Voor zomerse festivals bestaat er zoiets als perfect weer gecombineerd met een zacht grasveld. Popronde zoekt ook zoiets, en vindt dat op zaterdagavond in Venlo: unieke locaties en goedgevulde straten. Het grootste rondtrekkende festival van Nederland kan al in haar handjes knijpen voordat er überhaupt begonnen is.

Flikkerende lichten, gegil en vlammende muziek. Het is iets na zessen als Popronde lijkt te zijn losgebarsten, maar niets blijkt minder waar: de kermis in Venlo is een dag eerder van start gegaan. De aftrap van Popronde is ook een stuk rustiger dan dat met Elsa Birgitta Bekman. Samen met haar drummer staat ze in de grootste bioscoop die Venlo te bieden heeft, en die keuze lijkt bewust gemaakt. Bekman en haar groep zijn naast muzikanten namelijk ook filmmakers. Zelfgemaakte beelden spatten van het bioscoopdoek af en begeleiden de breekbare muziek. Bekman zelf is dat allerminst, want het klinkt ijzersterk. Eindelijk goede muziek in de bioscoop na het debacle van de tweede Joker-film.

We verhuizen van de grootste bioscoop naar de grootste boekhandel van Venlo. Nog niet heel lang verhuisden zij naar dit nieuwe pand aan de rand van het centrum. Toverjas laat er als een van de eersten een ander geluid horen dan geroezemoes. Het brein achter de band is Tobias Kolk, oud-bandlid van WIES. Gevoelige Nederlandstalige teksten zijn het recept, maar met duidelijke woordspelingen zoals we die kennen van Spinvis. Het nieuwe boek ‘Nexus’ van Yuval Noah Harari, over artificial intelligence, staart ons heel de set aan. Gelukkig maakt Kolk op een kolderieke wijze duidelijk dat livemuziek onmogelijk digitaal nagebootst kan worden.

Elsa Birgitta Bekman

Toverjas

Unieke locatie nummer drie: een hotellobby. Geen man met gitaar in de hand, Oasis-nummers en drie beschonken hotelgasten aan de bar, maar FLORA. Een energiek persoon die alternatieve pop tentoonstelt. De link met Dua Lipa leg je uit nature al snel, al laat ze gauw een eigen geluid horen. Herkenbaar melancholisch en tegelijk heel eigen. Het podium is eigenlijk te klein, want de energie is voelbaar. Gehaaste hotelgasten die binnenwandelen kijken verrast op en blijven toch even hangen. Een groter compliment kun je vanavond niet krijgen.

Een van de hoogtepunten van de avond is Säm Wilder. Dat komt door de soulvolle pop van Wilder, die heel goed bij stem is. Hij en zijn band staan op een postzegel van een podium in een kroeg die zichtbaar stil heeft gestaan in de tijd. Het teer druipt er nog altijd van de muren en de urinoirs spoelen zichzelf schoon met de urine van de volgende in de rij. Gecombineerd met de muziek van Wilder die er absoluut niet tussen past, zien we dat Popronde een unieke setting neer kan zetten en juist daarom zo slaagt. De vervolgstappen van deze jonge muzikant zijn er om in de gaten te houden. Popronde in optima forma.

FLORA

Säm Wilder

Niet veel later bewijst Popronde ook een clash van fomo te kunnen zijn. We staan in een volle kroeg te wachten op Cardigan Inn terwijl anderen een berichtje sturen dat we toch echt ergens anders moeten komen kijken, want het is daar "zó goed!". Stoïcijns blijven we staan en dat wordt beloond. De vijfkoppige band uit Amsterdam is het muzikale hoogtepunt van Popronde Venlo voor ons. Als je de band ziet en hoort spelen, is Talking Heads het eerste wat in je opkomt. Het is vlot, strak en de energie onderling voelbaar. Frontman Pablo Nollet heeft weinig interactie nodig met het publiek om toch een verbinding te maken. Veel lachende gezichten nemen de synthpop dankbaar in zich op. Wij kijken uit naar wat Cardigan Inn nog meer gaat doen de komende jaren.

Grenswerk viert deze maand haar tienjarig jubileum en opent uiteraard voor Popronde de deuren. Aan het eind van de avond is het Grenswerk Café het decor van Parker Fans. De band vertelde in april 2023 aan 3voor12 over de wens om muziek te maken waar mensen niet alleen naar kijken en iets van vinden, maar waar ze daadwerkelijk bij staan te dansen. Zoals Altin Gün, zeiden ze toen zelf. Anderhalf jaar later is dat duidelijk gelukt. De driekoppige band heeft een reis van zes uur achter de rug, van Vlieland naar Venlo, en ze geven aan moe te zijn. Maar dat is verre van merkbaar als het toegestroomde publiek meegezogen wordt in de fuif die Parker Fans ervan maakt. Een meer dan prettige afsluiter voor ons van Popronde Venlo.

Op naar 26 oktober, waar Popronde de Limburgse reis vervolgt in Heerlen. En als we zo vrij mogen zijn, zou je daar bijvoorbeeld Zuster Zonnebloem, TAXITAXI en BUG eens kunnen checken.

Cardigan Inn

Parker Fans