Popronde, een initiatief van Stichting Popwaarts, is een rondreizend festival dat ieder najaar plaatsvindt in steden door het gehele land. Gedurende 12 weken vinden er van donderdag t/m zondag Poprondes plaats. In elke stad wordt opgetreden bij verschillende locaties zoals cafés, theaters, maar ook de kerk of een lokale platenzaak. Popronde biedt opkomende artiesten de mogelijkheid naamsbekendheid te creëeren en daarnaast tour- en speelervaring op te doen. In totaal doen er dit jaar 101 acts mee. Wij presenteren met trots de vijf deelnemende groepen uit Limburg!

Jacob Drescher

Als eerste presenteren wij Jacob Drescher. Jacob komt uit Maastricht maar is tegenwoordig woonachtig in Amsterdam. Hij begon in 2018 met het maken van muziek. Eerst schreef hij zijn nummers enkel op gitaar, daarna voegde hij ook andere instrumenten toe. Jacob laat zich door verschillende stijlen inspireren. Zijn muziek is een mix tussen folk en lofi indie met hier en daar wat jazzy invloeden. Zijn ritmische beats trekken je een andere wereld in, soms wandelend in een regenwoud, soms rennend op een snelweg op de vlucht voor je eigen gedachten. Zijn nieuwste single 'Then you know' brengt ons naar de warme en intieme sfeer van een jazz/bluesbar. Afgelopen maart vertegenwoordigde Jacob nog het Conservatorium Haarlem tijdens de PopCollegeTour en nu mogen we hem gaan zien en horen tijdens de Popronde!

Jacob Drescher in Cinetol

MADOUX

Dan onze Belofte van 2022: MADOUX oftewel Lotte Slangen uit het Limburgse Hulsberg. Na haar afstuderen aan de Rockacademie in Tilburg timmerde ze een tijdje aan de weg onder de naam LUCA MADU. In 2020 had ze haar debuut als MADOUX met de single 'Runner'. De naam MADOUX komt van het Estische 'madu', wat 'slang' betekent en daarmee een directe verwijzing is naar haar achternaam. In 2022 won ze de Limburgse Popprijs in de categorie 'De Belofte' en kreeg daarmee de eer om Pinkpop 2023 te openen. Als artistieke kers op de taart bracht zij ook haar debuutalbum Anywhere uit. Een mooi staaltje dreampop, met heldere dromerige klanken en zweverige gitaren. De basis hiervoor vinden we terug in haar jeugd: Lotte is altijd een dromer geweest. De single 'Anywhere' gaat dan ook over het gevoel een outsider te zijn. Ze bezingt hoe zij als dagdromer vaak buiten de groep staat en dat er weinig ruimte op de wereld is voor intuïtie en het gevoelsleven.

Madoux live op Pinkpop 2023

Rindue

Van dreampop naar de groovy klanken van Rindue. Rindue (uitgesproken als Rinde, want ja, de u is gewoon om het mooier te maken zegt 'ie zelf) is het soloproject van Rens Meuwissen, die zijn muziek produceert vanuit zijn slaapkamer. Tijdens zijn studie aan het Conservatorium Maastricht kreeg hij meer waardering voor het verwerken van elektronische elementen in zijn muziek en combineerde dit al gauw met het akoestische. Op het podium neemt Rens je mee in zijn creatieve proces en is het alsof je met hem in zijn studio (dus slaapkamer?) zit. In 2023 bracht hij zijn debuut EP Everything in Harmony uit, met de daarbij horende titeltrack. De nummers kenmerken zich door hun groovy, electronische ietwat jaren '80 sound en catchy songteksten.

Enjaku Yoyo

De beetje vreemde maar wel lekkere eend in de bijt dit jaar is Enjaku Yoyo, wat zoiets betekent als 'vrolijke zelfverzekerde kleine vogeltjes'. Dit uit Japan afkomstig muziekduo, bestaande uit Jun en Koko, heeft zich sinds een tijdje gesetteld in Limburg. De twee brengen een dynamische mix van dark techno en math-rock met een hint van Oriëntaalse invloeden. Ze nemen zoveel energie mee, dat het publiek niet anders kan dan in beweging komen en meespringen op de beats. Hier in Europa zijn zij nog vrij onbekend, maar in Japan zijn ze inmiddels al 15 jaar bezig. Het duo heeft zelfs de soundtrack van de populaire animeserie Macross Delta op hun naam staan, met meer dan 10 miljoen views van het nummer 'Zettai Reido Novatic' op YouTube. Nu zijn ze klaar om Europa te veroveren en mogen wij ze gaan beleven tijdens de Popronde!

Dreamer

We eindigen ons lijstje met het Venlose singer-songwritersduo Dreamer, bestaande uit Jelske Wilmer en Philippe Holla. Zij maken dromerige, haast meditatieve indiefolk, waarbij ze de inspiratie voor hun songteksten zoeken in zichzelf. De teksten ontstaan vaak intuïtief en zijn bedoeld om mensen te raken, te bewegen en misschien ook wel te confronteren met zichzelf. Na hun debuut in 2021 hebben zij al op verschillende regionale festivals gespeeld en stonden ze tevens in het voorprogramma van Jack and the Weatherman. Vorige maand kwam hun nieuwste single 'All is me' uit, die een dromerige zomerse belofte lijkt te zijn voor het aankomende festivalseizoen.

Dreamer

Wij kunnen niet wachten om deze Limburgse delegatie te gaan zien. Popronde is gratis toegankelijk. Tevens wordt er in iedere deelnemende stad een infostand opgezet, waar je meer informatie kan verkrijgen en merchandise kan kopen. De locatie van de stand is terug te vinden in het programmaboekje en op de kaart op de website van Popronde.