In het diepe: The Tiger Monster Experiment vs. Mentally Retarded Friend

To do, or not to do: that is the question

Tekst: Wendy Beers | Foto's: Lennert Dickhoff ,

Bij Podium Victorie dachten ze heel goed of juist helemaal niet na over de line-up van de oktober editie van de Legio Regio avond. Tegenpolen The Tiger Monster Experiment en Mentally Retarded Friend bezorgden het Alkmaarse publiek een moeilijk programma, maar dat maakt eerstgenoemde niet minder eigenwijs en MRF niet minder enthousiast.

To do, or not to do: that is the question

Deze Legio Regio avond in het Alkmaarse Victorie zal voor menig bezoeker een sprong in het diepe zijn geweest. TTME en MRF vertonen hun kunsten. Wablief?


The Tiger Monster Experiment
De drie mannen van The Tiger Monster Experiment moeten hebben gedacht: je komt voor experiment, dan kun je het krijgen ook. De clash tussen Tiger Counter of Drog Orkestar en Monstergate Experiments belooft een flinke dosis eigenzinnigheid naar Victorie te brengen.

Opgesteld tussen bonken zwarte kaarsen, op een verder zwakverlicht podium, zitten en staan de mannen klaar alsof ze nog liever je huiskamer komen bezetten. De bezoeker die nummers met een kop en een staart verlangt komt bedrogen uit. Als je het al over ‘nummers’ mag hebben. Welgeteld drie, bestaande uit jams van lange soundscapes, dus voornamelijk op klankkleur gerichte composities waarbij elke muzikale structuur ontbreekt. Ieder op zichzelf gericht lijkt TTME niet te zoeken naar een ingang voor het publiek; Eef op zijn knieën bij een scala aan effecten, Arjen staand achter een microKORG en Wiboud met gitaar verdekt opgesteld achter een versterker. Het geluid is er om af en toe op te vangen, niet om een uur naar te staan kijken met een biertje in de hand. En daar vragen de mannen ook niet om. Het credo lijkt: doe wat je wilt, dat doen wij ook.

 

Mentally Retarded Friend
Na een korte pauze is het de beurt aan de drie jongere mannen van Mentally Retarded Friend om van zich te laten horen. De eigen fans scharen zich voor het podium, het overige publiek blijft wat in het midden van de zaal rondhangen. De eerste klanken doen het publiek lichtelijk in verwarring raken, voor zover men dat nog niet was. De meer uptempo ‘liedjesmuziek’ is een compleet ander uiterste dan de ambient van TTME. De inzet doet denken aan een combinatie van vroege RHCP en punk, met een aan QotSA refererende baspartij. De latere nummers tonen wat meer volwassenheid en voelen meer ‘af’. Hierbij zijn ze alleen niet op hun best. De snellere, ‘simpele’ stukken tonen juist kracht door een ongebreideld fanatisme.

Drummer Christiaan belooft heel wat wanneer hij zich van meet af aan zonder shirt op het podium begeeft. Enthousiast is misschien zelfs zwak uitgedrukt – hij komt om te rammen - maar helaas raken de nummers hierdoor een beetje hun lijn kwijt. Zanger Jeroen toont bij de eerste nummers een goede stem voor rockabilly: een beetje rauw, melodieus. Later, wanneer de invloeden van Mogwai en Pink Floyd meer naar voren komen, komt zijn geluid helaas wat minder sterk over. Voor MRF geldt een heel ander devies. Teveel nadenken over invloeden is niet nodig en eigenlijk zonde: gewoon doen.

 

 

 

Gezien: Legio Regio met The Tiger Monster Experiment en Mentally Retarded Friend, 13 oktober in Victorie