Na negen jaar Strudelfest, zes jaar StrudelHousewarming en een hoop gekkigheid is het voor de organisatie tijd voor iets nieuws. Maar natuurlijk wordt er wel een laatste editie georganiseerd waarbij er nog eens flink gefeest kan worden. ‘The Big Exit’ zal voorlopig het laatste Strudelfeestje zijn in poppodium Duycker. 3voor12 Noord-Holland sprak met de organisatie over de geschiedenis van Strudelfest en de toekomstplannen.

Wat 9 jaar geleden begon als een tuinfeestje voor vrienden is de laatste jaren uitgegroeid tot een succesvol festival waar iedereen zich thuis kan voelen. De eerste twee jaar was Strudelfest een videofestival en werden er concerten van bands geprojecteerd. Dit smaakte naar meer. Een jaar later, in 2012, werden er bands geboekt en kwam het festival van de grond. Strudelfest was geboren en het was een groot succes. Het jaar erna vond Strudelfest voor het eerst plaats in poppodium Duycker. Er werden bands en dj’s geboekt, maar dit festival had meer te bieden. Zo waren er ook foodtrucks te vinden en werden de zalen aangekleed met lokale kunst. Strudelfest voldeed aan het totaalplaatje en werd enorm succesvol voor een uiteenlopend publiek.

"Strudelfest is een breed festival en biedt voor ieder wat wils. Zo werden er bands en dj’s geboekt van verschillende genres, van metal tot pop en dance. Ook werd er ieder jaar zowel lokaal als internationaal talent neergezet. Strudelfest richt zich daarnaast op de gekke en uitdagende acts. Het doel is om grote trekkers neer te zetten en dit aan te vullen met verrassingen. Op deze manier wordt het publiek continu uitgedaagd", aldus de organisatie.

‘’Wij stoppen nu met dit festival, maar er is altijd een nieuwe generatie die het overneemt. Anders zouden er na The Rolling Stones en The Beatles ook geen nieuwe bands meer zijn gekomen.’’

Jorn Stroet, organisatie

Strudelfest is dus een succes, maar waarom stopt het dan? "Het festival loopt de afgelopen jaren goed, maar het valt in herhaling. Het is tijd voor verandering en vernieuwing", zo zegt de organisatie achter Strudelfest. Wat er precies veranderd moet worden en welke weg het festival in moet slaan, weten de organisatoren niet. Vorig jaar speelden deze twijfels al, waardoor er besloten is om voorlopig met het festival te stoppen. De organisatoren kijken met trots terug op de afgelopen edities. Alles wat ze wilden bereiken is bereikt en alles acts die ze wilden boeken, zijn geboekt. De band Russkaja die dit jaar op het programma staat tijdens ‘The Big Exit’ was één van de laatste bands die momenteel nog op het lijstje stond. De organisatiekriebels zijn bij de oprichters van het festival nog wel aanwezig. Wat zij hierna gaan organiseren weten ze nog niet, maar één ding is zeker: klaar met het organiseren van vette evenementen, zijn ze nog niet.

Strudelfest zal voorlopig stoppen, maar natuurlijk niet zonder een knallende, laatste editie. Nog één keer wordt Duycker omgebouwd tot een festivalletje en de line-up liegt er niet om. Helaas is het festival niet zo uitgebreid als anders, maar ze hebben wel de ‘Russian Turbo Polka’ band Russkaja weten te strikken. Daarnaast staan er nog twee bands op het programma. Als laatste zal het dj-team Huismeesters met hun opblaasbeesten en afwisselende tunes zorgen voor een knotsgekke afsluiter van de avond. Het belooft een goede laatste editie te worden.

Nog één keer helemaal losgaan bij Strudelfest in Duycker? Check even het facebookevent van 'Strudelfest: The Big Exit'.