Uit Je Bak! Festival vierde een geslaagd jubileum

Een vol park, mooi weer en leuke bands

Tekst & foto's: Jorinde Reijnierse ,

Dit jaar vond Uit Je Bak! voor de vijfde keer plaats in het Willem de Rijkepark. De hele dag was er een divers programma te zien met muziek, theater, dans en exposities.

Een vol park, mooi weer en leuke bands

Het groeiende Uit Je Bak! festival vond dit jaar voor de vijfde keer plaats. Naast twee podia met muziek was er ook een theaterprogramma, een dansvoorstelling, een silent disco, kinderactiviteiten en exposities. Het Willem de Rijkepark begint langzamerhand te klein te worden voor het toenemende publieksaantal. Een bezoeker had wel een idee voor het volgend jaar: “Ze moeten het park gewoon uitbreiden!”
 
De sfeer in het park was erg gezellig, mede door veel aandacht voor de aankleding. Een boom hing vol met felgekleurde vogelhuisjes en het decorthema ‘Herinneringen’ was op verschillende plekken terug te zien door middel van foto’s, verhalen en bordjes met quotes.
 
De lat hoger
Elk jaar gaat de lat weer een stukje hoger en dat is goed te merken. Onder andere de opzwepende popsongs van Eins, Zwei Orchestra, de melancholische rock van Houses, dansbare muziek van The Medics en de rock van The Phoenix Explosion wisten het publiek te boeien.
 

Ook lokaal talent ontbrak niet. Het Heemskerkse Mentally Retarded Friend opende het festival en maakte het publiek wakker met hun stonerrock. De jonge band Dakota mocht, door het winnen van de wedstrijd op ‘Ongekend Talent’, het programma op het hoofdpodium openen met hun dromerige poprock. Verder betoverde Lucas Hamming het publiek met zijn songwriter liedjes en lieten Bassa Klanka en D.R.I.E. het publiek meezingen met hun hiphop act.

Tussen de muziek door moest het publiek even mee naar de parkeerplekken om de hoek van het park, waar dansgroep Vloeistof hun voorstelling ‘Hondengeluk’ laat zien: een dans om een Lada heen. Daarna kon het publiek weer terug naar het koffiehuispodium, waar Phantom Frank van de surfband The Phantom Four een exclusief akoestisch optreden gaf samen met The Arquido, ook wel bekend van Urban Dance Squad.

Hoogtepunt
Ook internationale acts ontbraken niet op het festival. We Seem To Have Misplaced Our Igloo uit België stond op het koffiehuispodium met hun vrolijke syntpop. Het hoogtepunt van het festival waren toch wel de twee afsluiters. Het Brein Dat Kwam Uit De Ruimte sloot het programma op het koffiehuispodium af met hun dansbare, humoristische synthpop. Rondvliegende opblaasbeesten, crowdsurfende festivalgangers en een gastoptreden van The Queens of the Galaxy maakten het feest compleet. Hierna reisde het publiek af naar het hoofdpodium voor een knallend einde met de ska van de Bazzookas. Er werd gesprongen, gedanst, meegezongen, gecrowdsurfd. Zo eindigt een weer geslaagde editie van het Uit Je Bak! festival. 

 

Gezien: Uit Je Bak!, Castricum