Stel je voor: je ligt ontspannen in je hangmat, de hete zon schijnt op je gezicht terwijl je geniet van een verfrissend drankje. Uit je koptelefoon klinkt het nieuwe album van The Whims of the Great Magnet, die zichzelf omschrijven als een “slacker mellow yellow stoner jam band”. Het lijkt alsof de band recht naast je speelt en je meeneemt op een dromerige reis in de zon. Dat is precies het gevoel wat het album ‘Live at the Bankastudios’ opwekt.

De drijvende kracht achter The Whims of the Great Magnet is Sander Haagmans, bekend van de stonerrockband Sungrazer. Vorig jaar heeft Sander mensen samengebracht om opnieuw muziek te maken en daarmee heeft hij The Whims nieuw leven ingeblazen. Dit livealbum is het resultaat van slechts drie repetities, gevolgd door een opname tijdens hun eerste liveoptreden. Een ware uitdaging, maar het getuigt van een flinke dosis lef! Op het album horen we zowel oudere nummers van Sander als ter plaatse geïmproviseerde songs. Sander wilde vooral gaan voor de magische momenten die ontstaan uit het samen jammen en dat is goed hoorbaar op dit mooie album.

Het eerste nummer, ‘Das Schwarze Munster’, opent rustig en geeft je meteen het gevoel dat je er live bij bent. De instrumentale opbouw neemt je mee in een dromerige sfeer, waarbij de heldere geluidskwaliteit ons nieuwsgierig maakt naar wat nog komen gaat. Bij 'Share My Sun' schijnt de zon feller op je gezicht en komt het psychedelische stonergeluid van de band volledig tot uiting. Het tempo versnelt, maar dit verstoort geenszins de betoverende sfeer. Integendeel, het trekt je nog dieper in de psychedelische droom, vooral door de afwisseling tussen zang en langere instrumentale stukken die perfect passen bij de lome stonersound van de band.

'A New Bro Rider' voelt aan als een intermezzo waarbij je als luisteraar echt het gevoel krijgt dat de band live aan het jammen en improviseren is. Dit draagt alleen maar bij aan de authentieke live-ervaring. De reis gaat verder met 'Same New', waarbij je wordt meegesleept door mooi uitgesponnen klanken en hypnotiserende baslijnen. Een klein kritiekpuntje is dat het jammen hier misschien iets te lang doorgaat, waardoor de aandacht dreigt te verslappen, vooral gezien het feit dat het nummer ruim 10 minuten langer duurt dan de oorspronkelijke versie.

Gelukkig pakt het album onze aandacht direct terug met het krachtige begin van 'Reborn'. Dit nummer weet de dromerige sfeer vast te houden, ondanks het hogere tempo. Een perfect nummer om te headbangen in je hangmat. De muziek vloeit vervolgens mooi over in de afsluiter 'Frog', waar het geluid nog psychedelischer wordt. In dit laatste nummer wordt er weer heerlijk gejamd, waarbij de bandleden elkaar moeiteloos lijken aan te voelen.

De lyrics op het album Live at the Bankastudios verkennen het concept van geestverruiming, in de breedste zin van het woord, aldus frontman Sander. Het album neemt je mee op een mooie, lange, psychedelische trip onder de hete zon, niet noodzakelijk door middel van geestverruimende middelen, maar door een nieuwe manier van denken. Hoewel de trip af en toe iets te lang lijkt om de aandacht volledig vast te houden, is The Whims of the Great Magnet zeker een band die je live moet zien. Gelukkig kan dat op 8 juni in het Landbouwbelang in Maastricht.