Het regent pijpenstelen voordat Novastar het podium betreedt in het Openluchttheater in Valkenburg. Zo’n duizend bezoekers trotseren de regen met poncho’s. Tegen zo’n hoeveelheid regen zijn zelfs poncho’s niet bestand, maar gelukkig weerhoudt dit vanavond het publiek niet van enthousiasme!

Als de klanken van ‘I’ll be Back’ van The Beatles klinken wordt het eindelijk droog. Het nummer van The Beatles verwijst naar de Abbey Road studio waar het laatste album van Novastar werd gemixt. Dit album, ‘The Best Is Yet To Come’, staat vanavond centraal. Het wordt een betoverende set met maar liefst negentien songs.

Joost Zweegers, oftewel Novastar, is geboren in Sittard en verhuisde als kind naar België. Inmiddels is hij een gevestigde naam in de muziekscene. Met meerdere albums en vele optredens, waaronder op Pinkpop en Rock Werchter, staat Novastar voor kwalitatieve alternatieve popmuziek. Vanavond wordt Joost begeleid door een indrukwekkende band, bestaande uit vier muzikanten, waaronder drie Britten waarmee Zweegers nu al tien jaar samenwerkt.

Wat opvalt is de mooie, sterke en unieke stem van Joost. In combinatie met de ijzersterke band ontstaat er een prachtige volle sound. De mooie locatie van het theater draagt bij aan de betoverende sfeer en laat de prachtige volle sound perfect tot zijn recht komen. Het Openluchttheater Valkenburg vormt een unieke omgeving voor artiesten en publiek. Met een opvallende programmering dit jaar, met o.a. Living Colour, K’Choice en Motorpsycho, bereikt het theater ook de liefhebbers van alternatieve popmuziek.

Met ‘Wrong’ als opener, maar ook met liedjes als ‘Because’, ‘Mars Needs Woman’, ‘Never Back Down’ en tot slot ‘The Best Is Yet to Come’ blijkt dat Novastar nog lang mee kan gaan. Tijdens de set vanavond komen er ook wat nummers van andere artiesten langs. Zo heeft Mike Scott (The Waterboys) Novastar geïnspireerd tot het nummer ‘Kabul’. Ook wordt Neil Young’s ‘Like a Hurricane’ op een indrukwekkende manier solo gebracht.

Het is duidelijk dat Novastar tien jaar geleden een nieuwe weg is ingeslagen en dat de beste nummers een andere klank hebben gekregen. Muzikaal klopt het allemaal vanavond. Novastar is een man van weinig woorden en dat is fijn, want de muziek spreekt voor zich. Novastar overtuigt met aansprekende songs die perfect worden uitgevoerd. De opstelling en set van Novastar doen vanavond denken aan The National, maar dan in een harmonieuze dynamiek. Het publiek geniet ervan en reageert enthousiast.

Na het concert wordt de LP-signeersessie druk bezocht. Zweegers signeert het meest recente album met een roze stift op de mooie witte hoes van de plaat. Hij gebruikt de woorden “Novastar Valkenburg 2024”. Een blijvend aandenken aan een bijzonder concert in het Openluchttheater. Gelukkig kunnen we Novastar in 2025 weer zien in Limburg, namelijk in het Toon Hermans Theater in Sittard op donderdag 8 mei. Wij kijken er al naar uit!