NH Pop Five

Pilot Paco

Interview: Denise Diemeer ,

De derde editie van NH Pop Live is van start gegaan. 3VOOR12/Noord-Holland volgt dit showcasetraject op de voet, met fotoverslagen en interviews. In de serie NH-Pop Five stellen we de bands door middel van vijf vragen aan je voor. Vandaag: Pilot Paco

Pilot Paco

Wie zijn jullie?

“Pilot Paco is een enthousiaste driemansformatie uit Noord-Holland. De band brengt folky pop en americana samen in een energieke, aanstekelijke liveshow. En altijd recht uit het hart. De band zet daarbij een vol, semi-akoestisch eigen geluid neer, maar voelt zich net zo makkelijk thuis tijdens een intiem huiskamer- of tuinconcert. De kenmerkende meerstemmige zangpartijen vertellen Paco's verhalen over vergankelijkheid, leven, vrijheid en dromen. Eind 2008 vloog Pilot Paco uit om sindsdien regelmatig te landen op de Nederlandse podia en festivals.”


Wat maakt jullie Noord-Hollands?

“We komen allemaal uit hetzelfde klei: geboren en getogen in regio Alkmaar. Nog steeds wonen we alle drie in Noord-Holland. We lusten allemaal - typisch - een biertje, kunnen behalve fenomenaal ABN ook enorm plat West-Fries spreken en we zijn behoorlijk nuchter. Ook op het podium geldt: what you see is what you get. Hoe duidelijk Noord-Hollands kan het zijn?”


Wat zijn jullie toekomstplannen?

“Vooral muziek blijven maken waar wij in eerste instantie zelf van genieten. Je hoopt natuurlijk dat je die muziek met zoveel mogelijk mensen kunt en mag delen, bijvoorbeeld door veel en op goede plekken op te treden. Onlangs betitelde de jury van de Rob Acda Award 2011 ons als 'absoluut klaar voor voorprogramma's’ (we werden uiteindelijk derde). Dus kom maar op programmeurs. Maar kruiwagens zoals een passend boekingskantoor of label zijn ook welkom.

Tegelijkertijd willen we onszelf blijven vernieuwen. Daarom experimenteren we momenteel met instrumenten en effecten. Onlangs zijn we begonnen met huiskamerconcerten, met plezier en succes tot nu toe. Waar het ons om gaat, is dat de muziek voorop moet staan. Natuurlijk moet je als band, als je ergens wilt komen, veel randzaken oppakken. Dat vinden we niet erg en regelmatig zelfs leuk. Het moet echter niet zo zijn dat je daar vrijwel al je tijd aan besteedt. Dan ben je in onze ogen als muzikanten verkeerd bezig. Dan ga je voorbij aan de reden waarom je samen een band bent begonnen.”


Welke rol moet NH-pop Live daarin spelen?

“NH-Pop Live is allereerst een mooi initiatief waar bands blij mee moeten zijn. Er wordt redelijk wat aandacht aan besteed. Je krijgt de kans te spelen op mooie podia en je ontmoet andere muzikanten en muziekliefhebbers. Prachtig toch? Het doel van onze deelname aan NH-Pop Live is vooral om met onze muziek nieuw publiek aan te spreken. We hebben inmiddels een kleine schare trouwe fans die ons regelmatig opzoekt tijdens optredens.

Te gek natuurlijk, maar 'nieuwe zieltjes winnen' is als band ook zaligmakend. Daarom zijn we blij dat we de afgelopen periode leuke optredens hebben gedaan, en dat we dit voorjaar en hopelijk ook later deze zomer op een aantal niet eerder bezochte festivals spelen. Zo horen we regelmatig dat men vindt dat wij juist daar vaak goed tot ons recht komen. Dit  omdat we anders klinken, omdat onze muziek een bepaalde relaxte sound heeft enzovoorts. Als we dus via NH-Pop Live wat nieuwe mensen weten te bereiken en zelf een paar leuke avonden beleven, zou dat een mooie opbrengst zijn.”


Waarom zouden jullie een plaats in het eindtraject moeten krijgen?

“Ach, bands vergelijken is het welbekende appelen- en perenverhaal. Wij zijn Pilot Paco en doen ons eigen ding. Als je het leuk vindt, fantastisch. Zo niet, geen probleem. De enige reden die wij kunnen bedenken: wat wij doen is waarschijnlijk weer eens wat anders. Een leuke vreemde eend in de bijt wellicht. Misschien niet direct vernieuwend, maar wel muziek waar echt met liefde aan gewerkt is. Als het goed is hoor je dat. Dus kom lekker eens bij ons kijken of check onze sfeervol vormgegeven website.”