Tijdens het Song van het Jaar festival laat talent uit de Top 100 zien waar ze van gemaakt zijn. Van opkomend talent kan je veelal niet meer spreken. Hier staan acts die comfortabel zijn op het podium, hun act en image voor elkaar hebben, hun publiek durven te bespelen en een voorbeeld zijn voor eenieder die hen de komende tijd achterna gaat.

Tijd voor muzieklijstjes

Rotterdamse Maassilo plaats voor Song van het Jaar Festival

Het einde van het jaar nadert, dus de tijd van de muzieklijstjes is daar! Degene met misschien wel de meeste impact is de stemlijst van de 3voor12 Song van het Jaar. Froukje en S10 winnen met hun song ´Zonder Gezicht’ de Song van het Jaar 2022. Degenen uit de Top 100 die met de eer van een optreden mogen strijken zijn: The Haunted Youth, WIES, Son Mieux, Personal Trainer, Babs, Banji en Prins S. en de Geit. Vlaamse toptalenten Charlotte Adigéry & Bolis Pupul en Warhaus zijn ook van de partij. Wij waren aanwezig bij het Song van het Jaar Festival in de Rotterdamse Maassilo en pikken er de hoogtepunten uit. 

WIES meer rock ‘n roll dan je denkt

Hit na hit, dansbaar en meezingbaar

Het Amsterdamse Nederpop drietal WIES brengt live een vleugje rock ‘n roll toe aan de van origine toch wel erg toegankelijke muziek. Hit na hit, dansbaar en meezingbaar. Jeanne Rouwendaal is duidelijk in haar element, staat zelfverzekerder dan ooit op het podium en ramt op haar gitaar. De overige twee lijken prima op haar ingespeeld. Het publiek gaat lekker en hun prima festivalzomer heeft ze duidelijk goed gedaan. Bij afsluiter ‘Bandje’ gaan de haren los bij een ‘oh zo’ toepasselijke tekst: “Hoe gaat het met je bandje, ben je al bekend?”. Volgens mij gaat het goed.

Babs houdt zich goed staande

Indruk bij optreden

Waar WIES vele stappen gemaakt heeft, staat Babs aan het prille begin van haar carrière. En ze laat indruk achter. Nog voor het eindfeest van de Popronde mag zij het kleine podium van de Maassilo betreden, en ze houdt zich goed staande. Dat zal haar positieve en opzwepende stage presence niet alleen gedaan hebben. Haar Nederhop is toegankelijk door de beat, scherp door de tekst. Versterkt door band. Liedjes over dat iedereen een beetje biseksueel is en alle bestaande voornaamworden, zijn voor velen een wijze les. De groots uitgebeelde 'HEREN'- en 'VROUWEN' toiletten tegenover het podium vallen zo extra op. Gedachtevoer voor als je je korte pauze neemt.

Son Mieux bewijst zich groots

Maassilo te klein voor Haagse popband

Swingen doen we pas echt bij Son Mieux. Het grote podium van Maassilo is bijna te klein voor de zeventallige Haagse popband. Meesterbrein Camiel Meiresonne swingt heen en weer, bepraat het publiek aan de voorkant, danst op de percussie die eerst voorin en later achterin staat. Hier en daar laat die wat ruimte voor de blazers en violiste en de band swingt zo voltallig mee. Elk nummer in het prille halve uurtje dat ze hebben slaat in als een bom, ze zijn ook bekend. De zaal verandert langzaam in een zwetende chaos, die extra lekker tot zijn recht komt bij de industriële vibe van Maassilo. Den Haag blijkt het goed te doen dit jaar, met ook Prins S. en de Geit op de line up vanavond. 

Warhaus brengt diepgang met beladen songs

Publiek hangt aan lippen

De eerste zuiderburen in onze lijst. Warhaus weet de sfeer meteen om te slaan. Zijn karakteristieke, diepe onderbuikstem met rauwe rand doet het publiek aan zijn lippen hangen. Maarten Devoldere, kan je ook kennen van Balthazer, eet zijn microfoon bijna op. De bluesy vibe laat je ultiem chillen. Je droomt weg in zijn muziek en toch durf je geen moment om te kijken. Na de laatste noot word je met een klap wakker. Dat was een kort half uurtje.

Personal Trainer met meesteralbum terug op het podium

Willem Smit zet stempel op optreden

De band heeft net hun goed ontvangen debuutalbum uitgebracht en het proces van opnemen heeft de podiumsensatie, gelukkig, niet getemd. “Dankjulliewel jongens! Wij zijn Personal Trainer en dit is…”, herhaling op herhaling. Frontman Willem Smit zijn charisma, wat zit in droge humor en zijn lompe vorm van ledematig dansen, zet een stempel op het optreden. Goofy dansjes, gelukkig wel met een goeie stem. Wat een figuur is die Willem Smit. De overige (zes!) bandleden houden regelmatig hun lach in en weten hem prima te ondersteunen. De Amsterdamse indierockers hadden er zin in en wij zijn blij deze energiebom weer live te zien.

Uiteraard was Froukje ook van de partij om haar prijs, ook namens S10, in ontvangst te nemen. Het 3voor12 Song van het Jaar Festival liet een breed scala aan -zo goed als- gevestigd talent zien, waar menig muzikant naar op zal gaan kijken. Wij zijn benieuwd naar waar we Noord-Hollandse acts als Personal Trainer, Babs en WIES, maar ook alle andere acts verder zullen zien.