Eindelijk mochten we weer rondstruinen door straten om muzikale acts te bewonderen. Het is tijd voor de Hilversumse Popronde! Op zondag 10 april was het zover. Vijf locaties in Hilversum werden opgevuld met muziekmakers en -liefhebbers. Een redelijk rustige dag. Toch was de sfeer, het enthousiasme en de liefde voor muziek in elke ruimte te voelen. We nemen je mee op onze route door het popcircuit in Hilversum.

SIGNE DØ

Onze dag begint rustig in het filmtheater van Hilversum. Even ademen voor we het gedruis intrekken. Terwijl het publiek is neergeploft op de blauwe stoelen van de zaal verschijnt de Noorse SIGNE DØ. Een onschuldig doch stoer meisje. Het is muisstil terwijl de zangeres ons toelaat in haar bubbel. De zaal vult zich met elektronische soundscapes van bovenaardse geluiden, dromerige teksten en lieflijke, breekbare zang. Het optreden kabbelt voorbij, maar na een tijdje zijn we wel toe aan wat verandering.

Minor Citizen

We vertrekken naar De Vorstin, waar Minor Citizen al klaar staat; vandaag als dankbare invaller voor MINKA. Het is nog rustig, maar dat houdt het beuk-gehalte van Minor Citizen niet tegen. Kan ook niet anders, wanneer de toffe riffjes, strakke vocals en spannende tempowisselingen je om de oren vliegen. En het allerbelangrijkst: de energie en het plezier spatten ervan af. Het is haren voor de ogen, versterkers op standje 11, en gaan! Als je dit voor het eerst live ziet heb je meteen spijt dat je niet eerder bent geweest.

LUCAS

De charmante LUCAS staat vandaag met een akoestische setting in LAB Mediaplein, met driestemmige zang, warm-klinkende elektrische gitaar en piano, en af en toe een drumcomputer. De teksten zijn eerlijk en poëtisch, en gaan over inclusiviteit, liefde, en zelfherkenning. Super persoonlijk, en toch herkenbaar. Het wordt allemaal nog persoonlijker wanneer LUCAS recht voor je op de grond zit. En wat is een betere manier om deze show af te sluiten dan door het publiek om te toveren tot koor, met meerstemmigheid die alsmaar lijkt te vermenigvuldigen. “Ik ben verdwaald op de lange termijn,” we zingen het nog steeds.

Cloudsurfers

Lekker over je gitaar hangen en keihard rocken. Geflankeerd door twee (!) drummers rocken Cloudsurfers de pan uit in de goed gevulde The Skiff. Heerlijke, eigenzinnige herrie die ook nog eens goed is voor de nekspieren, want hierbij moet je wel headbangen. Samenvatting: kickass.

KEES

Van de Wisseloordstudio's naar het podium van de Vorstin; KEES heeft een drukke dag bij de Hilversumse Popronde. En dan moet ook nog steeds die fiets mee het podium op… Een woord voor deze show: creatief. Met toffe elektronica en lekkere teksten wordt je meegenomen door KEES. “Ik mis het soms wel om bandgenootjes te hebben, om mee te praten na de show over hoe het was. Maar daar heb ik iets voor bedacht: de KEES-cam!” Het publiek mag vanavond de show voor KEES vastleggen, en even zijn we allemaal bandgenootjes. 

En die fiets op het podium was zeker niet voor niets. Het zorgde voor een overvloed aan lol bij het publiek tijdens het nummer Lekker Fietsen. Een voor een mocht er iemand “lekker fietsen, lekker fietsen dan!”, terwijl de rest vrolijk meezong met de tekst. Die hoorde je de rest van de dag overal terug.

NONCHELANGE

“Voordat ik De Vorstin ga, ga ik de vorst uit”, begint NONCHELANGE. En zo wordt de toon meteen gezet voor de fameuze NONCHELANGE karaoke show. Mocht je de catchy, gevatte indie/rap/nederpop teksten nog niet uit je hoofd kennen is er altijd de PowerPoint presentatie die je op weg helpt, al moet je dan wel van lettertype Comic Sans houden. 

De dansmoves moeten nog even wachten, want we beginnen op De Rem. “Er mag absoluut niet gedanst worden.” Dat blijkt nog een hele klus voor het publiek. Iets minder voor NONCHELANGE zelf en de 3 mannen in pak die met hem op het podium staan. Kneiterserieus, computertjes voor zich, en soms aangevuld door de Google Translate-stem. En natuurlijk wordt iedereen ook nog even lelijk genoemd, want "iedereen is lelijk als je maar lang genoeg kijkt". Een show vol droge humor, soms een tikkeltje absurdistisch, maar vooral lekker nonchalant.