Gloednieuwe nummers helpen PowerPlant aan winst

Excused en JeriGo in finale Rabo Real Live Contest afgetroefd

tekst: Maikel Ineke ,

PowerPlant mag zich het komende jaar 'de beste band van Waterland' noemen. Het viertal wist donderdag in P3 de harten van de juryleden te veroveren met een sterke podiumpresentatie en enkele in allerijl geschreven songs.

Excused en JeriGo in finale Rabo Real Live Contest afgetroefd

Het interview met het Noordhollands Dagblad zit er net op en ook Radio Purmerend is al langs geweest. Een mediahype op microniveau rond de jongens (gemiddelde leeftijd: 20 jaar) van PowerPlant. Afgelopen donderdag wonnen zij in P3 de Rabo Real Live Contest door concurrenten JeriGo en Excused in de finale te verslaan.

PowerPlant mag zich nu een jaar lang 'de beste band van Waterland' noemen. En dat terwijl de leden elkaar in Amsterdam hebben leren kennen. “Ik kom zelf uit Landsmeer”, vertelt gitarist Freek, “maar we hebben elkaar op een middelbare school in Amsterdam ontmoet." Midway was de naam van het bandje dat zij destijds formeerden. "We speelden foute reggaenummers en niet serieus bedoelde death metal. Zo’n anderhalf jaar geleden besloten we het roer radicaal om te gooien. Onder de naam PowerPlant zijn we verder gegaan.”

De ‘nieuwe sound’ laat zich het best omschrijven als psychedelische rock. Invloeden van bands als Deep Purple, Focus en Led Zeppelin zijn duidelijk hoorbaar. Toch opvallend voor muzikanten die eind jaren tachtig geboren zijn. Zanger Akim: “Ik ben klassiek opgevoed, maar was al snel verkocht toen ik die bands uit de jaren zeventig hoorde.” Freek: “Bij mij is het fout gegaan toen ik als kind een plaat van Deep Purple uit de kast trok.”

Muziek uit het verleden in een aangenaam eigentijds jasje, oordeelde de jury. Daarnaast prees zij de podiumpresentatie van het viertal. “Dat is echt iets wat ons onderscheidt”, stelt Akim. “Tijdens de voorronde ging er nogal wat mis. Onze timing klopte niet en we speelden verkeerde noten. Toch heb ik er op een gegeven moment een showtje van gemaakt door liggend mijn keytar (draagbaar keyboard, red.) te bespelen.” Freek: “Het ziet eruit alsof we zwaar aan de drugs zijn, maar dat is niet zo hoor. We gaan gewoon helemaal op in de muziek.”

Een dag in de studio van Arnold Mühren en een werkbudget van 250 euro. Dat zijn de voornaamste prijzen die aan de Rabo Real Live Contest verbonden zijn. Toch heeft de PowerPlant ook nog een onvoorziene beloning gekregen: nieuw songmateriaal. “Vorige week kregen we plots te horen dat we niet dezelfde set als in de voorronde mochten afwerken", legt Freek uit. "In de finale zou slechts één eerder gespeelde song mogen worden gebruikt. We hebben toen in twee dagen tijd drie nieuwe nummers geschreven om toch onze speeltijd vol te kunnen krijgen. Achteraf bleek het bericht niet te kloppen. Het ging om een e-mail van vorig jaar. Maar dankzij die nieuwe nummers hebben we dus wel mooi de eerste prijs behaald.”