De avond begint met een pittige kick: huisgemaakte chili con carne van een van de bandleden van Yantras. We zijn al vroeg ter plaatse voor een interview met de band, dat binnenkort te lezen valt op onze website. Deze wellicht iets te spicy start van de avond belooft in elk geval al veel voor wat er nog komen gaat. Aanleiding van deze avond in Roermond zijn de twee nieuwe singles van de band Yantras, die ze vanavond presenteren in een goed gevulde Azijnfabriek.

Terwijl de chili con carne nog wat zwaar op de maag ligt, trapt de nieuwe band Hezurra vanavond af. Het is het allereerste optreden ooit voor deze mannen, maar daar valt niets van te merken. Het zijn dan ook allemaal heel ervaren muzikanten, onder andere van Dreadlock Pussy, Revamp en Callenish Circle. We horen een mooie intro en zien heel veel rook voordat het geweld losbarst. De start is ietwat langzaam, met vooral veel trage doom metal. Halverwege het optreden komt de vaart erin en zijn de black metal invloeden duidelijk hoorbaar. De duistere sfeer wordt versterkt door de frontman, die statisch het publiek in staart tussen zijn krachtige schreeuwen door. Een veelbelovende start van deze ervaren muzikanten.

De duisternis blijft hangen wanneer Ter Ziele het stokje overneemt. Hun post-metal geluid, doordrenkt met sludge, doom en black metal, wordt voortgestuwd door de energieke frontman Jonathan Edwards, die het podium doorkruist met zijn intense bewegingen. De repeterende en stuwende baslijnen hebben haast een meditatief effect, wat vooral goed merkbaar is bij het prachtige ‘The Wheel of Motion’. Helaas lijkt een deel van het publiek steeds druk in gesprek te zijn, wat ons enigszins uit onze introspectieve stemming haalt. Desondanks een sterk optreden van deze Friezen

Ter Ziele (archieffoto 3voor12 Friesland)

Het Roermondse Yantras speelt een thuiswedstrijd vanavond. De band is in 2019 gestart in de gewelvenkelder van zangeres Natalya Thelen. Na wat wisselingen in de samenstelling, zijn ze dit jaar terug met een tweeluik aan singles. Ze openen vanavond met een ander nieuw nummer: ‘Digital Sacrament’, dat nog niet is uitgebracht. De mooie opbouw van de nummers valt meteen op, net als de bijzondere stem van de zangeres. Moeiteloos wisselt ze haar screams af met stukken cleane zang, waar de warmte van haar stem goed tot recht komt.

Helaas babbelt het publiek er nog steeds vrolijk op los, wat vooral storend is bij het rustige begin van ‘I Am You’. De band trekt zich hier gelukkig niets van aan en speelt vol zelfvertrouwen. Natalya stapt af en toe van het podium af en kijkt het publiek indringend aan. Een mooi moment is als een van de bezoekers bloemen naar de band gooit, die Natalya direct betrekt in haar performance. Omgeven door bloemblaadjes schreeuwt ze haar diepste emoties naar ons.

De avond wordt afgesloten met het toepasselijke ‘Dark’, een passend einde van een avond doordrenkt met donkere muziek. De chili con carne was goed, maar zeer zeker niet het hoogtepunt van deze avond. Alle drie de bands maakten indruk vanavond en wij zijn in elk geval zeer benieuwd naar meer muziek van deze veelbelovende acts. Voor degenen die buiten Limburg naar muzikale ontdekkingen zoeken, is Hemelvaartsdag in Alkmaar de gelegenheid om Yantras en Ter Ziele live te zien op het festival ‘Hemelvaartse Herrie’.