Afgelopen zomer schitterden deze jonge talenten al op de amigo stage tijdens ‘Ik speel op ZPF’ in het park. Na wekenlang intensief oefenen in een speciaal talentontwikkelingstraject, was het moment daar om het Zomerparkfeest-publiek te verrassen en omver te blazen met hun show. En daar stopt het avontuur niet. Onder leiding van Geronimo Snijtsheuvel stoomt deze groep zich klaar om hun show nogmaals op te voeren in het café tijdens 10 Jaar Grenswerk op 20 oktober.

In de eerste tien jaar heeft Grenswerk, het poppodium aan de Peperstraat, een indrukwekkende en continue groei doorgemaakt. Een jubileum van dit formaat mag natuurlijk niet ongemerkt voorbijgaan. Daarom lanceert Grenswerk in oktober een reeks van tien speciale evenementen onder de noemer 'Tien Jaar Grenswerk'.

Een van die bijzondere evenementen is het initiatief 'Ik Speel Op Zomerparkfeest'. In samenwerking met Maaspoort, Tino Snijtsheuvel & Zonen en Zomerparkfeest is een talentontwikkelingstraject opgezet voor lokale muzikanten tot en met 25 jaar. Via audities worden veelbelovende singer-songwriters geselecteerd. Deze talenten volgen vervolgens workshops en try-outs om zich voor te bereiden op een optreden tijdens Zomerparkfeest.

We spreken coach Geronimo Snijtsheuvel, die zichtbaar trots vertelt over zijn rol in het project: "Het is ongelooflijk hoeveel talent er in deze regio rondloopt. Dat verdient gewoon een podium. Maar we leren ze ook dat het niet alleen óp het podium gebeurt. Er komt veel hard werk bij kijken, en het is geweldig om die jonge artiesten dat mee te geven."

Het knusse café van Poppodium Grenswerk

Naast Snijtsheuvel spreken we vanmiddag ook met twee bands die zullen optreden: SCARCITY en Mestamalistic. Mestamalistic begint gelijk met een grappig, maar ingewikkeld verhaal over hun bandnaam: "We hadden een optreden geboekt, maar nog steeds geen originele bandnaam. Dus hebben we de woorden 'cover up' zo’n 25 keer door Google Translate gehaald. Uiteindelijk rolde er iets als 'Metamalisa' uit in het Deens – geloof ik – en dat hebben we omgevormd tot onze huidige bandnaam. Klinkt als een klote-verhaal, maar het is wel een mooie anekdote."

De jonge band repeteert in de slaapkamer van de zanger/bassist, en die oefensessies hebben deze zomer geresulteerd in een optreden op Zomerparkfeest. "Dat was echt geweldig," vertelt de band enthousiast. "Natuurlijk is een show in een kleine zaal ook tof, maar zo'n groot festival geeft toch een heel ander gevoel."

SCARCITY draait al wat langer mee en brengt vanmiddag vier veelbelovende eigen nummers ten gehore. Zij vinden het spelen in kleine kroegen vaak leuker: "Je kunt dan echt oogcontact maken met het publiek, maar het is daardoor ook spannender." Beide bands zijn vol lof over de begeleiding van Geronimo: "Niet alleen is hij een superaardige man, we leren ook enorm veel van hem – bijvoorbeeld hoe je een goede show neerzet of hoe het commerciële gedeelte van de muziekindustrie werkt. Dat is echt heel waardevol."

Het is prachtig om te zien hoe jonge talenten vandaag het podium van Grenswerk betreden. Nog mooier is dat ze zich gesteund voelen door dit initiatief. In het verleden hebben sommige van deze talenten zelfs de sprong gemaakt naar bekende Limburgse festivals. Alle reden dus om dit project op de voet te blijven volgen!

SCARCITY

Mestamalistic