In Memoriam Cock de Jong

Noord-Hollands rockicoon en gitarist The Shavers overleden

Tekst: Chris Dekker | Foto's: Maikel Beers ,

Zaterdag 22 oktober 2011 stierf rockicoon en gitarist Cock de Jong, na een ongelijke strijd tegen kanker. Hij werd slechts 55 jaar. 3VOOR12/Noord-Holland kende Cock voornamelijk door zijn rol als de gitarist van de Nedersurf rockband The Shavers.

Noord-Hollands rockicoon en gitarist The Shavers overleden

Cock de Jong begon zijn carrière eind jaren '70 in The Rousers. Met deze nederbeat band scoorde hij in '79 een bescheiden hit met het nummer Magazine Girl. De band speelde  veertien keer in het hoofdstedelijke Paradiso en deed optredens met bands als The Jam en REM. Het muzikale hoogtepunt van de band is de elpee A Treat Of New Beat. Dit album werd beroemd door de heerlijke new wave beat en de prachtige hoes van striptekenaar Joost Swarte. Excelsior-baas Ferry Roseboom noemt het nog steeds de beste elpee uit de Nederlandse muziekhistorie en in '95 verscheen een heruitgave met b-kantjes.

Ondanks succes in Nederland en bescheiden succes in Engeland stopte deze band in 1981. Een jaar later startte een deel van The Rousers een nieuwe band. Met The Thought verschoof de muziek meer richting psychedelica en met de single I Had Too Much To Dream Last Night, een cover van The Electric Prunes, behaalde ze een cult-status op de underground-radiostations van de VS, waar de plaat ook uitkwam. In 1983 kwam het al ten einde voor deze band. De Jong stopte een tijdlang met muziek.

In 1997 ontdekte Cock in beeldend kunstenaar Johannes de Boom een zanger. Dik tien jaar lang speelden ze samen met broer Theo met The Shavers door heel Nederland. Het was zijn derde band met het gelukbrengende aantal van zeven letters in de naam, en weer werd er succes geboekt. De band speelde onder andere op de Zwarte Cross en in de Melkweg. Met Halvarine, Gadverdamme scoorden ze een culthit.
 
Cock was, wanneer hij even niet zelf de muzikant was, een muziekliefhebber met een honger naar zowel obscure sixtiesbands als moderne pop. Als hij niet optrad was hij struinend in de cd-bakken van PopEye te vinden. Of je zag hem in lokale poppodia als Victorie om jonge bands te spotten.

Vorig jaar werd er kanker geconstateerd en dit jaar stond Cock nog éénmaal met zijn Shavers in de grote zaal van de Waerdse Tempel voor een emotioneel afscheid. Nog eenmaal vuurde hij als een jonge hond zijn snelle licks op het publiek af. De opbrengst van dit optreden ging naar de Cock de Jong Foundation; een prachtig initiatief om jonge bands en artiesten te steunen. Cocks naam leeft eervol voort in deze stichting.

Het verlies van Cock is een groot gemis voor de Nederlandse podia en vooral de Noord-Hollandse popscene.

3VOOR12/Noord-Holland  wenst familie, vrienden en fans zeer veel sterkte toe met het verlies.