Song van het Jaar: de keuze van 3VOOR12/NH

Op welke vijf singles heb jij gestemd?

tekst: redactie 3VOOR12/Noord-Holland ,

De stembussen zijn gesloten, het aftellen is begonnen. Morgenavond wordt op 3FM bekendgemaakt wat de 3VOOR12 Song van het Jaar is. 3VOOR12/Noord-Holland verzorgt de voorbeschouwing en laat al haar medewerkers hun eigen top vijf voorlezen.

Op welke vijf singles heb jij gestemd?

Wat is in 2008 de Song van het Jaar? Antwoord op die vraag volgt donderdagavond, in een speciale vijf uren durende radiouitzending van VPRO's 3VOOR12 op 3FM. 3VOOR12/Noord-Holland verzorgt op deze plek de voorbeschouwing en laat al haar medewerkers hun eigen top vijf virtueel voorlezen.

Welke top vijf heb jij bij de VPRO ingediend? Laat het ons weten in het reactieveld (onderaan deze pagina)!

Maikel Ineke (hoofdredacteur)
1. Opposites - Me Nikes   
Sommige rappers hebben een boodschap. Tenenkrommend is dat. Als je een boodschap hebt moet je de politiek in gaan. Of liever nog naar de wc. The Opposites weten waar het in de popmuziek om draait. Me Nikes is platvloers en heeft toch ongelofelijk veel zeggingskracht. De jeugdcultuur anno nu gevat in twee woorden.
2. Le Le - Skinny Jeans   
P. Fabergé is dé man van 2008. En van 2007. En van 2006. En van 2005. Intelligent, innovatief en toch straat. Respak.
3. Vampire Weekend - A-Punk   
Festivalknaller van het jaar: Kids van MGMT of Vampire Weekend met A-Punk? Waar het synthesizerdeuntje in Kids na vijf keer horen toch danig begint te irriteren, weet de gitaarriedel van Vampire Weekend een half jaar later nog steeds een gevoel van opwinding te creëren.
4. Kings Of Leon - Sex On Fire   
Ik moet bekennen dat ik lang heb neergekeken op Kings Of Leon. Die lange haren, die cowboykleren. Dat kán toch niet. Maar je hebt mijn bewondering als je in ouderwetse rockbezetting en met een ouderwetse rocker toch iedereen omver weet te blazen. Hun albums kan ik nog steeds niet uitzitten, maar die singles...
5. Dizzee Rascal ft. Calvin Harris - Dance Wiv Me   
Ik ben teleurgesteld. Ik dacht dat we met z'n allen hadden afgesproken dat dit de zomerhit van 2008 zou worden? Waarom houden de Engelsen wel woord en jullie niet?

Sanne de Koning (eindredacteur)
1. Metallica - The Day That Never Comes   
Een motivatie zou kunnen zijn: alles is beter na St. Anger. Maar eerlijk is eerlijk, hoewel ze nog niet helemaal terug zijn, met Death Magnetic is Metallica  wel aardig onderweg. Die drums! Klein puntje van kritiek: kwantiteit (in dit geval lengte: ruim 8 minuten!) is niet altijd kwaliteit.
2. Supergrass - Diamond Hoo Ha Man   
Supergrass blijft voor mij altijd de band van de maffe, gekke dingetjes en Diamond Hoo Ha Man is daar weer een ouderwets goed voorbeeld van.
3. Weezer - Pork and Beans   
Mijn zomerfavoriet, bleef tot de eerste blaadjes van de bomen begonnen te vallen in mijn hoofd rondspoken. Of frontman Perry nou kan zingen, weet ik overigens, na al die albums en hits, nog steeds niet goed.
4. Radiohead - Jigsaw Falling Into Place   
Fantastisch album, fantastisch liedje. Punt.
5. Pete Philly& Perquisite - Mystery Repeats   
Een juweeltje van Haarlemse origine en verfrissend in tijden van teveel aan Moke, Voicst en Gem. Van mij mogen ze groter en groter worden.

Mischa Nieuwboer (eindredacteur)
1. Radiohead - Jigsaw Falling Into Place   
Dit mag geen verrassing zijn. Voor mij de grootste band van dit moment. Muziek waar je in kan verdwijnen net zoals de band zelf doet. Voor mij is hun laatste plaat als geheel de beste song van het jaar 2008.
2. Pete Philly & Perquisite - Mystery Repeats   
Eigenlijk ken ik alleen de liveversie die ik dit jaar twee keer tijdens een bijzondere gelegenheid heb gehoord. In combinatie met de omstandigheden heeft dit veel indruk op me gemaakt. Indringend nummer voor het juiste oor.
3. Opposites - Me Nikes   
Een genre waarin de Nederlandse taal flink wordt verbasterd en daardoor goed wordt gebruikt. Lekkere song met inhoud.
4. Lucky Fonz III - All My Days   
Eindelijk een Hollandse singer/songwriter die boeit. Nog gezien met 10 man publiek in De Voorkant van Kompleks. Ondanks de successen is hij in de basis gelukkig nog niet veranderd.
5. De Kift – De Rivier   
De Kift hoort eigenlijk zonder uitleg op mijn lijstje, Noord-Hollands en eigenzinnig. Het laatste album is prachtig en ook de liveshows die ik gezien heb, waren prima.

Kees van Dalsem (schrijver)
1. Boyz Noize - Oh (A-Track Remix)   
Justice staat met een van hun minste nummers (DVNO) in de lijst, dus daarom iets wat er op lijkt en wat ook heel goed is. Word namelijk heel erg blij van alle Franse bliepjesmuziek zoals Justice, Teenage Bad Girl en dus Boyz Noize. Het wachten is op en nieuwe plaat van de andere Franse blijmakers en godfathers van de ‘electro’: Daft Punk. Dat een van hun oudere nummers nu nog gebruikt wordt voor een autoreclame bewijst wel hoe tijdloos het is.
2. Bloc Party - Talons   
Bloc Party had ik eigenlijk al afgeschreven na een zielloos concert op Lowlands. De eerste plaat was geweldig, daarna zakte het niveau snel weg op cd twee. Ik zou niet zo een-twee-drie iets van die plaat kunnen herinneren. Cd drie is een comeback van jewelste en een van de beste albums van 2008. Heb meteen twee kaartjes gekocht voor Paradiso!
3. Conor Oberst - Souled Out!   
Conor Oberst wilde weer een cd maken, maar zijn maatjes van Bright Eyes waren een beetje uitgeblust. Daarom onder zijn eigen naam het 43ste album dat geweldig is. Hoe doet die man dat? Souled out! is meteen het eerste popnummer van de Amerikaan. Niet het mooiste van zijn laatste cd, maar wel het vrolijkst.
4. MGMT - Kids   
Vond de debuutcd van MGMT maar weinig verrassend, tot ik bij Kids bleef hangen. Letterlijk, want ik heb dat nummer wel een keer 43 keer achter elkaar gedraaid in de auto. Prompt had ik spijt van mijn besluit om Lowlands over te slaan. Waarom het nog geen single is, is mij een raadsel.
5. Weezer - Pork and Beans   
Weezer flinkt het weer. Na Buddy Holly en Island in de sun weer zo’n nummer dat over 43 jaar ook leuk is. Het clipje is ook weer een hoogstandje en daar hadden ze Spike Jonze niet eens voor nodig: Alle internethypes van de afgelopen jaren zijn verzameld in een video. Scheelt weer een hoop onzin bekijken!

Hans van der Maas (schrijver)
1. Editors - Bones
De opzwepende muziek van Editors maakt van je hart een moordkuil. Een zoektocht naar het favoriete Editors-nummer verzandt echter als het zoeken naar een speld in een hooiberg. Maar toch: Editors moest op 1 en van de sliert aan prachtsongs koos ik voor de laatste single: Bones dus.
2. Kings of Leon - Sex on Fire
Wie lukt het nog om écht vernieuwend voor de dag te komen? Kings of Leon lukt het en doet het met verve. Geen noot te veel en zeker niet te weinig. Het refrein van Sex on fire grijpt je bij de keel, laat je opspringen en zet je, desnoods voor het oog van de hele natie, in volle beweging.
3. Laura Marling - Ghosts
Men neme een gitaar, tokkelt een uur of wat, zint op wat teksten, stapt een jaar later in het vliegtuig, vergezeld door muzikanten, bouwt de boel op en speelt tot alle harten open zijn. Dat gebeurt direct in het begin. Gezien op Lowlands. “We love you Laura” riep iemand. Ingetogen liedjes, van welke onder meer Ghosts de geest verruimt.
4. Nina Kitert - Beast
Zuiverheid tot in het kwadraat. De piano in het nummer Beast laat je de hele wereld tot rust manen. Hou je wapen voor je ja! Wees lief voor elkaar. Laat je vallen in je stoel en ervaar wat het is om in totale rust te verkeren. Dan opent mevrouw Kitert haar mond en verwent je met watertandende noten.
5. Lucky Fonz III - All My Days
Humor en melancholie gaan prima samen. Zeker als je het overlaat aan Lucky Fonz III. Waarschuwing: wanneer je All My Days eenmaal draait, laat de whistle je niet meer los. Prima medicijn op zwaarmoedige dagen. Ik zou het psychiaters verplichten dit nummer in de wachtkamer te draaien. Maar ja, dan gaat niemand meer naar binnen, maar fluitend naar huis.

Chris Dekker (schrijver)
1. Duffy - Mercy   
Duffy is te gek, maar Warwick Avenue is echt een van de beste nummers van de afgelopen jáááren. Waarom staat die er niet in?
2. White/Keys - Another Way To Die   
Bij het voor de eerste keer horen van dit nummer dacht ik: Wat vreselijk. Maar het zou me niks verbazen als ie na tien keer luisteren beter wordt. Ik had voor een Raconteurs nummer willen kiezen (mjin plaat van 2008), maar de beste nummers staan niet in het lijstje.
3. Oasis - The Shock Of Lightning   
De derde act die veel betere nummers op het nieuwe album heeft staan, dan de mogeljikheid van de lijsy. Maar Oasis bewijst gewoon weer dat ze topplaten met topgeluid en topnummers kunnen maken. Best lastig voor al die jonge nieuwe bandjes.
4. Kooks - Always Where I Need To Be   
En alweer niet mijn keuze qua liedje. Het wordt een beetje raar zo. Ik hou van liedjes en The Kooks maken liedjes. Erg mooie liedjes. Gewoon drie minuten en met mooie melodieën.
5. Primal Scream - Can’t Go Back   
Deze oude heren blijven vernieuwen en ze blijven toonaangevend. Weer een nieuwe sound en weer een tegekke plaat die luistert als een best of. En de baslijntjes van Mani… Prachtig!

Hiske Pronker (schrijver)
1. Queens of the Stone Age - Make It With Chu  
Omdat het een verdomd sexy nummer is. Niet zo geweldig als de Desert Sessions-versie met PJ Harvey van een paar jaar terug, maar het blijft ontzettend geil.
2. Antony & the Johnstons - Another World   
Er geen andere zanger(es) is die zo melancholisch en androgyn klinkt. Mooie kleine liedjes.
3. Eagles of Death Metal - Wannabe in L.A.   
Omdat rechtoe rechtaan rock 'n roll op zijn tijd gewoon lekker is. En in het geval van EODM ook nog swingt als een tiet.
4. Black Keys - Strange Times   
Ruige blues is al van vroegere tijden. The Black Keys bewijzen dat het nog steeds lekker is en ook nog van nu kan klinken.
5. Triggerfinger - First Taste   
Triggerfinger is één van de beste livebands die je kan gaan zien. First Taste is een erg fijn nummer.

Tessa van den Brink
(schrijver)
1. Calvin Harris - Acceptable in the 80s
Het pakkende melodietje van dit ongelooflijk aanstekelijke nummer blijft voor eeuwig in je hoofd hangen, en eigenlijk is dat niet eens zo vervelend.
2. Elbow - One Day Like This
De shows van Elbow op Lowlands in augustus en in het Patronaat in november waren zo ontzettend mooi dat de band absoluut de Song van het Jaar verdient. Als The Bones of You in de lijst had gestaan, had ik daarop gestemd, maar One Day Like This is ook een juweeltje.
3. Last Shadow Puppets - Age of the Understatement
Ik heb het hele album grijsgedraaid en heb met open mond naar hun performance in Paradiso staan kijken. Zoweel tekstueel als muzikaal zijn The Last Shadow Puppets ontzettend sterk en Age of the Understatement is daar nog wel het beste voorbeeld van. Een prachtnummer.
4. Lucky Fonz III - All my Days
Met zijn optreden op Lowlands en zijn maandelijkse performance in De Wereld Draait Door is Lucky Fonz III nu toch echt wel doorgebroken. All My Days is een erg vrolijk meefluitnummer, dat er bij het Lowlandspubliek op de brakke zondagmorgen als koek in ging.
5. Voicst - Everyday I Work on the Road
Voicst is een topband, die dit jaar eigenlijk gewoon nóg een keer de 3VOOR12-Award had moeten winnen, met hun album A Tale of Two Devils. Willen we dat nog een beetje goed maken, dan moeten ze toch op z’n minst de Song van het Jaar scoren met Everyday I Work on the Road.

Ary-Jan de Witte (fotograaf)
1. MGMT - Kids   
Zegt waarschijnlijk iets over mij, maar in ieder geval mijn ontdekking van Lowlands. Een set die achteraf verdacht veel op de cd leek. In dit geval zeer positief.
2. Lykke Li - Little Bit   
Eveneens Lowlands. Heerlijk duister en dromerig, zeer verrassend! Hier wil ik meer van!
3. Kaiser Chiefs - Never Miss a Beat   
Dat hun nieuwe album zó kort is, daar hebben ze wat mij betreft echt de beat mee misgeslagen. Maar KC’s blijven KC’s, en dat betekent voor mij ongekend feest en een halve week kuitkramp van het springen.
4. De Jeugd Van Tegenwoordig - Hollereer   
Een paar keer live gezien: vond dat o zo slecht, ja echt o zo slecht. Maar vanaf CD of vanuit de ether: heerlijk. Zeer vet, volumeknop omhoog.
5. Moke - This Plan   
Moke, bijna overal te zien geweest dit jaar - een ongelofelijke tourlijst. En overal waar je ze zag was de setlist bijna identiek. Negatief? Normaal ja, bij Moke nee. Ze willen iets uitstralen en strak- en duidelijkheid horen daarbij. Supersongs!

Jorinde Reijnierse (fotograaf)
1. Midnight Juggernauts - Shadows   
Goed nummer waar lekker op gedanst kan worden. Op Lowlands zorgde deze band er dan ook voor dat een bomvolle X-Ray uit zijn dak ging.
2. GEM - Look   
Ook van GEM hebben we in 2008 veel gehoord met als hoogtepunt de supergoede cd New. Lekkere rock om aan te zetten als je aan het werk bent, in de trein zit, een boek leest of natuurlijk om live op uit je dak te gaan.
3. Coldplay - Viva La Vida   
Dit nummer is een van de grote hits van 2008 en ook niet voor niks. Coldplay heeft het weer voor elkaar gekregen om een wereldhit te maken.
4. Lucky Fonz III - All My Days   
2008 is denk ik ook wel het jaar van Lucky Fonz III, hij speelde op vele festivals, in volle zalen en zelfs tijdens De Wereld Draait Door. Altijd leuk om weer met de hele zaal mee te fluiten als hij dit nummer live speelt.
5.Hit Me TV - Maybe The Dancefloor   
Ook een band waar we afgelopen jaar veel van gehoord hebben. Dit nummer blijft lekker in je hoofd hangen en heeft een lekkere beat waardoor automatisch de voetjes van de vloer komen.

Niels Watermulder (fotograaf)
1. Metallica - The Day That Never Comes   
Na lange tijd eindelijk weer een goed album met een bijbehorende goede single. Metallica zoals het hoort te zijn!
2. Coldplay - Viva La Vida   
Heerlijk verassend nummer met dito album. De adempauze heeft ze een juiste nieuwe weg in doen slaan.
3. Voicst –-Every Day I Work On The Road   
Voicst verdient al jaren de aandacht die ze de laatste tijd beginnen te krijgen. Vooral live een verademing en een feest. Dit nummer heeft ook de energie die ze live op podium hebben.
4. Kaiser Chiefs - Never Miss A Beat   
Lekker uptempo nummer dat niet snel verveeld.

5. Milow - Ayo Technology
Zeer verrassende bewerking van het nummer van 50 Cent en de doorbraak van Milow in Nederland.

Miranda Huibers (schrijver)
1. Iglu & Hartly – In This City   
Voor mij de absolute nummer 1! De volumeknop gaat op een of andere manier elke keer weer omhoog als dit nummer voorbij komt op de radio.
2. One Night Only - Just For Tonight   
Nummers die me op een zeer positieve manier herinneren aan festivals horen altijd in zo’n top 5 te staan. Dit is er één van.
3. Alphabeat - Fascination   
Erg fascinerend dat dit nummer me nog steeds niet verveeld. ;)
4. Fall out boy - I Don’t Care   
Gewoon een fijn meeblèrnummer.
5. Ting Tings – That’s Not My Name
Lowlands 2008… what can I say?

Meike Bergwerff (schrijver)
1. Jamie Lidell - Another Day   
Mijn Song van het Jaar. Ik heb het nummer grijs gedraaid en doe dit nog steeds met liefde. Jamie komt met een heerlijk soulvol, funky nummer waar je spontaan vrolijk van wordt. Ook live een plezier.
2. Coldplay - Viva La Vida
Eén van de vele pareltjes van het album. Genot om naar te luisteren en een absolute must in het lijstje.
3. De Jeugd Van Tegenwoordig - Hollereer   
Altijd vernieuwend in tekst, muziek en gedrag. Orgineel en aanstekelijk. 
4. N.E.R.D. - Everyone Nose   
De mannen blijven sterk in hun vernieuwende beats. Heerlijk nummer om keihard te luisteren.
5. Pete Philly & Perquisite - Mystery Repeats   
Nederlands trots, als je het mij vraagt. Muzikaal van hoog niveau en live eveneens. Ik hoop dat dit duo nog jaren muziek gaat maken.

Vanessa Scheer (fotograaf)
1. Novastar - Because   
Wat een comeback… Het clichématige geluk bij een ongeluk. Deze belgische muzikant heeft na zijn ongelukkige val van een podium tijd genoeg gehad om te doen waar hij goed in is. Het resultaat is een nummer wat ik nog jarenlang direct herken aan de eerste gezongen toon.
2. GEM - Look   
Mijn persoonlijke favoriet heeft het afgelopen jaar laten zien dat je ook na zware bandwisselingen succesvol door kunt gaan. GEM’s eerste single van het album New mag dan ook niet ontbreken in dit lijstje. De volumeknop van de autoradio op belachelijk hoog en meegalmen maar!
3. a balladeer - Mary Had A Secret   
Lekker dansen met vlinders in je buik. Het moge duidelijk zijn dat Marinus de Goederen schrijft vanuit eigen gevoel en ervaring. Tijdens het schrijven van dit nummer moet hij dan ook behoorlijk vrolijk geweest zijn. Ik heb Mary zo vaak geluisterd dat mijn nog ongeboren dochter de tekst misschien al kent.
4. Moke - This Plan   
Het plan van Moke: de wereld veroveren met strakke muziek en nog strakkere optredens. Volgens mij hebben ze Nederland inmiddels in hun zak zitten en zijn we misschien wel toe aan een Moke-pauze. This Plan hoort in ieder geval in mijn favorietenlijst, alleen al wegens de herinneringen aan een berg optredens waar ik als fotograaf bij was.
5. Jason Mraz - I’m Yours   
Ik kan weinig zeggen over het nummer, behalve dan dat het gewoon mooi is. Daarom staat hij ook in deze top 5. Punt!

Ralph Eckhard (fotograaf)
1. Alphabeat - Fascination
Dé ontdekking van 2008. Gezien op Bevrijdingspop in Haarlem en sindsdien een toppertje.
2. Milow - Ayo Technology
Milow stond in het voorprogramma van Racoon in Haarlem, en dat was leuk. Toen 'ie dit liedje ging doen, stond iedereen verbaasd te kijken - ik tipte hem later met een Youtube linkje op Hyves. Een maand of vier later was het opeens een single en megahit bij 3FM. Ik wil niet zeggen dat er een causaal verband is, maar het is wel verdomd toevallig. ;)
3. Voicst - Everyday I Work On The Road
Voicst is voor mij één van de beste Nederlandse bands van dit moment. Live gezien in Amsterdam waar ze een soort battle deden met Moke. Voicst won. En terecht.
4. Weezer - Pork and Beans
Al is het maar om de clip, met daarin alle 'internethelden'.
5. Room Eleven - Hey Hey Hey
Sinds ik ze in 2007 op Beeckesteijnpop zag ben ik fan: deze mensen hebben écht lol in muziek maken. Hey Hey Hey straalt dat uit. Lekkere zomerse niets-aan-de-hand-plaat.

Marike Benschop (fotograaf)
1. Moke - This Plan
Tja, need I say more.... blijft sterk overeind staan, ook na heeeeeel veel keer (live) gehoord te hebben. Wat mij betreft één van de beste nummers van Shorland.
2. Weezer - Pork and Beans   
Supernummer, superclip.  Weezer doet het weer!
3. Killers -  Human   
Over de top, maar ze komen er gloedvol mee weg.
4. Kooks - Always Where I Need To Be   
Zomer, waar ben je gebleven?
5. Hit Me TV - Maybe The Dancefloor   
Catchy, ik zou er bijna van gaan dansen. ;)

Simone van Galen (fotograaf)
1. Last Shadow Puppets - The Age Of Understatement
Alex Turner heeft een heerlijke stem, lekker nummer, even bijkomen na alle "geweld" van Arctic Monkeys (en bij gebrek aan
materiaal van Arctic Monkeys in de lijst).

2. Editors - Bones
Na Lowlands wel een beetje veel Editors gezien, maar ik blijf het goede muziek vinden.
3. Elbow - One Day Like This
Wat kan ik hiervan zeggen, gewoon lekker.
4. One Night Only - Just For Tonight
Voor het eerst gehoord tijdens het EK voetbal. Nummer blijft goed, ook na tig keer gehoord te hebben. Krijg er een heel vrolijk gevoel door.
5. Ting Tings - That's Not My Name.
Lekkere uit-je-dak-plaat.

Edwin Kleiss (schrijver)
1. Lucky Fonz III - All my days   
Lucky Fonz is de ontdekking van 2008.
2. Justice - DVNO   
Compleet uit je dak met deze dansplaat.
3. Pete Philly & Perquisite - Mystery Repeats   
Top hiphop van Nederlandse bodem van een hele goede plaat.
4. Radiohead - Jigsaw Falling Into Place   
Alleen het riffje al in die plaat. Niveautje O.K. Computer.
5. N.E.R.D. – Everyone Nose   
Gewoon goed.

Johan Algra (fotograaf)
1. Editors - Bones
2. Killers - Human
3. Novastar - Because
4. Verve - Love Is Noise
5. dEUS - The Architect

En alle bovenstaande stemmen bij elkaar opgeteld levert de volgende algemene top vijf op:
1. Editors - Bones
2. Lucky Fonz III - All My Days
3. Coldplay - Viva La Vida
4. Weezer - Pork and Beans
5. Metallica - The Day That Never Comes

De bekendmaking van de Song van het Jaar gebeurt in een speciale 3VOOR12Radio Live uitzending op 18 december van 19.00 - 24.00 gepresenteerd door Eric Corton, Michiel Veenstra en Annemieke Schollaardt. Live vanuit Desmet, maar ook te volgen op 3FM en 3VOOR12TV.