Noord-Hollands talent varieert van gepolijst tot rouwdouwer

Bounds of Modesty, Staton, 7th Street en Insayno vormen enerverende showcase voor NH Pop Live in Patronaat

Tekst: Wendy Beers - Foto's: Maikel Beers ,

De scouts van NH Pop Live gaan het nog moeilijk krijgen, dat is een ding dat zeker is. De op één na laatste showcase in Patronaat bewees weer eens dat Noord-Holland heel veelzijdig talent kent. Hier en daar moet nog wat worden bijgeschaafd, terwijl anderen juist weer wat rauwigheid in hun muziek mogen toelaten. Afsluiter Insayno begrijpt in ieder geval hoe het moet, en neemt het publiek mee in zijn eigen wereld.

Bounds of Modesty, Staton, 7th Street en Insayno vormen enerverende showcase voor NH Pop Live in Patronaat

Het publiek tijdens de showcase van NH Pop Live in Patronaat heeft een zeer diverse samenstelling, en dat is een pré voor de avond, aangezien ook de line-up op z’n zachtst gezegd uiteenlopend te noemen is.

Bounds of Modesty
Toch ontbreekt er een doelgroep in de zaal: gillende pubermeisjes voor Bounds of Modesty. De sound van deze jongens doet sterk denken aan de punkrock van blink-182, niet in de laatste plaats vanwege de gelijkenis tussen het schelle stemgeluid van Tom Delonge en Bounds of Modesty’s frontman Callum. De jongens uit Hippolytushoef/Onderdijk proberen de sound wel wat te romantiseren, onder meer door de uitvoering van een ballade. Hun zelfgekozen genrelabel ‘Modern Romantic Rock’ wordt hierdoor begrijpelijk, maar het wat softere werk is niet hun sterkste kant. Hoe het ook zij, de jongens zijn veelzijdig en durven zichzelf te laten zien. Als ze de poespas achterwege laten en stevig doorrocken komen ze wellicht wat beter uit de verf.

Staton
De Hilversumse funkrockband Staton opent hun set met een zeer persoonlijk en ingetogen nummer, wat duidelijk indruk maakt op het publiek. Bij de outro ervan zetten de overige bandleden in, waarmee ze meteen laten zien hoe goed ze op elkaar zijn ingespeeld. De band lijkt te draaien om frontvrouw Lara en dat is helemaal niet erg. Ze brengt veel energie en heeft een heel sterk stemgeluid. Groot voorbeeld Candi Staton zorgt ervoor dat Lara naar diepgang zoekt in haar teksten. Met de happy-go-lucky attitude en referenties naar nieuwe schoenen, is dit helaas wel moeilijk te achterhalen voor het publiek, maar ze brengt het in ieder geval met verve. De opbouw van de set zit goed in elkaar, waardoor het publiek geboeid blijft. De afsluiter, een singlewaardig toegankelijk nummer met een randje, is absoluut een goede keuze geweest.

7th Street
De leden van 7th Street komen werkelijk uit alle hoeken van Noord-Holland, en hebben elkaar duidelijk gevonden in hun sound. De eerste showcase in de Kade moest de band wegens een blessure van de gitarist aan zich voorbij laten gaan, dus vanavond is hét moment voor 7th Street om zich te bewijzen. De mannen hebben er zin in, en zetten stevig in; een gevoel dat ze tijdens de hele show niet meer kwijtraken. ‘Vernieuwend’ is niet het juiste woord voor deze band, wat niet vreemd is aangezien ze zelf ook de link met een band als Toto leggen. Bovendien trekt Bas, op toetsen, af en toe een laatje naar Survivor-achtigen open. De kauwgomkauwende mannen komen hierdoor helaas niet altijd even ‘anno nu’ over, wat ze wel lichtelijk goedmaken met een paar korte, rauwe gitaarsolo’s en scherpe drums. Meer randjes, minder gepolijst, alstublieft. 

Insayno
Of het publiek even 180 graden wil draaien. In het hoofd, welteverstaan. Door de dikke beats van dj Jerzy Kozac, en op handen van backing-mc’s Funkdabiss en Terry Dokter komt Insayno tot leven op het podium. Onder zijn pseudoniem rapt Darryl Osenga zijn psychiatrische verleden aan elkaar, uit elkaar en door elkaar. Met de freestyle raps op materiaal uit het publiek laat hij zien waarvan hij is gemaakt, en bewijst hij dat-ie verschillende rapbattles niet voor niets heeft gewonnen. De mannen bouwen een feestje op het podium, waarbij ze elkaar traditiegetrouw dissen en bijvallen. Thuis bij Insayno, waar het goed gek is, is het goed toeven. Dat ze met de publieksprijs naar datzelfde huis gaan zal dan ook niemand verbazen. Insayno? Yes!

Eindselectie
De scouts zullen, enkel al gelet op deze avond, een lastige keuzetijd tegemoet gaan. Tijdens het jubileumfeest van 3voor12/Noord-Holland, vrijdag 24 juni in De Vorstin, zal de bekendmaking plaatsvinden van de 5 bands van de totale 16, die doorgaan naar het zogenaamde natraject van NH Pop Live. Onder deze gelukkigen worden onder andere studio-opnames, masterclasses, videoclips en toursubsidie verdeeld.