De Alkmaarse band 3 Point Landing heeft twee jaar geleden al een keer meegedaan aan de Rob Acda Award in de jaargang 2019/2020. De volgers van deze Haarlemse popprijs weten allemaal dat de voorrondes van die jaargang zijn gehouden, behalve de finale. Het is waar vaste Rob Acda Award presentator Pepe Fischer een verwijzing naar maakt. De finale is ergens verloren geraakt en niet meer terug te vinden, vanwege de pandemie. Iets wat ook zijn sporen heeft achtergelaten bij de organisatoren van de Rob Acda Award.

Ellis Day trapt af

Indy dreampop werkt ontwapenend in popzaal

Het begin is voor de Haarlemse band Ellis Day die met hun dreampop al direct voor een ontspannen sfeer zorgt bij het aanwezige publiek. Soms stevig en soms ook rustig. Vooral de stem van frontvrouw Fenna werkt haast weldadig voor iedereen. Het lijkt wel even of je met de muziek van Ellis Day ineens in een andere wereld bent terecht gekomen. Sommige arrangementen hebben een bepaalde ritme, die haast helend kunnen werken. Iets wat in deze tijd goed is te gebruiken. Een sympathiek klinkende band die een muzikaal leven voor zich heeft.

Na afloop heeft de jury in hun overleg de verrichtingen van de jonge band in ogenschouw genomen. ,,Het was die twee jaar wachten waard. Ellis Day knalt vanaf moment één van het podium. Zowel qua outfits als sound. Deze dreampop zit goed in elkaar en laat ons zwijmelen zonder weg te dutten. De hooks kunnen soms nog iets puntiger voor dat extra stukje eigenheid. Maar wat een fijne stem en sound. Ga zo door!”, zegt de jury over Ellis Day. De band mag nog meedingen als beste runner-up naar een finaleplaats op 17 april.

Ellis Day trapt af met de eerste voorronde van de Rob Acda Award

Wereldse muziek van Bonna Nikki

Samensmelting van verschillende stijlen

De tweede band die optreedt tijdens de eerste voorronde van de Rob Acda Award is Bonna Nikki. Het is bij deze ovrwegende Amsterdamse band een samenkomst en samensmelting van verschillende muziekstijlen. In de muziek van Bonna Nikki zit zelfs een dansbare laag. De bass en de drum die subtiel de maat aangeven op het meest recente werk Blinded By A Runaway die ze vorige week hebben uitgebracht. Ht is iets wat de jury bij het eindoordeel op valt.

,,Dit zit verdomme goed in elkaar! Alsof je naar een studio-opname aan het luisteren bent. Jullie zijn stuk voor stuk goede muzikanten en de songwriting is bijzonder rond en af. Soms zo veel, dat je wil dat er iets totaal onvoorspelbaars gebeurt in een nummer. Maar goeie catchy en mooie gelaagde songs. Lekker!",  zegt de jury over Bonna Nikki.

Frontman Samuel hoopt juist met de muziekstijl van Bonna Nikki verbinding te krijgen. ,,Dat is wel mijn doel", zegt hij over de band.

Verbinding bij samensmelting van muziekstijlen

Oude bekenden terug in Patronaat

Optreden van 3 Point Landing is voorbode op debuutalbum

Is er een verschil met de laatste keer dat 3 Point Landing in de kleine zaal van het Patronaat heeft gestaan? Zeker wel. Er zit meer power in de muziek van de Alkmaarse band en ook tijdens het optreden laat 3 Point Landing zien dat ze er zin in hebben. Het repertoire wat de band speelt, zijn onder meer de singles die hier al voorbij zijn gekomen, zoals Utopia, maar ook Baba Yaga.

In de kenmerkende stijl met uptempo elektro waarin de gothic stijl subtiel in is verwerkt. Daarnaast weet frontvrouw Dora het publiek onderhoudend bij te praten over het materiaal wat 3 Point Landing brengt. Het moet allemaal gaan verschijnen op 1 juli op het debuutalbum Shadow Work.

De jury weet inmiddels wat de band brengt. ,,Welcome back! Leuk om jullie ontwikkeling te kunnen zien na twee jaar. De jury is weg van jullie nerdy/sci fi/gothic/math-rock mix. En jullie hebben echt een goede volle sound voor een trio. Het mag wat ons betreft nog uitbundiger en we missen soms waar het nou eigenlijk over gaat. Maar dit zou niet misstaan op menig festival. Godspeed!",  zegt de jury over 3 Point Landing.

De haast science fiction achtige entree van 3 Point Landing tijdens hun terugkeer bij de Rob Acda Award

Eigentijdse rock met classic randje

Kendolff weer meeslepend

Niet alleen 3 Point Landing is een oude bekende uit een eerdere deelname aan de Rob Acda Award. Hetzelfde geldt ook voor de Haarlemse rockband Kendolff die opnieuw het publiek weer weet mee te krijgen met hun muziek. Slepend geluid van de gitaren die voor zichzelf spreken. Het is het handelsmerk van Kendolff die met hun mix van eigen gemaakte songs waarin haast het klassieke geluid van de rock doorklinkt.

Bassist Martijn van de band zegt dat ondanks alle beperkende maatregelen die er afgelopen twee jaar zijn geweest, dat de band gewoon fysiek heeft gerepeteerd. ,,W zijn met een EP bezig", zegt de bassist over de plannen van Kendolff. Opnieuw is de achterban van de Haarlemse band naar het Patronaat gekomen, waarmee ze andermaal de publieksprijs in de wacht hebben gespeeld. Uiteindelijk gaat het om de meeste stemmen die een band krijgt over alle gehouden voorrondes. Er is nog niks beslist, want ook de andere bands die in de komende voorrondes de publieksprijs winnen dingen mee naar een finaleplaats.

Het optreden van Kendolff is de jury niet ontgaan, omdat de Haarlemse band al eerder heeft meegedaan. Het laatste nummer I Wanna Dance zal nog lang naklinken, wat terugkomt in het oordeel van de jury. ,,Ook jullie welkom terug! De energie van Kendolff is duidelijk niet verloren gegaan in die twee jaar. We kunnen nog meezingen met “I wanna dance”, die is al die tijd blijven hangen. Jullie sound is classic en heel catchy. Niet per se origineel, niet heel erg van nu, maar wel heel leuk en meeslepend. Blijf vooral zo door gaan en hou dit spelplezier vast", zegt de jury over Kendolff.

De collega's van Alternative FM hebben ook interviews gemaakt, die terug te zien zijn op hun website.