Ons kent ons op het Haerlemsche Helden Festival

Haarlems talent en gratis whisky

Tekst: Lisa Gritter | Foto's: Ary-Jan de Witte ,

Het was alweer het elfde jaar voor het Haerlemsche Helden Festival in Patronaat. Deze editie bevatte uiteraard weer het crème de la crème van de Haarlemse muziekscene. Denk aan Baskerville, The Sheer, Chef’s Special, ET Explore Me, Speelman & Speelman en nog veel meer.

Haarlems talent en gratis whisky

Stichting Klein Haarlem, The Irrational Library, Club Tarantula en Patronaat zelf programmeerden allemaal één van de podia. Aan de line-up was weinig verrassends, maar goed, zo groot is Haarlem natuurlijk ook niet. De ‘usual suspects’ waren aanwezig en terecht ook. Het festival is immers bedoeld om de hedendaagse Haarlemse muziekscene te eren als het ware. Behalve een reünieconcert van The Sheer en de oude punkrotten van Human Alert werden er dan ook geen oude koeien uit de sloot gehaald.

Bij binnenkomst kreeg iedereen een muntje toegestopt voor een gratis whisky cola, een goed begin van de avond. Het allerleukste van dit festival is toch wel dat het gehele pand van Patronaat open is en overal bandjes spelen. Niet alleen in de grote en kleine zaal, maar ook in het café en zelfs in de fietsenkelder stonden bands geprogrammeerd. 

De avond begon met Dennis, de Haarlemse zangeres viel in voor Relax die af had gezegd. Het was nog rustig, maar de aanstekelijke popliedjes trokken al snel mensen de zaal in, voornamelijk groepjes meisjes,. De rest van de avond kwamen onder meer The Sheer, Chef’s Special, Cheap Thrills en ET Explore Me aan de revue voorbij en de avond eindigde knallend en beukend met nieuwbakken Haarlemse helden Baskerville. Als afsluiter kreeg deze band, met een glansrol voor de immer innemende en energieke Bart van Liemt (The Sheer), de gehele grote zaal aan het springen. Er werd zelfs gecrowdsurft.

De sfeer was in de lijn van verwachting ‘ons kent ons’, zoals het een dorpse stad als Haarlem betaamd. Tussen het handjes schudden, zwaaien, praatjes maken, de high-fives en het boksen door kon je ter afwisseling lekker bandjes kijken. Gezelligheid alom en Haarlem op zijn best.

Tussen evenementen als het nieuwe overdekte Haarlem Jazz, het afgesloten Haarlem Culinair en het door de stad verdeelde Stad Als Podium scoort het  Haerlemsche Helden festival een dikke negen voor de gezelligheidsfactor. Als niet-Haarlemmer is dit ook een leuk festival overigens, want zonder alle bekende gezichten is het alsnog een mooi samenspel van een goedgevuld programma, mooie decors en natuurlijk die gratis whisky-cola.

 

Gezien: Haerlemsche Helden Festival, Patronaat, 24 september 2011