Stad Als Podium 2011: Stef Kamil Carlens & Racoon

In een volgepakt Philharmonie gaat in beide zalen het publiek plat

Tekst & foto's: Bert Vethaak ,

Haarlem opent haar cultureel seizoen met festival Stad Als Podium: unieke optredens op maar liefst 14 (bijzondere) locaties in de binnenstad. 3VOOR12/Noord-Holland doet uitgebreid verslag. Op zaterdagavond in het Philharmonie vullen Stef Kamil Carlens en Racoon beide zalen tot de nok toe. DAAU moest helaas verstek laten gaan door ziekte van één van de bandleden.

In een volgepakt Philharmonie gaat in beide zalen het publiek plat

Stef Kamil Carlens speelt muziek Zita Swoon

In een broeierig warme Philharmonie trapt Stef Kamil Carlens de avond af in de kleine zaal. Voor dit solo optreden had hij een vijftal gitaren en een orgel mee genomen. Hierop speelde hij een uur lang nummers van Zita Swoon, zichzelf met zijn voeten ritmisch begeleidend op een stompbox.  In het leven van Stef Kamil speelt een zekere Schotse dame genaamd Josie een belangrijke rol. Op bijna elk album van Zita Swoon kom je wel een nummer tegen met die naam in de titel. Natuurlijk kon ook deze avond een ode niet ontbreken en werd Jo’s Wine Song ten gehore gebracht. Andere nummers waren onder andere Pretty Girl, het Franstalige Quand Même Content en Dylan-cover Most Of The Time. Jammer was het vertrek van mensen in het laatste kwartier van zijn optreden, waardoor Stef Kamil misschien wel de indruk kreeg dat ze uitgekeken waren. Niets was minder waar, want ook de gene die weggingen waren dol enthousiast. Kennelijk was er in één van de andere Stad Als Podium gelegenheden nog een optreden wat ze beslist wilde bijwonen.


Racoon speelt hits in het donker

In de grote zaal was het de beurt aan Racoon. Deze was dan ook van voor tot achter gevuld. Alle aanwezige kwamen natuurlijk voor de grote hits en de band bediende ze hiermee op hun wenken.  Het publiek zong de nummers allemaal uit volle borst mee. Natuurlijk speelden ze ook materiaal van de laatste cd ‘Leverpool Rain’ waaronder het gelijknamige titelstuk. Het geluid was perfect afgesteld; tot achter in de zaal kon men alles perfect beluisteren. Of het aanwezige publiek veel heeft kunnen zien betwijfel ik, want degene die de lichtknoppen bediende begreep er niet veel van. Grote delen van het optreden stonden Racoon frontmannen Bart van der Weide en Dennis Huige kompleet in de duisternis en was het podium gehuld in donker paars licht.