. Edward gegaan. Het levert The Cruz wel de ndoige ervaring op die hen prima pas van pas komt. Zeker als je Pedro bijna in de huid van Bruce Springsteen hoort kruipen. Geen wonder, want hij is een liefhebber van 'The Boss'.

Rock uit Noord-Holland door The Cruz

Sympathieke mix van indy en dreampop uit Uitgeest

Fleebag valt in de prijzen

Fleebag beleeft tijdens de tweede voorronde een prima avond. Naast een onderhoudend optreden, slagen de mannen erin om de publieksprijs te winnen. Dat is niet het enige, want ze hebben nog een kans door als beste runner-up naar de finale op 17 april door te gaan in de Haarlemse poptempel. Daarnaast is Fleebag bezig met materiaal wat ze binnenkort willen uit gaan brengen. Helemaal onbekend is de band niet met de Rob Acda Award. Een van de bandleden heeft als lid meegedaan met Flying Nemo die ooit eerder hebben meegedaan aan de muzikale competitie in het Patronaat.

Fleebag houdt ijzers in het vuur om de finale te bereiken voor de Rob Acda Award in 2022

Elvira overtuigt

Finaleplaats na eerste liveset in Patronaat

Vooraf laat Elvira weten dat ze al haar materiaal heeft weggehaald. Ze heeft dat gemaakt als teenager en dat is niet representatief meer. ,,Ik maak muziek die ik leuk vind", zegt ze. Op die manier kan ze er eigenlijk alles in kwijt. Dat blijkt wel, als ze op het podium staat. Ritmeboxen en een portie mystiek die ook nog eens overtuigend wordt neergezet. Een eenpersoons orkest waar Elvira handig gebruik maakt van de koortjes die in haar computer zit en bij toverslag eruit weet te halen. De overtuiging waarmee Elvira dat doet, valt de jury ook op, want die wijst Elvira aan als winnares van de tweede voorronde. ,,Ik heb veel keuzes moeten maken om het zo goed mogelijk te laten samen komen", zegt ze tegenover Rudy Nicola van de Sound Of Haarlem van Haarlem 105. Aanpoten is een term die Elvira ook gebruikt in het gesprek met de stadszender.

Een overtuigende Elvira tijdens haar liveset

Boycry sluit avond af

Donkere popmuziek uit de hoofdstad

Boycry mag de avond van de tweede voorronde afsluiten. Het is de eerste keer dat Boycry live optreedt. De spanning is merkbaar, maar de band herbergt wel de nodige potentie. Die zit vooral in hun muziek. Donkere pop waarin zelfs element van The Editors en een vleuge The Cure in zitten. Dat zit vooral in de galm van het gitaarwerk wat de mannen laten horen. Net als Fleebag en Elvira is het de bedoeling dat ze materiaal uit gaan brengen. ,,Het begint met content maken", vertelt de frontman van Boycry na afloop van hun optreden tegenover Haarlem 105.

De interviews zijn na te luisteren bij Alternative FM en een samenvatting van de avond is te zien bij Haarlem 105.

Het eerste liveoptreden in het bestaan van Boycry