Winterslaap

Vrijplaats #16

tekst: Tessa van den Brink ,

3VOOR12/Noord-Holland werkt samen met de Alkmaarsche Courant. Elke donderdag in de krant én op deze site: Vrijplaats 3VOOR12. Vandaag is het woord aan Tessa van den Brink, redacteur van 3VOOR12/Noord-Holland. Over zwoele zomeravonden, doodsaaie weekeinden en een goede film.

Vrijplaats #16

Ik herinner me levendig die ‘goeie ouwe tijd’: de zwoele zomeravonden waarop ik met mijn vriendinnen vanuit Castricum bijna een uur fietste om de hele avond lekker te kletsen, te dansen en witte wijn met ijs te drinken in Atlantis. Het is alweer een paar jaar geleden dat we dat voor het laatst gedaan hebben.

En nu? Atlantis is niet meer, en de herinnering aan zwoele zomeravonden is in deze donkere dagen diep weggezonken. Ik herinner me ook een buitengewoon geslaagde koninginnenacht in Parkhof. Maar ook Parkhof is van de kaart geveegd. Daarbij komt nog dat er in Castricum zelf sinds het verdwijnen van De Bakkerij weinig tot niets meer te beleven valt, op een enkele door de Vrienden van De Bakkerij georganiseerde activiteit na.

Dat zijn heel wat doodsaaie weekeinden, zou je zeggen. Eerlijk gezegd valt het me nog redelijk mee. Er is altijd nog wel een alternatief te bedenken voor een leuke avond, maar toch mis ik de verdwenen podia in de omgeving. Voor mij gaat er niets boven een leuke band op zaterdagavond, of een knalfeest bouwen op de pompende beats van een goede dj. Elk weekeinde in hetzelfde café met een biertje aan de bar hangen? Mij niet gezien.

Maar er is nog hoop: het gerucht gaat dat De Bakkerij misschien terugkomt, eerst met een tijdelijke oplossing in een loods, en later in een nieuw te bouwen pand aan de Dorpsstraat. En als de tijd van zwoele zomeravonden dan weer aangebroken is, stappen mijn vriendinnen en ik misschien weer eens op de fiets voor een tocht naar Alkmaar, om eens mee te maken hoe het nieuwe poppodium aldaar, de samensmelting van Atlantis en Parkhof, ons bevalt.

Dat zijn de dingen waarop ik al mijn hoop vestig in deze donkere dagen, als ik op zaterdagavond thuis in een dikke trui wegkruip met een film en een mok thee. Als het ijs smelt, als de dagen langer worden, als de bloemen gaan bloeien en de vogels hun eieren gaan leggen, dan wordt het allemaal beter. Dan kan ik weer bandjes kijken, lekker uitgaan in Castricum of in Alkmaar. En wat te denken van al die leuke lokale festivals? Maar tot die tijd houd ik mijn winterslaap.

Dit is de laatste Vrijplaats van het jaar. Donderdag 8 januari 2009 verschijnt de eerstvolgende aflevering.