Stad Als Podium 2011: I am Oak

Frans Hals-tuin passende locatie voor optreden I am Oak

Tekst: Maike Gerritsen Foto's: Ary-jan de Witte ,

Dit weekend opent Haarlem haar cultureel seizoen met festival Stad Als Podium: unieke optredens op maar liefst 14 (bijzondere) locaties in de binnenstad. 3VOOR12/Noord-Holland doet uitgebreid verslag. In de tuin van het Frans Hals museum trapt I am Oak op zaterdagavond af met een ingetogen optreden.

Frans Hals-tuin passende locatie voor optreden I am Oak

Het is broeierig warm deze zomeravond. Het Utrechtse I am Oak heeft net een 3VOOR12Award gekregen voor hun album 'Oasem'. Des de meer reden om naar de band te gaan luisteren. De binnentuin van het Frans Hals Museum is een bijzondere mooie plek voor optredens. Een bijzonder stille plek ook, waar de heren van I am Oak zich zelf soms ook een beetje ongemakkelijk bij lijken te voelen “Jullie zijn echt heel stil”. Het podium is klein, de bassist zegt er bijna af te vallen. Gelukkig gaat het goed.

De band speelt afwisselend oude en nieuwe liedjes. Mooie luisterliedjes worden opgevolgd door…mooie luisterliedjes. Hetgeen er op een gegeven moment voor zorgt dat het optreden wat voortkabbelt en het publiek hier en daar begint te knikkebollen.
Gelukkig komt er in de tweede helft wat meer tempo in de set en zijn er zelfs wat catchy gitaarrifjes te ontdekken. De stem van zanger Thijs Kuijken doet wat denken aan Erlend Oye, vooral bekend van Kings of Convenience. Mooi, vooral de samenzang is goed en had best wat vaker gemogen.

Dieptepunt van het optreden is het een-na-laatste nummer. Een cover van Bruce Springsteen, Streets of Philadelphia. Er zit geen gang in, er zijn valse noten te ontdekken en de uitvoering kan niet tippen aan het origineel. Daarbij doet het afbreuk aan de mooie liedjes die I am Oak zelf maakt.
Desalniettemin hebben ze Stad als Podium 2011 fijn ingeluid deze zaterdagavond.