Nouvelle Vague vereert ons met een bezoek aan Poppodium Grenswerk tijdens hun 20-jarig jubileum tour. Deze Franse popgroep, opgericht door Marc Collin en Olivier Libaux, staat erom bekend dat ze 80's New Wave muziek in een jazzy Bossa Nova jasje steken. De naam 'Nouvelle Vague' betekent dan ook niets anders dan dat: Nieuwe Golf (evenals New Wave en Bossa Nova). De band heeft zijn eigen werkwijze: Door het rekruteren van Franse jonge zangeressen die onbekend zijn met de originele New Wave muziek, ontstaat er bij het inzingen een compleet andere versie. Ze halen onder andere 80's synthesizers weg, versimpelen de nummers en combineren het vervolgens met hun jazzy sound.

In 2004 brachten zij debuutalbum Nouvelle Vague uit met daarop o.a. hun versie van Joy Division's 'Love Will Tear Us Apart'. Deze en het daaropvolgende album Bande à Part in 2006 waren een groot Europees succes. Om hun 20-jarig jubileum te vieren hebben zij afgelopen februari het album Should I Stay Or Should I Go? uitgebracht, met covers van o.a. Blondie en The Clash. Toch willen wij Nouvelle Vague geen doodgewone coverband noemen, omdat zij niet zomaar imiteren, maar echt een volledig eigen draai geven aan bestaande muziek: hun ode aan de New Wave.

Vanavond geen volle zaal, maar een intieme sfeer met een relatief kleine groep mensen. Het publiek bestaat met name uit wat groepjes vriendinnen en stelletjes die een romantisch avondje uit zijn. Het moment dat de lichten uitgaan, worden de eerste tonen van 'Love Will Tear Us Apart' ingezet en bevinden we ons regelrecht in de sferen van een donkere jazzbar in Parijs. Het publiek moet nog ontdooien, wanneer 'Only You' wordt gespeeld. We betrappen de zangeressen op een onderonsje, waarbij ze elkaar lijken te seinen dat de toeschouwers nog niet zo loskomen. De zangeressen, Melanie Pain en Phoebe Killdeer, zetten een sensueel samenspel neer, een combinatie van interactie tussen elkaar, de band en het publiek. Als later gevraagd wordt mee te 'snappen' met onze vingers bij 'Girls On Film', zien we dat de interactie het publiek goed doet en het ijs eindelijk gebroken lijkt te zijn. Zangeres Phoebe creëert samen met de cellist een gezellig sfeertje, waarbij ze subtiel van het jazzy 'snap' ritme naar de typische ska sound overgaan.

Melanie wijst een jonge man aan en de mensen vooraan wijken als vanzelf uit zodat zich een pad vormt naar de man en zijn vriendin. Melanie brengt vervolgens een serenade met: 'What I Like Most About You, Is Your Girlfriend'. Ze komt van het podium af, wentelt zich als een femme fatale zingend rondom het stel, maakt een dansje met de 'girlfriend' en maakt er een mooie toneelact van. Ze heeft een prettige hoge sensuele stem, waarbij ze af en toe haast fluisterend zingt, met haar typisch Franse accent. Alles bij elkaar, maakt dit nummer tot een verleidelijk succes, waarbij ieder zo verliefd op haar zou worden.

Dit is typerend voor beide zangeressen. Ze brengen de muziek theatraal, hun woorden beelden ze uit in een op elkaar afgestemde choreografie. Hun sierlijke en sensuele manier van bewegen en de combinatie van beide stemmen, voegt toe aan de algehele sfeer en kwaliteit van de show. Ze lijken met z'n tweeën op een variété duo, met dans, zang, toneel en een flinke portie humor – die helaas niet altijd begrepen lijkt te worden door dit publiek. Wanneer Phoebe tijdens 'Should I Stay Or Should I Go?' verschillende malen hint naar een reactie, valt het kwartje pas halverwege en reageert er een enkeling met "Stay!". Het contact met het publiek blijft deze avond stroef. De romantische koppels lijken meer met elkaar bezig te zijn, dan met de band en wanneer 'I Melt With You' gespeeld wordt, zien we dan ook enkele stellen in een innige dans samensmelten.

Als toegift sluiten ze de show af met het prachtige melancholische nummer 'In A Manner Of Speaking', met de gitarist op een kruk in het midden en Melanie ernaast. Een laatste sensueel spel, tussen man en vrouw, intiem, terug naar die donkere jazzbar waar we mee begonnen. Mocht je de kans krijgen om Nouvelle Vague nog te zien? Grijp deze dan aan en dompel je onder in een avondje Franse sensualiteit, alleen of met je partner.