Zijn naam kon zomaar zijn ontleend aan een voetbalheld uit een jongensboek van lang vervlogen tijden. We hebben het hier over de voor ons nog onbekende in Schotland geboren maar in Sittard getogen Simon Stuij die afgelopen week zijn debuut-EP 'Waterland' in eigen beheer heeft uitgebracht.

Deze voormalige natuurkundedocent heeft een aantal jaren geleden zijn carrière vaarwelgezegd en ingeruild voor een onzeker bestaan als muzikant. Zo kunnen wij op zijn facebookpagina lezen dat hij een paar maanden geleden nog als straatmuzikant heeft rondgetrokken in Marokko waar hij zijn improvisatietalent heeft kunnen tentoonspreiden tussen lokale artiesten.

Op zijn debuut-EP laat Stuij horen dat hij meer dan een improvisatietalent is en ontkomen wij niet aan een vergelijking met Spinvis. Maar waar Spinvis veel gebruik maakt van samples, vocoders en andere attributen zoals fluitjes en pandeksels daar klinkt de muziek van Stuij organischer en bezingt hij zijn eigenzinnige teksten vanuit de krochten van zijn ziel. Hoewel de verhalenverteller niet altijd even toonvast zingt kunnen wij ons wel een beeld vormen van zijn poëtisch taalgebruik zonder gelijk het gevoel te hebben een cryptogram te moeten oplossen.

Op  'Alles Raakt Mij’ roept zijn stem gelijk associaties op met zanger Frank van der Linde van de Mens. Het lied gaat over het gevoel dat je geboeid en overweldigd bent door alle mooie en lelijke dingen die elke dag naar ons toe blijven komen. Op het prachtige ‘Waterland’ vergeef je hem zijn toononvastheid wanneer hij zingt over de kleverige Nederlandse bodem, half land, half water, waar het soms voelt alsof met je voeten ook je gedachten wegzakken in de grond. De subtiele backing vocals ondersteunen Simons stem en geven ‘Waterland’ maar ook de andere nummers een zekere gelaagdheid die ervoor zorgen dat de EP nergens echt gaat vervelen. Op ‘Leven Laten Gaan’  bezingt Stuij het loslaten van een leven dat je kent en liefhad en over het vertrouwen dat het leven nieuwe dingen zal brengen. Het laatste nummer  ‘Waar Moet Ik Beginnen’ gaat over de start van iets nieuws en de opwinding en twijfel die daarbij komen kijken.

Deze debuut-EP verdient zeker aandacht en laat - net zoals de onlangs uitgebrachte singles van Annie Lime, The Awkward en Dreamer - horen dat onze provincie enorm veel getalenteerde indiepop muzikanten herbergt!