Pius X in Volendam wordt PX

Px zet in op theater en een mix van internationale en regionale pop

Tekst: Ary-Jan de Witte ,

Sind maart dit jaar is Noord-Holland een popzaal rijker: PX te Volendam. Naast een bomvol theater agenda kan de regio Waterland hier ook goed terecht voor pop. "Palingpop zeker", is een gemakkelijke inkopper voor de cynicus onder ons. Maar PX brengt meer, veel meer.

Px zet in op theater en een mix van internationale en regionale pop

Pop-en Cltuurhuis PX Volendam: nieuw maar toch bekend. Op de huidige PX locatie huisvestte voorheen het Cultureel Centrum Pius X. Aandacht voor cabaret was er bijvoorbeeld ook al, maar de nieuwe zaal voor 900 bezoekers biedt letterlijk en figuurlijk de ruimte om het groter en breder aan te pakken. Met name muziek wordt prominenter op de kaart gezet. Een volle zaal wordt in ieder geval getrokken met de 3J's, reeds uitverkocht, en hopelijk gaat het die kant ook op met De Dijk aanstaande 11 juni. Groots hoeft het voor PX echter niet altijd te zijn.

PX: ook groot door klein te blijven
Mooie voorbeelden daarvan zijn de initiatieven als het PX Songwritersguild. Programmeur Bianca Vos vertelt daarover:
"PX Songwritersguild bestaat nu bijna 2 jaar en is destijds opgericht omdat er steeds meer mensen in Volendam zelf muziek maken. Het PXSG geeft die mensen een kans om op te treden en zo ervaring op te doen. Ter stimulatie nodigen we sinds een aantal maanden ook gast-songwriters uit. We hebben bijvoorbeeld Tangerine en Christof te gast gehad en we verwachten binnenkort I am Oak en Rue Royale."

Out of the box
Met een zaal als P3 in Purmerend op fietsafstand, en de stad Hoorn bereikbaar middels dubbele inspanning, moet je goed over je concurentiepositie nadenken. Zo probeert PX acts te programeren die niet in de directe omgeving te zien zijn. PX ziet echter ook kansen betreffende samenwerking met andere zalen zoals P3. Bianca Vos hierover: "Ik heb een zeer goed contact met de programmeur van Manifesto (Hoorn, red) en P3. We overleggen over het programma zodat er geen overlappingen zijn." Verder levert PX met regelmaat bands uit hun stal aan festivals in de naburige gemeentes.

Coaching
Die bands komen bijvoorbeeld uit de diverse coachingsprogramma's van PX. Vos vertelt naar aanleiding van Presentatie PX talenten, 26 juni aanstaande: "Op deze dag presenteren we onze bandcoaching bands en onze zangcoaching leerlingen. We hebben 15 bands binnen het bandcoaching project en zo'n 25 zangcoaching leerlingen. Zo'n 3 keer per jaar organiseren we dan een presentatie. Zo leren ze ook om op te treden. Daarnaast proberen we bancoaching bands regelmatig in voorprogramma's te plaatsen."

Internationaal, landelijk, regionaal

Voor een zaal die het zonder subsidies moet doen (voor de podiumactiviteiten wel te verstaan) is een goede balans nodig - en programmeren zoals je publiek dat graag ziet. "Uiteindelijk heb je niets aan lege zalen", alsdus Vos. Wie een blik op de agenda werpt ziet dan ook een frisse mix van artiesten, internationaal en uit de lage landen. Maar dus met name ook regionaal. Singer/songwriter Simon Stein verzorgt bijvoorbeeld het voorprogramma van De Dijk. Grijp je kans en oordeel zelf of, zoals velen schrijven, hij de nieuwe Volendammer op weg naar de top bewijst te zijn.