Op 3 mei is de selectie van de Popronde van dit jaar bekendgemaakt. Uit de honderden artiesten en bands die zich hebben aangemeld zijn er 100 acts geselecteerd. We gaan even door het overzicht heen, en lichten de 24 (!) acts van de Noord-Hollandse selectie voor je uit.

AKA Block

Tim Blok is een Amsterdam-based zanger, songwriter en producer die onder de naam AKA Block de lekkerste nummers schrijft. Uit zijn pen komen songs die je in trance brengen met een jazzy laagje. Zijn meest recente single ‘Nothing I Can Do’ is in ieder geval vast een lekkere binnenkomer. 

Blanko

Een artiest en multi-instrumentalist van Volendamse bodem. Na als sessiemuzikant en als gitarist en songwriter bij onder andere de 3JS te werken besloot hij om zijn eigen receptje verder te ontwikkelen. Live speelt hij indie rock nummers met zijn 4-mans band en bij de Popronde mogen wij meegenieten van hun vette live sound!

BONNA NIKKI

Samuel Prins groeide op in de stad Nikki, in Benin. Daar komt ook de naam ‘BONNA NIKKI’ vandaan, wat ‘geboren in Nikki’ betekent. Inmiddels schrijft hij prachtige indiepop, waar hier en daar wat afro-pop geïnspireerde melodieën doorheen vloeien. Nummers om in en mee te verdwalen.

BrooksJourney

Deze Engelstalige rapper uit Amsterdam timmert mooi aan de weg. De releases ‘Who Do You Love’, 'DSOMC’ en ‘Black Hefner’ vallen goed in de smaak. Live vol harde energie en brenger van een mooie hiphop/R&B mix.

CHARLOT

CHARLOT combineert warme strijkers, synthesizers en haar serene stem om van eigen verhalen muziek te maken. Samen met haar band produceerde ze haar debuut EP ‘Darker Than The Moon’. Muziek om lekker in weg te dromen.

COW Shift Z

De in Amsterdam wonende COW Shift Z zoekt de grenzen op van genres binnen de dance muziek, om ze vervolgens genadeloos te verbinden. Ze is daarbij niet bang om vrijheid te ervaren, te experimenteren en agressie te uiten.

Dogman

De cybershaman Robin Block vormt samen met beatmachinist Mozes Meijer en trompettist/synth-alchemist Milan Mes de alternatieve groep Dogman. Een interessante combinatie van oosterse klanken, dreigende beats en cybersounds. Je moet je best doen om niet per ongeluk onder hypnose te raken. 

Emile Lagarde

Emile Lagarde verruilde zijn stadse appartement voor een eenvoudige Yurt in de natuur. Zijn elektronische muziek, die hij produceerde als Sun Shy Boy, veranderde geleidelijk mee in hypnotiserend akoestisch sound design met eigenzinnige teksten. In samenwerking met Simon Akkermans bundelde hij zijn nieuwe klanken tot een volwaardig EP, release najaar 2022.

Eva Serena

We kennen haar nog als San Dollar, waarmee Eva Serena deel uitmaakte van de Popronde in 2018. Twee jaar terug hervond ze zichzelf onder haar eigen naam. En dit jaar neemt ze je mee op een zoektocht naar menselijke kwetsbaarheid, met prachtliedjes zoals ‘Something Human’.

GREAT JOY

Deze Amsterdamse/Utrechtse band laat je dansen op indiepunk. Eerder dit jaar kwam de EP ‘BANG BANG’ uit, met knallende muziek, vol grillige melodieën, wisselende gitaar slagjes en met herkenbaar plezier dat live niet te missen is.

Irene Hin

Irene Hin groeide op met vooral soul, jazz en pop, van Stevie Wonder tot Amy Winehouse. Nu schrijft ze vrolijke, catchy, maar hartverscheurende songs. Haar songteksten zijn rauw, recht-door-zee en verhalend. Met volgens Irene een knipoog naar de jaren negentig-muziek van eigengereide vrouwelijke muzikanten zoals Alanis Morisette.

Jacht

Zet drie muzikale idealisten bij elkaar die iets moois willen maken voor een wereld in verval en je krijgt Jacht. Verscholen achter mistroostige melodieën met hier en daar een hintje forsheid liggen heldere kritieken voor het oprapen. Jacht maakt melancholische muziek voor een bitterzoete wereld.

Marathon

Marathon moet net als deelnemers van de hardloopwedstrijd regelmatig van de blaren bekomen. Dat krijg je als je vol overgave speelt in je live performances. Met een explosieve mix van shoegaze en postpunk uit Marathon hun frustratie over de steeds groter wordende tweedeling in de maatschappij, waarbij hun generatie steeds weer op de blaren moet zitten. 


 

Mountain Eye

Deze alternatieve metalband is geen onbekende van de Popronde. Zo stonden ze in 2020 ook al op de line-up. Toen al met barstende gitaren; nu met nog meer levenservaring en extra rauwe energie die in de liveshows zo naar voren komt.

néomí

néomí is de artiestennaam van de folk-pop singer-songwriter Neomi Speelman. Met haar authentieke verhalende creëert ze dromerige landschappen van geluid. Als luisteraar kun je niet anders dan hierin verwikkeld raken.

Rose Marin

Krachtige metaforen vol verborgen gevoelens, daar weet Rose Marin alles van. In haar country/singer-songwriter liedjes neemt ze je mee in herkenbare doch persoonlijke situaties.

Shalisa

Shalisa is een band met aanstekelijke, catchy pop nummers. Nederlandse teksten met een Amerikaanse sound en Zweedse songwriting invloeden. Shalisa vertelt aanstekelijke, goudeerlijke verhalen over haar eigen leven.

Smitty

Als lid van Black Acid heeft Smitty al behoorlijk wat ervaring opgedaan. Inmiddels is hij uitgegroeid tot gedreven storyteller die stoere trap muziek maakt. Zijn sound doet denken aan de Amerikaanse New Wave zoals Pi'erre Bourne, Young Nudy & Comethazine.

Sophie van Hasselt

Deze indie-pop singer-songwriter uit Amsterdam opent met haar muziek deuren naar de mystieke werelden die achter haar dagdromen verschuilen. De innerlijke monologen, dansende baslijntjes en eigenzinnige gitaarsounds zorgen daarbij voor een mooie basis voor deze verhalen.

Sven Ross

Sven Ross is, na een jaar vertoeven in Londen, terug in Nederland. Dat hij zich daar een jaar op niks anders dan songwriting heeft gefocust blijkt ook uit de muziek die daaruit is voortgekomen. Zijn EP ‘Filled With Gold’ is nu een paar maanden uit, en voelt aan als de prachtige platen van Ben Howard en vroege Ed Sheeran. Nu mag hij zijn eerlijke folk-pop songs ook voorstellen aan het Popronde publiek.

Synga

Synga gaat lekker. Met haar laatste singles en debuut EP ‘Resonate’ verscheen ze op verschillende bekende playlists op Spotify en kreeg ze lovende recensies. En dat is niet zonder reden, haar verrassende alternatieve R&B en energieke live uitstraling werken aanstekelijk.

T-Shawn

Als kind van een christelijke Filipijnse moeder en een moslim Bengalese vader, groeide T-Shawn op in een dorpje waar hij altijd het buitenbeentje was. Gevolg: alles zelf doen. Eindstand: een creatieve duizendpoot die zorgeloos culturen, stijlen en genres mixt.

tiigre

De Amsterdam-based internationale alt indie dream pop band is een groep die niet alleen met veel bijvoeglijke voornaamwoorden te beschrijven is, maar ook met innerlijke tegenstrijdigheden: van hard naar zacht, en van verdrietig naar opbeurend. Muziek die past bij lange autoritjes en verkenningstochten.

Zulu Green

Zulu Green is geboren en getogen in Amsterdam en naar eigen zeggen een “door hip-hop & soul beïnvloede muzikant die vibraties vertaald.” Die vibraties variëren van trap tot zwoele 90’s getinte R&B. Kort gezegd: black, queer & vibey.