Stad Als Podium 2011: 65daysofstatic

Britse postrockers laten muziek en film samenkomen

tekst: Erik Groot - foto's: Ary-Jan de Witte ,

Haarlem opent haar cultureel seizoen met festival Stad Als Podium: unieke optredens op maar liefst 14 (bijzondere) locaties in de binnenstad. 3VOOR12/Noord-Holland doet uitgebreid verslag en zag in het Patronaat muziek en film samenkomen bij het bepaald niet alledaagse concert van 65daysofstatic.

Britse postrockers laten muziek en film samenkomen

De Stad als Podium biedt niet alleen maar twee dagen vol met muziek. Op zondagavond in het Patronaat betreden de postrockers van 65daysofstatic het podium om live de zelfgecomponeerde soundtrack bij de film Silent Running te spelen, een eco-sciencefiction van Douglas Trumbull. De grote zaal staat vol met stoelen, waardoor het een quasi-exclusief optreden lijkt vanwege het beperkte aantal mensen dat naar binnen mag.

Dat iedere postrockfan niet direct een liefhebber van science-fiction is, mag dit bijzondere optreden niet in de weg staan. De drumsamples, synthesizers en harde gitaren passen erg goed bij de film. Dat het geluid de eerste 20 minuten niet gelijk loopt met het beeld is enigszins storend, maar dat wordt opgemerkt en gelijk verholpen. Hierna wordt de film en de muziek foutloos uitgespeeld. Het optreden loopt lekker door vanwege de afwisseling tussen de soundtrack en dialoog in de film. Geen duwende en springen fans, geen geschreeuw, maar een groot applaus aan het einde van de film.

Een goed concept voor de instrumentale postrock-scene en een ideale oplossing voor de moderne mens die geen tijd meer heeft voor bioscoop én muziek.