Vier jaar na het debuutalbum ‘When I’m Sane’ stuurde de Amsterdamse/Rotterdamse band The Arthurs vorige maand opvolger ‘Glass’ de wereld in. De band rond zanger/multi-instrumentalist/liedjesschrijver Robin den Drijver heeft in de tussentijd boeiende stappen gezet, hoorden wij zondag in een uitverkocht Cinetol, Amsterdam.

Wat ‘Glass’ gemeen heeft met zijn voorganger is dat alle tien nummers zijn geschreven door Den Drijver en ook weer grotendeels in diens woonkamer zijn opgenomen. Ook qua sound sluit het album aan op ‘When I’m Sane’. In de nummers klinken nog steeds de invloeden door van bands als The Smiths en The Pixies. Inspiratiebronnen die versmelten in dromerige shoegaze, waarin de hard-zacht-dynamiek nooit ver weg is. Aan de singles die als voorschot op ‘Glass’ al eerder werden gelanceerd is te horen dat Den Drijver zijn gevoel voor sterke melodieën niet is verloren. Luister bijvoorbeeld eens naar ‘Void’ of ‘Something With Oceans’. Of beter nog: bekijk de videoclips (yep, ook in eigen beheer gemaakt) op YouTube. Wat de plaat vooral anders (lees: rijker) maakt, is de inbreng van twee nieuwe bandleden.

Op de plaat, maar zeker live is te horen wat die twee nieuwkomers toevoegen aan het geluid van The Arthurs. De immer strak en stoïcijns drummende Jetske Blonk, bandlid van het eerste uur, vormt een strak ritmetandem met nieuwe bassist Martin Memelink. Het is met name de komst van gitarist Dylano Hahury die een extra dimensie geeft. Waar zijn voorgangers met hun rauwe geluid vooral de muur van geluid verder dichtmetselden, brengt hij met zijn solo’s en licks accenten aan die de nummers meer kleur en gelaagdheid geven. 

De band heeft de afgelopen maanden hoorbaar geruime tijd in de repetitieruimte doorgebracht. De liveshow van ruim een uur staat als een spreekwoordelijk huis. De band oogt geconcentreerd, maar straalt ook het nodige speelplezier uit. The Arthurs kenden door de jaren heen de nodige personele wisselingen, maar lijken nu de ultieme samenstelling gevonden te hebben. 

‘Glass’ is terug te horen op de bekende streamingdiensten en op cd te koop via www.soundofthearthurs.com. Daar is ook te vinden waar je The Arthurs de komende maanden nog live kunt gaan zien.