De band waar niemand op zat te wachten. Althans dat werd gedacht toen de broers Cock en Theo de Jong een band begonnen. Eerst instrumentaal, maar de heren kwamen er snel achter dat ze een zanger nodig hadden en dat werd Hans Boomsma (a.k.a Johannes de Boom). Zodoende was The Shavers geboren. Met hun Nederlandstalige surf rock stonden ze op allerlei podia en bouwden ze een grote populariteit door hun hondstrouwe fans in het hele land.

Een lange geschiedenis

Tal van pauzes vanwege ziekte binnen de band

In 2006 werd mede door de reuma van de zanger de stekker er uitgetrokken, maar daar kwamen ze van terug. In 2009 werd er flink getourd om na twee jaar toch te gaan stoppen, omdat er bij Cock, kanker geconstateerd was zonder uitzicht op genezing. Zijn laatste wens was nog één keer knallen met de band in de Waerdse Tempel. Een paar maanden na dat afscheid kwam het nieuws  dat de gitarist was overleden. Het einde zou je zeggen, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en in 2019 kwam het nieuws dat de heren weer gingen optreden. Met dit keer op gitaar de zoon van Theo, Eg.

De tour startte bij Zwarte Cross en eindigde in Paradiso, want de pandemie bracht roet in het eten. Terwijl na twee jaar het land weer op gang kwam, ging het slechter met de gezondheid van Hans en in september van dit jaar werd bekend dat hij op 74 jarige leeftijd is overleden. Een condoleance en een uitvaart en toen was het boek dicht, of toch niet? Er stond namelijk nog een optreden in de Victorie Alkmaar op de planning. Al vrij snel kwamen de overgebleven leden met het nieuws dat het concert zou dienen als een eerbetoon aan Hans Boomsma.

Laatste afscheid

Uitverkochte zaal voor legendarische formatie

Op zondagmiddag 20 november was het zo ver voor het eerbetoon/ode/afscheid. De man van de avond was vol getatoeëerde kunstenaar uit Heerhugowaard en zijn band in een uitverkochte Victorie. De fans kwamen uit alle uithoeken van Nederland om op een gepaste manier een buiging te brengen aan de zanger, gitarist en de twee overgebleven leden van deze legendarische formatie.

Opening

Het heisen van de Shaver-vlag

De opening was voor Johan en Dennis die het Shaverpubliek vermaakte met het draaien van muziek. Dan is het zover om de laatste plaat aan te kondigen en ruimte te maken voor dat waar iedereen voor was gekomen. Het eerbetoon wordt geopend door Lee H. Cobra (Casa de la Muerte), hij kondigt de band vakkundig aan. De muziek wordt ingezet en de Shavervlag wordt gehesen; wanneer deze aan de top hangt, komen Theo en Eg het podium op. Ze zetten Schattergoud in, waar Hans ook op te horen is; om daarna door te knallen met Pipeline.

Gastzangers

Een grote scala aan verrassingen

Dan de eerste gastzanger Johan Schoterman (Kouwemakkers) die zijn bijdrage geeft om daarna het stokje over te geven aan Bertje Doperwtje, die zijn eigen nummer Helemaal zingt. Daarna is het de beurt aan de vaste roadie van de band Guido Bruin, die op zijn gitaar als van ouds een aantal instrumentale nummers mee speelt zoals Hocus Pocus van Focus. De grote verrassing is de jongste zoon van Hans, Jasper, die het nummer The Shavers Houden Van Mensen voordraagt; om daarna met zijn eigen zoon de longen uit hun lijf te schreeuwen met Ja, Ja, Ja.  het podium.

Moshpit in een bloedhete zaal

Door cult hit 'Halvarine Gadverdamme'

Paulien Van de Geer-veen was er met haar inbreng Goedkoop Hotel. En ook kunstenaar Nico Kool deed zijn ding met een spoken word performance, waar vrijwel alle teksten van de liedjes voorbij kwamen. De Rumble maakte veel indruk, Cock stond op het podium zijn gitaar aan te strelen. Uiteindelijk kwam Johan nog terug om het nummer 06 9669, in de inmiddels bloedhete zaal, aan het publiek te brengen. Ook was daar de broederband Peter Pan Speedrock die erg veel indruk maakte met Alcohol en natuurlijk Dikke Dennis die de cult hit Halvarine Gadverdamme zong; waardoor er een moshpit ontstond voor het podium. 

Zichtbare emoties

Besef daalt bij afscheid met het Shaver-lied

Het nummer Zeven Sloten Tegelijk, wat Hans ooit schreef voor zijn vrouw Annemiek, werd ook gespeeld. Terwijl Dennis naar Annemiek in het publiek wees, benadrukte hij hoe belangrijk ze is geweest voor de zanger van de band. Dan komt de drummer, Theo, naar voren om samen met zijn zoon Ranzig te spelen. Dit is het punt waarop duidelijk werd  dat vele fans hun emoties tonen en steun zoeken bij hun mede-broeders. De show gaat door en hun laatste single Brandend Zand werd luidkeels meegezongen door het publiek. Het besef daalt eindelijk als alle spreekwoordelijke matadoren van die middag op het podium staan om afscheid te nemen met het Shaver-lied. 

Gezamenlijk afscheid

Wat ooit in 1996 begon, eindigt op 20 november 2022

Een concert dat niet overal perfect liep, maar wel zeer oprecht was. Wat ooit in 1996 begon, eindigde rond 18.00 uur op 20 november in Alkmaar. Maar het bewijs is er, het perfecte afscheid is gebracht door eigenlijk iedereen die in de grote zaal stond van de Victorie.