Dead Elvis en andere grafherrie

Rawk ’n roll in Poppodium Alkmaar

tekst: Hiske Pronker - foto's: Miranda Termaat ,

Een Loudroom-avond met twee bands uit Eindhoven en daarbij een optreden van Elvis. Wie? Ja, die Elvis. Opgestaan uit het graf, kwam hij even buurten in Alkmaar. Waar hij liet horen dat hij weer helemaal gaat voor rock 'n roll en de aloha-klanken in zijn kist heeft laten liggen.

Rawk ’n roll in Poppodium Alkmaar

Tijd voor de maandelijkse portie ‘rawk ’n roll’ in het Poppodium Alkmaar. Loudroom dus, een XL-editie op de vrijdagavond deze keer. Met twee bands uit Eindhoven ‘rockcity’ en een zombie uit Disgraceland, van wie vermoed wordt dat hij ook een leuk grafkeldertje heeft ingericht in Eindhoven.

De eerste band is The Black Pages. Vier heren in het zwart met witte boord, soort van priesterkostuum. Drie daarvan spelen met een uiterst relaxte uitstraling lekkere ranzige garagerock. De zanger is aan het preken, zingen en als een bezetene over de grond of de speakers aan het rollen. Er wordt een nummer opgedragen aan Betty Page. Verder zou je inderdaad kunnen stellen dat het gaat over de zwarte bladzijden uit de Bijbel. Als het gepreek te langdradig wordt, dan maakte de rest van de band daar vrolijk een einde aan door het volgende nummer in te zetten.

Het zijn vermoedelijk allemaal een beetje muzikale sletten daar in Eindhoven. De gitarist van The Black Pages speelt ook in 69 Charger. De zanger/gitarist van El Conjo speelt ook in Def Americans, een Johnny Cash-coverband. In El Conjo komt duidelijk zijn ruigere punk kant tot uiting. Ouderwetse punk met een randje garagerock. Niet moeilijk doen, gewoon flink doorbeuken. Met het volume op wapperende broekspijpen. Niet vernieuwend, wel lekker.

Dan is er de intromuziek van Dead Elvis & His One Man Grave. Opduikend uit het publiek staat daar een man met zombie-Elvis-masker en een Elvis in Las Vegas stijl kostuum, alleen met iets minder glitters. Na een potje posen neemt hij plaats op zijn kruk, met aan één voet een basdrum en tamboerijn en aan de andere voet een snaredrum. In zijn handen een hollow body-gitaar en zijn masker om de microfoon heen gevouwen. Ouderwetse ranzige jaren vijftig en zestig rock 'n roll met wat vleugjes blues, country en garagerock komt er uit zijn drie versterkers. De teksten van de nummers (Welcome To My Grave, Long Gone Dead, Deadest Girl In Town, Tired Of Hell) passen goed in het thema. Het geklets tussendoor ook, Dead Elvis blijft perfect in zijn rol.

Het publiek is des Alkmaars: het staat erbij en kijkt ernaar. Geen laaiend enthousiaste reacties, maar de bands worden wel gewaardeerd. Dead Elvis doet nog een poging de boel te laten meezingen ('even in Germany they sing this'), maar behalve een hele hoop brede grijnzen krijgt hij niet zijn zin. Evenzogoed, die brede grijnzen krijgt hij wel.

Gezien: Loudroom, met: Dead Elvis & His One Man Grave, El Conjo, The Black Pages.
Poppodium Alkmaar, Alkmaar, 12 december 2008