Stad Als Podium 2011: The Heavy

Teleurstellend geluid en blazers met danspasjes

Tekst: Maike Gerritsen Foto's: Denise Diemeer ,

Haarlem opent haar cultureel seizoen met festival Stad Als Podium: unieke optredens op maar liefst 14 (bijzondere) locaties in de binnenstad. 3VOOR12/Noord-Holland doet uitgebreid verslag. In het Patronaat zette The Heavy zaterdagavond de zaal op z'n kop.

Teleurstellend geluid en blazers met danspasjes

Speciaal voor de Stad als Podium is het Britse The Heavy naar de grote zaal van het Patronaat gekomen. De band staat bekend om zijn mix van stijlen, met zware gitaren. Met een brei van geluid, te danken aan slecht geluid, schudt The Heavy haar publiek wakker.

Om 21 uur is de grote zaal van het Patronaat nagenoeg leeg. Geen leuke ontvangst voor de band die nu op het programma staat. The Heavy komt uit de UK en is op dit moment hard aan het werk aan hun derde album. Hun single “How you like me now” is een grote hit geweest, en werd gebruikt bij verschillende tv series als Entourage en Rookie Blue.

Het Haarlemse publiek heeft ergens wat vertraging opgelopen, maar om kwart over negen is de zaal van het Patronaat toch halfvol gelopen. Helaas staat het geluid van de band erg hard waardoor met name het eerste half uur van het optreden, een grote muur lawaai is. Na een sigaretje buiten en wat frisse lucht, een nieuwe poging. Beter gelukkig.

Het is duidelijk dat The Heavy graag experimenteert met verschillende muziekstijlen. Zo zijn er duidelijke hiphop invloeden te ontdekken, net als soul en veel rock. Lekker gitaren, opzwepende ritmes en harde drum. De stem van de zanger Kelvin Swaby doet denken aan Terence Trent D’Arby of zelfs James Brown, als hij uithaalt.

Bestaande uit zes bandleden en een in het oog springende frontman, vormt The Heavy een prettig plaatje om naar te kijken. Op het podium werkt de zanger zich als een fit aapje, en met veel enthousiasme, in het zweet. Ook de trompettist en saxofonist zijn goed voorbereid. Moeiteloos gooien de twee heren er synchrone danspasje uit.

Het enthousiasme van de band werkt aanstekelijk en zeker de helft van de mensen in de zaal staat te springen en te dansen. Opgewarmd om de rest van de avond de stad onveilig te maken.