Na een fijne rondleiding door poppodium Nieuwe Nor komen we terecht in een rustige vergaderruimte op de tweede verdieping. Op deze regenachtige avond mogen we opkomend talent Ruby Mus, ook wel bekend als Myrthe Robijns, interviewen over haar muzikale leven. Ook krijgt ze een aantal interessante dilemma’s voorgeschoteld. Ondertussen tikt de klok door want over een halfuur treedt ze op als voorprogramma van zangeres Babs.

Wil je kort iets vertellen over jezelf? Hoe ziet jouw muzikale reis er tot nu toe uit?

Myrthe denkt even na. Ik kom uit Kerkrade en zing eigenlijk al sinds ik negen jaar oud was. Heel veel mensen binnen mijn familie zongen altijd klassieke muziek.  Door mijn passie voor muziek wist ik dat ik echt aan de slag moest gaan om mijn muzikale droom werkelijkheid te laten worden. Vervolgens ben ik naar de rockacademie gegaan in Tilburg. Momenteel zit ik in mijn afstudeerjaar en ben ik benieuwd wat er nog meer in de toekomst op mij af gaat komen.

Gaaf! Ik hoorde vlak voor het interview iets over dansers?

Ja klopt! Ik heb jarenlang dansles gevolgd bij Slide in Landgraaf en dansen is naast zingen ook echt een van mijn passies. Helaas konden twee dansers vanavond niet aanwezig zijn.

Waarom heb je eigenlijk gekozen voor pop en R&B als muziekstijl? Dit is namelijk best een populair muziekgenre.

Het is niet dat ik dacht… ik ga deze stijl doen! Ik heb echt heel veel verschillende genres geluisterd en gekeken wat het beste bij mij past. Het is niet een spontaan besluit geweest.

Ik zag via Spotify dat je muziek geïnspireerd is op muziek van Jessie Reyez. Is zij een inspiratiebron voor jou geweest?

Het is niet zo dat één persoon mij volledig heeft geïnspireerd. Je zou het meer een lijstje kunnen noemen. Als we naar mijn grootste inspiratiebron kijken is het toch echt wel Bruno Mars. Maar ook bijvoorbeeld Ariana Grande, Mahalia en Pip Milett.

Hoe komt een lied eigenlijk tot stand in de studio?

Vaak ga ik naar de producer toe en geef aan waar ik op die dag naar heb geluisterd. Ook leg ik uit wat mijn emotie is gedurende die dag. Die emotie laat ik op die manier terugkomen in de liedjes. Vervolgens ga ik zingen en gaan we een beetje inkaderen welke stijl bij het nummer past.

Zijn sommige van jouw liedjes gebaseerd op een heftige gebeurtenis?

Eigenlijk altijd wel. Mijn laatste release ‘F.E.’ gaat over een giftige vriendschap die ik heb gehad. De titel van het nummer ‘F.E’ staat trouwens voor friend enemy. In dat nummer beschrijf ik hoe de vriendschap giftig was voor mij en dat ik hieruit moest stappen. Ik hoef geen ruzie te maken, ik hoef niet te vechten maar ik wil gewoon laten zien dat ik mijn eigen leven wil leiden. De belangrijkste boodschap die ik aan luisteraars wil meegeven is dat ze zich moeten realiseren wat ze waard zijn. Het is ook belangrijk dat ze weten dat ze mogen zijn wie ze willen zijn.

Dilemma-tijd! Ik heb een paar dilemma’s voor je. Nooit meer kunnen zingen of nooit meer liedjes kunnen schrijven?

HAHAHA! Help. Dan toch maar alleen covers zingen. Dan kies ik voor nooit meer liedjes kunnen schrijven, met pijn en moeite.

Een eigen Ziggo Dome show of als gastartiest optreden bij een heel groot concert van Jessie Reyez?

Kan het nog erger? Oké. Dan ga ik voor een uitverkochte Ziggo Dome show.

Hamburger of pizza?

Pizza! Ik ben echt een pizza-persoon.

Met Bruno Mars op vakantie om liedjes te schrijven of de loterij winnen?

Met Bruno Mars op vakantie en liedjes schrijven. Wat ik van die zanger kan leren is niet te vergelijken met de waarde van geld.

David Bowie of Queen?

Oh my god! Ik denk dan toch Queen.

Als je nu een wens zou mogen doen. Wat zou je dan wensen voor over een jaar?

Hele goede vraag. Ik zat net met mijn bandleden in de kleedkamer en toen keken we naar de Pinkpopmuur. En toen zeiden we "Pinkpop zou wel heel gaaf zijn". Maar dan moet het in een jaar wel echt heel snel gaan allemaal.

Je hebt ooit een lied ingezongen voor een reclame over blindengeleidehonden. Ben je een dierenliefhebber?

Ja, ik heb zelf ook een hond. Dat is echt mijn engeltje. De kans kwam op mijn pad om voor een goed doel een lied in te zingen en toen pakte ik die kans. De reclame ging ook over vuurwerk en het effect hiervan op deze honden. Ik ben zelf helemaal geen fan van vuurwerk en denk graag aan het milieu. Vuurwerk is gewoon vervuilend en het is heel storend voor dieren.

Hoe kijk je naar de huidige muziekindustrie in Nederland?

Die 21% btw doet gewoon pijn aan mijn hart. De hele muziekindustrie heeft door de coronacrisis al heel veel financiële schade opgelopen. Door deze verhoging zal cultuur minder toegankelijk worden voor de meeste mensen.

Hoe ziet jouw droomshow eruit?

Outfits zijn niet heel belangrijk. Ik geef heel erg om dansers. Ik zou dan het liefst 40 dansers om me heen willen hebben en een levendige show ervan maken.

Je bent nu in de Nieuwe Nor het voorprogramma van Babs. Wat vind je van haar?

Ik vind de boodschap van Babs heel gaaf. Zelf ben ik een voorstander van meer vrouwen in de muziekwereld. Vaak zit ik in de studio met alleen maar mannen. Maar ook in de repetitieruimte zie je vooral mannen. Helaas zit dat nog in ons systeem.

Heb je nog een laatste boodschap voor de lezers die het tot het einde hebben gehaald?

Ik hoop over drie maanden iets nieuws uit te brengen. En ik zal het vanavond ook live gaan spelen!