Het is weer tijd voor een onvervalst avondje hiphop in Zuid-Limburg. En wat voor een: Nederlandse hiphopkoning Hef, vergezeld door gevestigde orde in de rap-scene D-Double én Heerlens eigen opkomende talent en Wilders-nachtmerrie ILLIE. In het superjonge publiek zijn veel first-time-concert-go’ers en dat valt op, omdat Hef en D-Double toch al lang meedraaien (en veel draaien). Er wordt dus geen bier gedronken, maar wel Hennessy, whisky en Fristi.

ILLIE

De nog piepjonge ILLIE is in een vogelvlucht nationaal bekend geworden in de Nederlandse rap-scene. Zijn teksten, maar vooral zijn karakter en presence maken ILLIE famous. Zijn drie tracks 'GEKKE GUNZ', 'DARBA' en 'HEERLEN' hebben terecht honderdduizenden streams binnen een maand tijd te pakken. Alle boys in de veelbekeken videoclips staan vanavond op het podium bij ILLIE’s grote optreden in de Nieuwe Nor in thuishaven Heerlen. Iedereen op de planken is zó ontzettend hyped, dat het optreden wat chaotisch wordt, maar dat deert niemand. In de drukte op het podium – inclusief fles Hennessy – is het moeilijk voor ILLIE om zich te concentreren. Af en toe slaat hij wat tekst over, maar we vergeven hem alles vanavond. De gastjes in het publiek zullen over vijf jaar tegen hun jongere broertjes vertellen dat ze ILLIE in zijn begindagen hebben zien optreden. De vibe is er voor de volle 100%, precies wat ILLIE uitstraalt en waar het om draait. ‘’Iedereen eet gewoon, je weet toch?’’ 

ILLIE

ILLIE

D-Double

Een groter verschil tussen ILLIE en D-Double kan niet. De 34-jarige rapper komt in volledige rust het podium op. Hij spit goed en hard in de microfoon en laat een show van hoge kwaliteit zien. Wat mist bij D-Double, is de enorme vibe die ILLIE wel had. De show van D-Double slaat dus minder aan dan de rest, omdat ILLIE voor veel vrienden in zijn hometown speelt en de ongenaakbare Hef de grote headliner is. Toch zijn er genoeg fans die ook van D-Double’s verzorgde set kunnen genieten vanaf zijn eerste intro tot aan de laatste noot.

D-Double

D-Double

Hef

Chauffeur Arie, Killah Keezy, Crooks, ze zijn er allemaal, want ook Hef laat zijn matties niet thuis. Crooks en Killah Keezy openen en het wachten op Hef duurt lang. Als Bundy dan eindelijk verschijnt gaan de telefoons de lucht in. ‘Feunen’ komt al vroeg in de set en zweept de show op. Iedereen zingt daarna luidkeels mee met de ijzersterke hits ‘Niks’ en ‘Kutleven’, al zijn er genoeg bezoekers die het zo slecht nog niet hebben. Af en toe ligt het optreden wat lang stil, maakt Hef wat grapjes over Arie en is het wachten op het volgende nummer. Hij leert zelfs een Heerlens woordje tussendoor (auwhoer) en verkeert in een uiterst goede bui. Hef Bundy gaat overtuigend verder en knalt zijn gevarieerde set er professioneel doorheen. Sommige hardcore-fans op het balkon kennen letterlijk alles. Voor de enkele oudere bezoekers achter in de zaal zijn ‘Kofferbak’ en ‘Kluis’ als old-school tracks de echte crowd pleasers.

Als we het een cijfer moeten geven? We willen overleven, dus minimaal een zeven. Misschien wel een acht of negen. Hef kreeg de zaal aan het bewegen. Alles was goed. Niets viel tegen. Vergeef ons onze bars, maar na deze avond kunnen we niet anders dan al rijmend het centrum van Heerlen onveilig maken. En zo geschiedde. 

Hef

Hef

Hef